FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,558
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre laptele praf

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre laptele praf

 Q:   Intreaba despre Despre laptele praf       
Despre laptele praf Laptele praf este laptele de vaca, din compozitia caruia, prin procedee industriale s-a scos apa pana la o proportie de 1,5-3%. Pentru a obtine 1 litru de lapte care sa contina 700 de calorii (cat 1 litru de lapte de vaca), se dilueza 125 g praf de lapte integral in 875-900 ml apa fiarta si racita (respectiv 12- 13 g la 100 g apa).

Laptele praf este foarte usor: o lingurita care contine 5 g de zahar contine cam 2,25 g praf de lapte. De aceea este recomandabil sa se cantareasca la un cantar farmaceutic cantitatea de praf necesara pentru masa sugarului (la varsta respectiva), si numai dupa aceea, aceasta cantitate sa fie masurata cu lingurita (numarul de lingurite va fi retinut).

In caz contrar putem expune sugarul la pericolul subalimentarii prin dilutii prea mari de lapte. Compozit ia laptelui praf (lapte de vaca) difera cantitativ si calitativ de aceea a laptelui de femeie. in laptele de mama, raportul albumina /grasimi/ glucide este 1/3/7, pe cand in laptele de vaca, raportul este 3/3,5/4,5.

Din punct de vedere cantitativ, proteinele sunt in cantitate mai mare (32-41 g°/100, fatade 17g la mie),iar glucidele sunt in cantitate mai mica (45-50g la mie, fata de 65-75 g la mie). De aceea, in alimentatia mixta sau artificiala a sugarului sanatos, pentru a obtine un produs cu o compozitie mai apropiata de aceea a laptelui de femeie, laptele de vaca trebuie diluat in primele 4-5 luni (pentru scaderea concentratiei proteinelor) si imbogatit cu hidrocarbonate.

In acest scop se recomanda ca lichidul de dilutie sa contina un fainos (fiertura de orez 3% sau de fulgi de ovaz, dupa cum exista tendinta la diaree, respectiv la constipatie) si la intregul amestec se adauga 5% zahar (o lingurita la 100 g).

Procedeul acesta duce insa si la o scadere a grasimilor laptelui de vaca, ce se gasesc in cantitati aproape egale cu acelea din laptele de femeie, scadere care trebuie compensata la sugarul sanatos incepand de la 5 luni, de exemplu prin adaos de unt topit.

Concentratia laptelui praf variaza cu varsta: 7-8% in luna intai, 10% in lunile a II-a, a-III-a si a IV-a si 12,5% din luna a V-a (lapte integral). Laptele praf se pregateste inainte de fiecare masa; nu se prepara odata toata cantitatea pentru 24 de ore, pentru ca in acest fel, laptele se contamineaza cu microbi.

Nu se utilizeaza laptele ramas de la masa anterioara. Laptele praf reprezinta un progres considerabil in dietetica infantila, fiind un produs superior laptelui de vaca lichid din trei puncte de vedere principale:
a) are o sterilitate practic absoluta, necontinand microbi, poate fi administrat fara nici un pericol sugarului si bineanteles, si copilului mai mare;
b) are o compozitie constanta, rezultand din amestecul obtinut de la foarte multe animale;
c) prin procesul de fabricare se produc modificari fizicochimice si biologice ale laptelui de vaca in urma carora digestia si utilizarea laptelui praf sunt mai bune de cat ale laptelui de vaca. Se intrebuinteaza in alimentatia mixta (lapte de mama + lapte praf) sau artificiala a sugarului sanatos, a sugarului distrofic si in realimentarea dispepsiilor (dupa dieta hidrica si cea de tranzitie).

Datorita calitatilor sale, laptele praf poate fi utilizat si la copilul mai mare.


Tag-uri: lapte, lapte praf, zahar



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 16 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :