Statistics:
Visits: 1,198 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Pastura albinelor
Q: | Intreaba despre Pastura albinelor |
Polenul proaspăt recoltat de albine din anterele florilor este depozitat în fagurii cuibului, de preferinţă in cei de culoare neagră. Sub această formă polenul se găseşte depozitat în cei 2 faguri care mărginesc puietul şi mai puţin în fagurii cu puiet. Uneori, in cazul unei abundente de polen în natură sau a unei încetiniri a ritmului de ouat, cuibul în întregime se poate bloca cu polen.
Grăuncioarele de polen adunate de pe flori sunt descărcate de albinele culegătoare direct în celulele fagurilor, unde sunt comprimate cu capul pentru a forma o masă compactă. Urmează alte încărcături şi tasări, pâna ce celula se umple cam 2/3.
în momentul înmagazinării în faguri, polenul are a celeaşi însuşiri şi calităţi ca polenul reţinut în colectorul de polen. După depunerea lui în faguri, se transformă în păstură, sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii şi umidităţii ridicate din cuib (33—35°C), precum şi datorită modului de conservare în celulele fagurilor.
La depozitarea în faguri albinele nu ţin seama de specia botanică şi de provenienţa polenului, astfel încât, în aceeaşi celulă găsim polen de culori diferite. In aceste condiţii transformările începute o dată cu formarea ghemo-tocului de polen continuă să se desfăşoare în interiorul stupului şi în celulele fagurilor, realizându-se prin transformări biochimice, o modificare structurală care situează păstura pe o treaptă calitativ superioară faţă de polen,
Prin aceste transformări se realizează următoarele:
— puterea germinativă a polenului dispare in 1—2 zile sub influenţa unor secreţii ale glandelor mandibulare ale albinelor;
— zaharoza se transformă treptat în monozaharide;
— zahărul simplu trece în parte in acid lactic sub influenţa unor fermenţi;
— creşte conţinutul de vitamină K;
— sporeşte gradul de conservabilitate în timp al produsului;
— sporeşte numărul granulelor de polen, al căror conţinut a fost scos în afara exinei (învelişul grăunciorului de polen).
Când aceste transformări au luat sfârşit, din polenul înmagazinat de albine în faguri rezultă păstura sau „pâinea albinelor".
Deci păstura este un produs natural, cu însuşiri mai valoroase decât ale polenului, datorită amestecului de polenuri de provenienţe diferite, a conţinutului mai mare de zaharuri simple, conţinut sporit de vitamină K, al proporţiei mai mare de granule cu conţinut accesibil asimilării, precum şi a acidităţii sporite, factor esenţial în conservarea şi menţinerea echilibrului metabolic.
Acest produs se bucură în prezent de o atenţie sporită din partea cercetătorilor pentru efectele obţinute prin aplicarea lui în diverse afecţiuni. In actualul stadiu de experimentare se pare că există suficiente premise care justifică afirmaţia specialiştilor că păstura este un produs natural apicol cu mari perspective de folosire în scopul sănătăţii omului.
Păstura recoltată din faguri în scopuri apiterapeutice se conservă în borcane de sticlă ţinute la rece, din care se consumă conform prescripţiilor medicale. In ultimul timp se pare că este mai eficientă folosirea ei cu faguri cu tot, datorită unor factori încă insuficient studiaţi care există în fagurii vechi ai stupului, bineînţeles dacă aceşti faguri cu păstura se recoltează şi se conservă în condiţii aseptice.
sursa imaginii www.bigoven.com
Grăuncioarele de polen adunate de pe flori sunt descărcate de albinele culegătoare direct în celulele fagurilor, unde sunt comprimate cu capul pentru a forma o masă compactă. Urmează alte încărcături şi tasări, pâna ce celula se umple cam 2/3.
în momentul înmagazinării în faguri, polenul are a celeaşi însuşiri şi calităţi ca polenul reţinut în colectorul de polen. După depunerea lui în faguri, se transformă în păstură, sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii şi umidităţii ridicate din cuib (33—35°C), precum şi datorită modului de conservare în celulele fagurilor.
La depozitarea în faguri albinele nu ţin seama de specia botanică şi de provenienţa polenului, astfel încât, în aceeaşi celulă găsim polen de culori diferite. In aceste condiţii transformările începute o dată cu formarea ghemo-tocului de polen continuă să se desfăşoare în interiorul stupului şi în celulele fagurilor, realizându-se prin transformări biochimice, o modificare structurală care situează păstura pe o treaptă calitativ superioară faţă de polen,
Prin aceste transformări se realizează următoarele:
— puterea germinativă a polenului dispare in 1—2 zile sub influenţa unor secreţii ale glandelor mandibulare ale albinelor;
— zaharoza se transformă treptat în monozaharide;
— zahărul simplu trece în parte in acid lactic sub influenţa unor fermenţi;
— creşte conţinutul de vitamină K;
— sporeşte gradul de conservabilitate în timp al produsului;
— sporeşte numărul granulelor de polen, al căror conţinut a fost scos în afara exinei (învelişul grăunciorului de polen).
Când aceste transformări au luat sfârşit, din polenul înmagazinat de albine în faguri rezultă păstura sau „pâinea albinelor".
Deci păstura este un produs natural, cu însuşiri mai valoroase decât ale polenului, datorită amestecului de polenuri de provenienţe diferite, a conţinutului mai mare de zaharuri simple, conţinut sporit de vitamină K, al proporţiei mai mare de granule cu conţinut accesibil asimilării, precum şi a acidităţii sporite, factor esenţial în conservarea şi menţinerea echilibrului metabolic.
Acest produs se bucură în prezent de o atenţie sporită din partea cercetătorilor pentru efectele obţinute prin aplicarea lui în diverse afecţiuni. In actualul stadiu de experimentare se pare că există suficiente premise care justifică afirmaţia specialiştilor că păstura este un produs natural apicol cu mari perspective de folosire în scopul sănătăţii omului.
Păstura recoltată din faguri în scopuri apiterapeutice se conservă în borcane de sticlă ţinute la rece, din care se consumă conform prescripţiilor medicale. In ultimul timp se pare că este mai eficientă folosirea ei cu faguri cu tot, datorită unor factori încă insuficient studiaţi care există în fagurii vechi ai stupului, bineînţeles dacă aceşti faguri cu păstura se recoltează şi se conservă în condiţii aseptice.
sursa imaginii www.bigoven.com
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 21 October '08
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :