Ceara, deşi produs glandular al albinei, conţine totuşi şi elemente prelevate din plantele vizitate de albine. Astfel, în timpul culesului de salcâm, culoarea cerii devine albă, la floarea-soarelui galbenă, iar la altele, în funcţie de specie — roşiatică, verzuie sau de altă nuanţă specifică. Se presupune că pe lângă acţiunea alcoolilor graşi, ceroleinei, vitaminei A şi substanţelor bacteriostatice, cu însuşiri emoliente, cicatrizante şi antiinflamatorii, substanţele colorante şi alte substanţe — încă nestudiate — preluate de la plante se asociază acestor proprietăţi terapeutice, acţionând împreună cu produşii albinei.
Ceara, ca produs metabolic al al
binei, este elaborată în raport cu anumite condiţii: colonia de albine să fie tânără şi viguroasă, matca să fie prolifică, temperatura în interiorul stupului să ajungă la valori de 30—35°C, precum şi în funcţie de existenţa spaţiilor libere din stup. In componenţa cerii intră substanţe chimice variate cum sunt alcoolii graşi, materii colorante, ceroleina, vitamina A, substanţe cu acţiune bacteriostatică etc. Aceşti produşi imprimă cerii de albine însuşiri emoliente, cicatrizante şi antiinflamatorii.
Din cele mai vechi timpuri ceara a fost folosită în tratamentul plăgilor infectate şi al bolilor de piele, iar în farmacologie se foloseşte ca emplastru.
In ultima perioadă de timp ceara a câştigat în valoare terapeutică prin asocierea cu alte produse apicole sau farmaceutice, la realizarea unor creme şi unguente.
O veche practică de medicină populară românească utiliza ceara şi mierea la facerea „patului cu lopăţele" pentru consolidarea fracturilor membrelor, după repunerea lor empirică în poziţie.
Am descris în mod sumar cele 8 produse apicole naturale: mierea, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, apilarnilul, propolisul, veninul de albine şi ceara.
Unele din ele sunt produse alimentare, altele sunt alimentare şi terapeutice şi altele au numai proprietăţi terapeutice, ca medicamente naturale.
Toate stau însă la baza a numeroase preparate apiterapice sau cosmetice, care pot şi ar trebui să fie prezente în farmacia familiei.
Cunoscând compoziţia şi mecanismul lor intim de constituire ca produse apicole biologice active, va fi mai uşor să înţelegem acţiunea şi justificarea efectelor pe care le obţinem în cazul utilizării diverselor sortimente de preparate care conţin, separat sau asociat, unele din cele 8 produse apicole directe.
întreaga omenire admite în prezent necesitatea revenirii la folosirea a ceea ce ne oferă în mod direct natura. Trebuie cunoscute efectele şi sensul utilizării produselor albinelor şi ajutorul pe care îl oferă apiterapia, spre a combina ştiinţa cea mai avansată cu experienţa transmisă de-a lungul miilor de ani de convieţuire cu natura. Prin depăşirea practicii bazată pe tradiţii, apiterapia — cu suport ştiinţific, reafirmă legătura cu izvorul de sănătate, vigoare şi de viaţă lungă.