FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,168
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Echilibrul termic al organismului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Echilibrul termic al organismului

 Q:   Intreaba despre Echilibrul termic al organismului       
Echilibrul termic al organismului În cursul reacţiilor catabolice (exoergice) este pusă în libertate în permanenţă energia sub formă de căldură animală, pe care organismul o pierde treptat în mediu. Această eliberare de energie în organism sub formă calorică, această producere de căldură, a fost numită termogeneză. Cele mai mari cantităţi de căldură sunt produse în muşchi, în ficat şi în rinichi, în raport cu intensitatea mare a reacţiilor metabolice în aceste organe. In condiţii normale şi îmbrăcat organismul omenesc pierde 55% din căldură prin radiaţie, 15% prin conducţie şi convecţie, 27% prin evaporarea sudorii şi prin evaporarea pulmonară, iar restul de 3% în fecale şi urină.

Între termogeneză şi pierderile de căldură există la animalele homeoterme, inclusiv la organismul omenesc, un echilibru termic în virtutea căruia este menţinută constantă temperatura corporală pe seama căldurii animale. Menţinerea constantă a temperaturii corporale (circa 37 °C la om) asigură o constanţă a ritmului de desfăşurare a reacţiilor metabolice independent de temperatura mediului. Echilibrul termic al organismului şi astfel temperatura sa constantă sunt menţinute natural prin limitarea pasivă a schimburilor de căldură cu mediul de către piele, în virtutea proprietăţilor ei termoizolante şi în special în mod activ prin reglarea intensităţii termogenezei şi a pierderilor de căldură, adică prin procesul de termoreglare.

Echilibrul termic se menţine mai greu la copii, deoarece funcţia de termoizolare a pielii lor este mai redusă, datorită grosimii ei mici (cu toată buna dezvoltare a paniculului adipos) şi a vascularizaţiei ei bogate, deoarece suprafaţa pielii copiilor raportată la greutatea corporală este mai mare decât la adulţi, fapt care favorizează pierderile de căldură şi fiindcă mecanismele de termoreglare acţionează la copii mai încet, mai puţin eficient ca urmare a imperfecţiunii sistemului lor nervos.

Termoreglarea constă în reglarea intensităţii termogenezei (termoreglare chimică) şi a pierderilor de căldură în mediu (termoreglare fizică) în sensul stabilirii unei echivalenţe între cantităţile de căldură produse şi cele pierdute de către organism.
Tendinţa de variaţie a temperaturii corpului determină excitarea centrilor hipotalamici ai echilibrului termic şi a unor centri sudorali bulbari şi medulari prin modificarea uşoară a temperaturii sângelui care îi irigă şi prin intermediul receptorilor termici din piele şi din viscere, de la care pornesc fibre nerroase în direcţia centrilor respectivi.

În condiţii în care pierderile de căldură depăşesc nivelul termogenezei este excitat centrul termogenetic (simpatic) situat în grupul nucleilor posteriori ai hipotalamusului. Acesta comandă în mod gradat, în raport cu necesitatea restabilirii echilibrului termic, următoarele reacţii: o vasoconstricţie periferică care determină şi reducerea sudoraţiei, contracţii musculare fibrilare (tremuratul la frig) în cursul cărora are loc în muşchi o termogeneză intensă şi stimularea secreţiei de adrenalină din partea medulosuprarenalei şi de hormon tireotrop din partea hipofizei anterioare. Adrenalina contribuie la vasoconstricţia periferică, deci la reducerea irigaţiei şi astfel a pierderilor de căldură prin piele, inclusiv prin evaporarea sudorii a cărei secreţie scade. Hormonul tireotrop stimulează secreţia de tiroxină din partea tiroidei, iar tiroxina acţionează în sensul sporirii termogenezei prin accelerarea metabolismului.

În condiţii în care pierderile de căldură sunt sub nivelul termogenezei are loc excitarea centrului termolitic situat în grupul nucleilor intermediari ai hipotalamusului şi a centrilor sudorali. Centrul termolitic comandă o vasodilataţie periferică. Această vasodilataţie favorizează pierderile de căldură prin piele în mod direct şi prin favorizarea secreţiei sudorale şi diminuarea termogenezei prin reducerea activităţii organelor interne ca urmare a mobilizării sângelui spre periferie. Centrii sudorali comandă pe calea fibrelor eferente simpatice care secretă acetilcolină intensificarea activităţii celulelor glandelor sudoripare, deci sporirea sudoraţiei şi astfel a pierderilor de căldură prin evaporarea sudorii.


sursa imaginii freedigitalphotos.net


Tag-uri: termoreglare, caldura, organism



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 07 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :