FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,058
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cum poate un sportiv sa isi pastreze sanatatea respectand normele de igiena

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Cum poate un sportiv sa isi pastreze sanatatea respectand normele de igiena

 Q:   Intreaba despre Cum poate un sportiv sa isi pastreze sanatatea respectand normele de igiena       
Performanţele sportive se realizează atunci când sportivul, pe lângă o pregătire corespunzătoare, îşi ordonează viaţa şi activitatea după un regim strict, în cadrul căruia igiena individuală, a echipamentului, a alimentaţiei, a efortului, etc. sunt la un nivel deosebit.

Igiena individuală presupune însuşirea unor deprinderi care, aplicate sistematic, oferă organismului condiţii optime de pregătire, contribuind la menţinerea sănătăţii şi creşterea randamentului sportiv. Unele neglijenţe de igienă (carii dentare, abcese, bătături etc.) pot impiedica activitatea unui sportiv — antrenament sau concurs. Igiena individuală se referă la igiena pielii şi a anexelor cutanate (ung hii, păr), igiena piciorului, gurii, ochilor, urechilor, nasului şi igiena sistemului nervos.

Igiena pielii.

Pielea este ţesutul, în suprafaţă de1,4-2m2 cu o grosime de 1 mm care acoperă în întregime corpul la exterior. Are următoarele roluri: de protecţie împotriva agenţilor externi (fizici, chimici, toxici, traumatici, etc); de excreţie, prin eliminarea transpiraţiei; de recepţie a senzaţiilor termice, tactile, de mişcare; de termoreglare (de pierdere a căldurii); rol antiinfecţios (formarea la nivelul ei de anticorpi şi antitoxine); de reactivitate generală (exteriorizează manifestări funcţionale ale organelor interne); de sinteză a vitaminei D, sub influenţa razelor ultraviolete.

Prin dispoziţia sa anatomică, pielea se găseşte în contact permanent cu impurităţi din mediul extern (praf, fum, substanţe toxice, microbi etc) sau din cel intern (transpiraţie, sebum, celule epidermice ş.a.). Pentru a păstra normale funcţiile pielii se recomandă; spălarea zilnică până la brâu cu apă şi săpun, sau duşul - alternativ cu apă caldă şi rece, terminând cu apă rece. Spălarea pe faţă cu săpun se face numai de 1 — 2 ori pe săptămână pentru că săpunul degresează şi subţiază stratul cornos, în consecinţă micşorează reacţia acidă a pielii.

După fiecare antrenament (efort) se recomandă duşul cu apă caldă şi săpun (miros plăcut şi nu prea alcalin deoarece neutralizează aciditatea secreţiilor pielii) terminat cu apă rece. Prosopul şi pieptenul se folosesc strict personal. Baia generală cel puţin o dată pe săptămână.

Igiena mâinilor.

Spălarea mâinilor cu apă şi săpun se face ori de câte ori se murdăresc şi, în mod obligatoriu, înaintea fiecărei mese. Se folosesc palmierele, praful de magneziu [gimnastică, tenis, haltere, aruncări, etc), iar pentru a înmuia corpii duri (bătăturile, durionii) se folosesc alifii speciale.

Igiena unghiilor.

Unghiile se taie scurt şi se spală zilnic cu săpun şi peria specială. Acest lucru este obligatoriu îndeosebi la sporturile unde contactul cu obiectul şi adversarul este direct (volei, handbal, lupte, judo, etc.).

Pielea capului şi părul trebuie spălate de 1-2 ori pe săptămână. Părul este bine să fie tuns scurt pentru a nu-i slăbi rădăcina (bulbul pilos] şi periat zilnic; părul axial tuns scurt, nu ras, iar zona respectivă igienizată permanent (talc, spray).

Igiena cavităţii bucale se face obligatoriu de 2 ori pe zi şi clătirea gurii cu apă după fiecare masă. Hrana să nu fie prea fierbinte, dar nici prea rece, pentru a păstra integritatea smalţului. Controlul stomatologic trebuie să aibă loc bianual. Periajul să se facă de la rădăcina dinţilor spre vârf, conform recomandărilor de specialitate.

Igiena ochilor recomandă: spălarea în fiecare dimineaţă pentru îndepărtarea secreţiilor adunate la ochi în timpul nopţii; protejarea împotriva luminii puternice cu ochelari (schiori, alpinişti, turişti), ochelari protectori (ciclici, motociclişti) şi contra albedoului zăpezii; folosirea unei batiste numai pentru ochi. Măsura cea mai importantă pentru păstrarea vederii este corecta şi suficienta iluminare în timpul diferitelor activităţi.

Igiena urechilor.

Se spală zilnic cu apă şi săpun, menţinând curăţenia conductului auditiv extern; în cazul depunerilor de cerumen se folosesc beţişoare speciale înmuiate în apă oxigenată, glicerina, etc.; se folosesc căşti protectoare la înot şi polo.

Igiena nasului.

Nasul trebuie curăţat dimineaţa, prin spălare cu apă,iar în timpul zilei, prin curăţirea cu batista curată, fiartă şi călcată. Pentru tonificarea mucoasei se recomandă inhalarea pe nări de ser fiziologic sau apă sărată. Nu se introduc degetele şi nu se smulg perii din nas.

Igiena piciorului.

Picioarelor trebuie să li se asigure o foarte bună funcţionalitate, având în vedere solicitarea extremă activitatea sportivă şi faptul că pot fi "ţinta" unor îmbolnăviri (răni, degerături, eczeme, infecţii etc). Pentru prevenirea lor se recomandă următoarele măsuri igienice: încălţămintea pentru activitatea sportivă, precum şi obiectele de igienă să fie strict personale, să fie uscată la soare şi dezinfectată.

În sălile de duş să se folosească grătare de cauciuc sau material plastic, deoarece se pot dezinfecta uşor. Dermaticozele se tratează prin badijonare cu soluţie de alcool iodat 1% şi pudrare cu talc, iar dacă picioarele transpiră abundent se recomandă băile călduţe cu soluţii slabe de hipermanganat de potasiu, sau formol (1—2 linguriţe la litru) şi apoi pudrarea cu talc amestecat cu praf de urotropină, sau talc cu pulbere de acid boric în cantităţi egale.

Bătăturile superficiale de la degete se pot trata astfel: seara. pe locul respectiv se aplică miez de pâine înmuiat în oţet cald, fixat cu o compresă în jurul degetului. Se repetă timp de trei zile. Bătăturile mai vechi se tratează cu Clavusin, care se întinde strict pe bătătură după o baie caldă seara, se repetă procedeul trei seri la rând.

Igiena sistemului nervos.

Pentru asigurarea unei normalităţi în activitatea zilnică sunt necesare: organizarea corectă a regimului zilnic; evitarea stărilor depresive de hiperexcitabilitate; căutarea momentelor plăcute în viaţă; hrana raţională cu un conţinut normal de fosfor, lecitină, vitamine (B,). de interzicerea alcoolului şi fumatului, normarea muncii intelectuale.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: piele, sapun, echipament



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :