FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,382
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre vitamine

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre vitamine

 Q:   Intreaba despre Despre vitamine       
Despre vitamine Vitamina este o substanta chimica ce se gaseste in alimentele de origine animala si mai ales vegetala si care este indispensabila pentru mentinerea vietii si buna functionare a organismului. Vitaminele nu furnizeaza energie si nici material plastic, dar ele participa ca niste catalizatori la toate reactiile chimice care se petrec in organism.

Lipsa lor se cheama avitaminoza (mai corect „hipovitaminoza"); acest termen a fost propus de savantul polonez H. Funk (1911) pentru a desemna o stare de boala provocata de o alimentatie prelungita, din care lipseste vitamina corespunzatoare.

Uneori, avitaminoza este datorata unui defect de absorbtie (probleme gastrice, paraziti intestinali, diaree prelungita), unei tulburari in utilizarea vitaminelor (supuratii, boala de iradiatie, boli e ndocrine) sau cresterii nevoilor organismului in cursul unor stari fiziologice (sarcina, alaptare) sau de boala (infectii).

Vitaminele se impart in doua mari grupe:

-vitamine care se dizolva in grasimi (liposolubile) A, D, E, K
-vitamine care se dizolva in apa (hidrosolubile), grupul B, C, P.

Vitamina A provine din plante si fructe (spanac, urzici, morcovi, patlagele rosii, dovleac, caise, cirese). Alimentele din regnul vegetal sunt cu atat mai bogate in vitamina A cu cat sunt mai viu colorate.

In regnul animal, aceasta vitamina se gaseste in cantitati mari in unt, frisca, smantana, lapte, branzeturi grase, galbenus de ou, ficat de peste. Functia cea mai importanta a vitaminei A o constituie protectia pielii si a mucoaselor, participarea la procesele fotochimice ale retinei care stau la baza senzatiilor vizuale si de asemenea, favorizarea unei bune functionari a sistemelor nervos si osos.

Avitaminoza A se manifesta prin:

1) tulburari oculare; acestea constau intr-o dificultate de adaptare a ochiului in intuneric (hemeralopie) apoi inflamarea mucoasei conjunctive si a corneei din care cauza, ochiul isi pierde luciul si se ulcereaza (xeroftalmie);

2) tulburari ale pielii, anexelor ei si mucoaselor: pielea se usuca, iar parul capata matreata si se rupe usor. Apar infectii ale mucoaselor: traheobronsite, amigdalite;

3) digestive: lipsa de pofta de mancare, diaree.

Vitamina D se gaseste mai ales in produsele de origine animala:
lapte, unt, galbenus de ou, icre, untura de peste.

De asemenea, ergosterolul, care este provitamina D, se gaseste in ciuperci, oua, lapte. Ergosterolul este prezent in piele, unde se transforma sub actiunea radiatiilor ultraviolete solare in vitamina D.

Rolul important al vitaminei D este de a fixa calciul si fosforul in oase si dinti.

De aceea, lipsa vitaminei D duce la rahitism , osteomalacie si osteoporoze. Osteotnalacia poate aparea la gravide, la care consumul de vitamina D este crescut.

Dintii gravidei se cariaza, oasele se inmoaie si se deformeaza.

Osteoporoza se intalneste la adulti si mai ales la batrani. Tratamentul avitaminozei D se face cu vitamina D care trebuie administrata preventiv copiilor, in special iarna, gravidelor si femeilor care alapteaza.

Vitamina E se gaseste in embrionul cerealelor necojite, in zarzavaturile proaspete, grasime si uleiuri vegetale, in ou, lapte, carne.

Rolul acestei vitamine consta in a ajuta functionarea normala a glandelor sexuale si capacitatea de reproducere in protectia musculaturii, a vaselor si a globulelor rosii. Avitaminoza E este urmata de sterilitate, avorturi spontane, slabire musculatura si hemoragii.

Vitamina K se gaseste in alimentele de origine vegetala (spanac, varza, conopida, ovaz, porumb, grau, rosii, morcovi, sfecla) si animala (ficat, splina muschi, oua).

Aceasta vitamina are un rol important in formarea unor substante indispensabile coagularii sangelui. In lipsa ei, apar hemoragii care nu se opresc decat cu injectii de vitamina K.

Deficite de vitamina K se intalnesc in unele boli de ficat, ictere si ciroze. Vitamina B se gaseste in taratele de cereale, drojdie de bere, carne. Lipsa ei tulbura metabolismul glucidelor si grasimilor, functionarea sistemului nervos (polinevrite) si a aparatului digestiv.

La populatiile care se hranesc aproape exclusiv cu orez decorticat (Japonia) apare o boala numita beri-beri.

Vitamina B2 sau riboflavina se gaseste in ficat, oua, drojdie de bere, carne, paine neagra. Carenta de vitamina B2 se intalneste in unele boli gastrointestinale (gastrite anacide), hepatice, pancreatice, ca si in cazul unei alimentatii deficitare.

Ea da nastere la o descuamatie, cu roseata la colturile gurii, la atrofia mucoasei limbii si a esofagului. Vitamina B6 sau piridoxina se gaseste in lapte, viscere, ulei, cereale, sfecla, varza, spanac, struguri, mere.

Este necesara pentru buna functionare a sistemului nervos si a maduvii osoase.

Vitamina B12 se obtine prin extractie din ficat de bou. Are rol principal in producerea globulelor rosii la nivelul maduvei oaselor, in functionarea normala a sistemului nervos si in sinteza proteinelor pentru constituirea tesuturilor.

Carenta de vitamina Bl2 se instaleaza in urma unui aport insuficient sau din cauza absentei factorului intrinsec. Ea conduce la anemie Biermer, atingerea nervilor (polinevrita) si tulburari psihice. Vitamina C sau acidul ascorbic este prezenta in zarzavaturi, legume (ardei, cartofi), lamai, portocale, macies, patrunjel.

Ea previne si vindeca scorbutul (vezi scorbut), mareste rezistenta vaselor sanguine si creste capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor.

Vitamina P sau rutin se gaseste in struguri, lamai, macies, varza, spanac; nu se afla in alimentele de origine animala. Avitaminoza P duce la alterarea peretelui capilarelor sanguine cu hemoragii.

Vitamina PP (acid nicotinic) este prezenta in ambele regnuri, vegetal si animal.

Porumbul, fructele uscate, ceapa, slanina nu o contin insa deloc.

Este necesara cresterii, prin participarea ei la buna folosire a proteinelor. Carenta de vitamina PP, in cadrul unei alimentatii in general deficitare, provoaca pelagra.


Tag-uri: viata, organism, energie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 May '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :