Piramidele reprezintă expresia clasică a civilizaţiei egiptene. Aceste fenomenale construcţii au surescitat imaginaţia şi interesul unui număr extraordinar de mare de persoane, care se întreabă şi astăzi cum a fost posibilă construirea lor acum mii de ani. Din momentul în care prima piramidă egipteană a fost construită în anul 2640 înainte de Hristos şi până în zilele noastre, au existat multe discuţii şi idei controversate legate de acest subiect. Mulţi au ajuns până la a afirma că ele au fost făcute de către extratereştrii. Cea mai celebră dintre aceste piramide ale Egiptului este fără doar şi poate Marea Piramidă a lui Keops care reprezintă în acelaşi timp singura minune
a lumii antice care a supravieţuit trecerii a mii de ani, stând şi astăzi falnică.
Marea piramidă face parte din cele trei celebre piramide de la Gizeh. Există însă câteva zeci de piramide, construite în locuri diverse, de la cataracta I şi până în Deltă. Foarte multe se găsesc pe malul vestic al Nilului, în dreptul oraşelor actuale Cairo şi Helwan. Piramidele au dimensiuni şi forme foarte diferite.
Prima piramidă construită a fost Piramida în trepte a regelui Djoser în jurul anului 2640 înainte de Hristos. Este situată la Saqqara şi este construită în totalitate din piatră. Are şase trepte şi o înălţime de 60 m. În prima fază, monumentul funerar era format dintr-o incintă dreptunghiulară cu o movilă de pietre deasupra mormântului. Ea nu era o piramidă, urmând modelul vechi de la Abydos şi de la Saqqara. Mormântul şi movila au fost mutate în jumătatea de nord a împrejurimii.
Prima piramidă cu suprafeţe laterale netede este a regelui Snefru, începutul dinastiei a IV-a. Piramidele în trepte mai mici de la începutul Regatului Vechi nu sunt morminte, ci simboluri ale puterii regale, deoarece în interior nu se află camere mortuare. Dar majoritatea celorlalte piramide din Regatul Vechi şi cel Mijlociu sunt construcţii funerare ale regilor egipteni. In interiorul lor se află o reţea de coridoare şi încăperi. Sicriul de piatră, în care se odihnea mumia faraonului, se găsea în camera mortuară. Până în prezent nu s-au descoperit mumiile regale din această perioadă.
Succesorii lui Djoser pe parcursul Dinastiei a III-a au construit piramide în trepte, dar în mai puţin de un secol au apărut şi piramidele adevărate, iar odată cu domnia lui Keops sau Kufu cum mai era numit, s-au atins şi proporţiile limită, şi anume 146.6 metri înălţime şi o suprafaţă de 5,3 hectare.
Primele morminte regale ale Dinastiei I sunt formate dintr-o structură amplă de cărămidă, construită dintr-un puţ şi acoperită cu o movilă. Ele erau înconjurate de morminte secundare destinate curtenilor şi slujitorilor care îşi însoţeau stăpânii în viaţa de dincolo. Aceste morminte de la Abidos ale primei dinastii erau aşezate adânc în deşert în zona vechilor şi importantelor morminte regale . Mormintele acestei dinastii au unele lucruri în comun precum: incinta dreptunghiulară şi orientarea ei nord-sudică, zidurile relativ masive şi înalte de 8-9 metri, capela care se afla în cadrul fiecărei incinte în centru sau în partea sudică.
De când au fost construite dăinuieşte o importantă întrebare şi anume cum au putut fi construite aceste magnifice piramide. În cazul piramidelor mai mici şi al celor construite din cărămizi făcute din mâlul Nilului sau pietre uşoare răspunsul nu ar fi unul greu de aflat. Adevărata problemă apare atunci când ne întrebăm cum Marea Piramidă a fost construită. Fiecare bloc de piatră din această piramidă cântăreşte în medie peste 2 t. Şi este vorba de circa de 2,5 milioane de blocuri, rânduite unele peste celelalte, până la înălţimea de 147 m. Apoi, în interior există blocuri de granit ce cântăresc circa 200 t.
Există papirusuri care demonstrează că, încă din Regatul Mijlociu, se precizau sau se calculau lungimea cantului, înălţimea sau unghiul de pantă al unei piramide. Din aceeaşi perioadă datează şi modelul coridoarelor şi camerelor subterane ale unei piramide. Din perioada Regatului Vechi s-au descoperit ciocane, dălţi si ferăstraie, dar nu si roţi sau scripeţi; săniile se cunosc din reprezentări şi din vestigiile găsite. Prin urmare, piramida nu a fost înălţată de extratereştri, ci de oameni, cu ajutorul calculelor, planurilor şi uneltelor lor. Nu se ştie însă cu exactitate cum a fost posibil ca uriaşa piramidă să fie ridicată cu mijloace atât de rudimentare. Cele mai veridice dintre numeroasele teorii elaborate de-a lungul timpului sunt teoriile rampei, deoarece s-au descoperit urme de rampe în apropierea piramidelor şi a altor clădiri înalte. Potrivit uneia dintre aceste teorii, au fost construite, până la o înălţime de 30 m, un şir de rampe mai mici perpendiculare pe piramidă. Apoi s-ar fi construit o rampă de mari dimensiuni adiacentă piramidei, care se mărea o dată cu piramida şi o înconjura în acelaşi timp. Pe această rampă erau transportate pe sănii blocurile de mai multe tone.