FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,535
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cele zece grupe alimentare

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Cele zece grupe alimentare

 Q:   Intreaba despre Cele zece grupe alimentare       
Cele zece grupe alimentare În funcţie de provenienţă şi în raport cu unele caracteristici nutritive, există zece grupe de alimente.

I. Carnea şi derivatele acesteia. Folosim carnea provenită de la mamifere (domestice şi sălbatice), păsări (domestice şi sălbatice), peşti (de apă dulce şi de mare), mai rar de la crustacee, moluşte, amfibii ş.a. Carnea reprezintă o sursă principală de proteine (18—22%), având valoare biologică ridicată.

II. Laptele şi produsele lactate. Se consumă lapte de vacă, de oaie, mai puţin de capră şi de bivoliţă. Laptele este apreciat drept un aliment complet şi o sursă de proteine de calitate superioară (între care se numără cazeina, lactoalbumina). Este de asem enea o sursă importantă de calciu. Precipitarea cazeinei stă la baza preparării brânzeturilor.

III. Ouăle. Se folosesc ouăle de găină şi — mai rar — cele de raţă, gâscă,curcă etc, aliment valoros, cu proteine de calitate superioară şi grăsimi uşor digerabile. Se consideră că un singur ou poate acoperi 2—4% din nevoile energetice ale organismului, 10% din necesarul de aminoacizi, 25,% din nevoile de fier, 15% din cele de zinc şi 10% din cele de vitamine.

IV. Grăsimile alimentare. Includ grăsimi animale (untul, slănina, untura, smântâna, seul, uleiul de peşte ş.a.), grăsimi vegetale (uleiuri de floarea-soarelui, soia, măsline, germeni de porumb etc.) şi grăsimi de origine mixtă (margarina). Grăsimile animale sunt bogate în acizi graşi saturaţi, iar cele vegetale în acizi nesaturaţi. Această grupă este importantă în special pentru valoarea calorică înaltă şi pentru aportul de vitamine liposolubile.

V. Cerealele şi derivatele lor se remarcă printr-un conţinut ridicat de glucide, graţie căruia aportul lor energetic în alimentaţia umană este pe primul loc. Se folosesc boabele de grâu, secară, orez, ovăz, orez, porumb.

VI. Legumele sunt tot alimente de origine vegetală cu un mare conţinut de apă. Substanţa uscată este reprezentată mai ales de glucide (glucoza, fructoză, zaharoză, amidon, celuloză). Proteinele sunt ceva mai bine reprezentate în leguminoasele uscate, iar lipidele în seminţele oleaginoase. Legumele sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale.

VII. Fructele conţin în principal apă, glucide cu moleculă mică,celuloză,săruri minerale, vitamine, substanţe aromate.

VIII. Zahărul şi produsele zaharoase sunt alimente obţinute prin procese industriale,
caracterizate printr-o concentraţie crescută de material glucidic şi prin aport caloric mare In volum restrâns. Constituie o grupă relativ nouă, a cărei pondere a crescut deja prea mult în alimentaţia umană.

IX. Băuturile nealcoolice. Aici includem apa potabilă, apele minerale, sifonul, ceaiurile, sucurile de fructe şi legume, cafeaua etc.

X. Condimentele se adaugă preparatelor culinare pentru a le dă un gust plăcut şi nu au o valoare nutritivă propriu-zisă.

Sursa Imaginii - freedigitalphotos.net


Tag-uri: carne, lapte, cereale



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 19 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :