FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,812
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre termoreglare

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre termoreglare

 Q:   Intreaba despre Despre termoreglare       
Despre termoreglare Termoreglarea reprezinta totalitatea mijloacelor prin care se mentine constanta temperatura organismului. Exista animale la care temperatura corpului se modifica dupa temperatura mediului ambiant, ca de exemplu la pesti, batracieni. Aceste animale se numesc polikiloterme.

Pasarile si mamiferele isi mentin insa temperatura neschimbata, cu variatii mici. Aceste animale se numesc homeoterme. Omul este o fiinta homeoterma, cu o temperatura medie de 37°.

Mentinerea acestei temperaturi este un rezultat al echilibrului dintre doua procese diferite: 1) producerea de caldura sau termogeneza; 2) eliminarea de caldura sau termoliza.

Ambele procese sunt modificate in plus sau in minus de centrul termoreglator, situat in nucleii cenusii de la baza creierului, in functie de starea sanatati i organismului si in functie de conditiile de mediu.

La organismul sanatos, cresterea temperaturii ambiante duce la scaderea termogenezei si la cresterea termolizei. Invers, scaderea temperaturii ambiante are ca efect o termogeneza crescuta si o termoliza scazuta.

La organismul bolnav, cu febra mare, creste termoliza, termogeneza fiind crescuta din pricina bolii.

In stari de slabire mare, scade termoliza, termogeneza fiind deja scazuta prin boala. Termogeneza are loc in tot organismul, dar mai cu seama in organele cu o activitate intensa, cum sunt ficatul si muschii. Ea se produce prin consumul alimentelor, dintre care lipidele au rolul cel mai important (1 g lipide produce prin ardere completa 7-9 calorii; 1 g glucide sau 1 g protide produce cam 4-5 calorii).

Acest proces este stimulat mai cu seama de nervii simpatici si glanda tiroida. Termoliza se produce datorita eliminarii de caldura prin piele, urina, materii fecale si vapori de apa din aerul expirat. Organul cel mai important de termoliza este pielea, care are o suprafata foarte mare . Caldura se pierde aici, fie prin contact (punem mana pe un obiect rece pe care al incalzim), fie prin evaporarea sudorii (evaporarea este o reactie endotermica, adica necesita pentru producerea ei o cantitate de caldura pe care o ia din caldura pielii), fie prin iradiere de caldura (intocmai ca o soba care iradiaza caldura in jur).

Cantitatea de caldura eliminata prin piele variaza cu cantitatea de sange care iriga pielea. De aceea, vasoconstrictia produsa de sistemul nervos simpatic sau de hormonul glandei medulare suprarenale scade termoliza prin irigatia mica a pielii.

Sistemul nervos parasimpatic are o actiune inversa. Cresterea secretiei sudorale creste termoliza si invers. Termoliza mai poate fi crescuta de poliurie (eliminarea unei cantitati mari de urina) si polipnee (cresterea frecventei respiratorii).


Tag-uri: termoreglare, organism, temperatura



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :