FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,032
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este arteroscleroza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este arteroscleroza

 Q:   Intreaba despre Ce este arteroscleroza       
Ce este arteroscleroza Ateroscleroza, afecţiune a sistemului arterial, este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Ateroscleroza sau leziuni similare pot fi întalnite în regnul animal, la păsări şi mamifere. La om, este afecţiunea dominantă a varstei medii ,ea produce suferinţă în special prin interesarea vaselor coronariene începand de la 40-50 ani şi prin interesarea vaselor cerebrale de la 60-70 ani. Alteori poate interesa arterele membrelor, în special inferioare, ducand la o lipsă de sange şi cauzînd durere Intermitentă la mers sau leziuni de tipul gangrenei.
Şi în cazul aterosclerozei s-au obţinut diferite modele experimentale, cel mai clasic fiind cel obtinut de Anicikov la iepuri prin hrănire cu colesterol.

Studii efectuate pe un num ăr mare de indivizi au dus la introducerea noţiunii de factor de risc. Aceasta noţiune se referă la ateroscleroza coronariană şi arată că anumite persoane au riscul de a face o ateroscleroza coronariană mai devreme şi mai severă decat o populaţie lipsită de factorul respectiv. Factorii de risc stabiliţi pentru boala coroniara sunt: hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, modificări electrocardiografice lipsite de simptome clinice. Dintre factorii menţionaţi mai dus se pare că primii trei (creşterea concentraţiei colesterolului în sange, hipertensiunea arterială şi fumatul) sunt cei mai activi, riscul dat de ei fiin mai mare decit cel dat de ceilalţi factori. în practica se observă însă că ateroscleroza coronariană apar mai devreme şi în forme mai severe la pacienţii care prezintă un cumul de factori de risc : fumător, obez, sedentar şi hipertensiv sau hipercolesterolemie asociată cu hipertensiune, fumat, obezitate, diabet za harat şi sedentarism.

Pentru practica medicală, noţiunea factorilor de risc este importantă pentru că permite unele măsur preventive ; dacă ateromul ce se produce în artere este o leziune puţin influenţabilă prin medicaţiil existente astăzi bolnavul şi terapia medicamentoasă pot influenţa factorii de risc. Astfel, reducerea sau suprimarea fumatului controlul colesterolului în sange, al tensiunii arteriale, reducerea greutăţii corporale, o activitate fizică ritmică sunt perfect posibile şi pot avea in fluenţe deosebit de favorabile asupra evoluţiei aterosclerozei coronariene.

Factorul de risc nu trebuie considerat un fenomen absolut care determină cu siguranţă producerea bolii. Sunt numeroşi pacienţii care în ciuda unor factori de risc prezenţi nu fac boala. Prezenta acestora indică numai faptul că persoana respectivă are un risc mai mare decat o persoană de aceeaşi varstă, indemnă de acest factor. Există şi deosebiri geografice, care ţin de condiţiile de mediu, de factori genetici şi de elemente încă necunoscute care explică creşterea deosebită a ateroscleroze cornariene la unele categorii de populaţii.

In afara bolilor amintite, există posibilitatea ca inima să sufere din cauza altor boli de baza. Acest fenomen are loc în cursul bolilor cronice pulmonare, a diabetului zaharat şi obezităţii, în hipotiroidism, afecţiuni endocrine. Prevenirea interesarii cardiace în acest caz ţine de diagnosticul precoce şi controlul bolii de bază.


Tag-uri: inima, cardiac, cardiovascular, boala



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 05 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :