FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,952
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
1
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariu - Monastirea Argesului

Tag-uri Populare


literatura   poezie   roman   poet   scriitor   proza   nuvela   poem   comedie   comentariu   opera literara   drama   basm   teatru   romantism   roman realist   curent literar   gramatica   personaje   istorie   comunicare   prozator   filozofie   caracterizare   opera   balada   genul epic   genul epic in proza   procedeu stilistic   roman subiectiv   naratiune   autor   dramaturg   pastel   povestire   genul dramatic  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariu - Monastirea Argesului

 Q:   Intreaba despre Comentariu - Monastirea Argesului       
Comentariu - Monastirea Argesului Balada populara "Monastirea Argesului" contureaza unul dintre cele patru mituri, mitul "jertfei pentru creatie". Aceste patru mituri se intalnesc la toate popoarele balcanice, unde creatiile lor asemanatoare cu ale noastre.

Balada este o specie a genului epic, in versuri, in care este reprezentata o legenda, o intanplare.
Balada culta "Monastirea Argesului, doreste sa prezinte intemeierea si constructia manastirii. Personajele baladei, sunt Manea (mesterul Manole) care se afla in conflict cu el insusi.

in aceasa balada este prezentat conflictul dintre Manea si Mesterul Manole, personajul principal.
Un alt personaj este Ana, sotia lui Manea, care devine un obiect pentru ridicarea monastirii.
Un alt personaj care apare la inceput, este Negru Voda, un personaj care diabolic, intuneca t, care reiese din numele acestuia "negru"., care cauta perfectiunea.

in expozitiune, Manea este prezentatca un mare mester, fiind ales, impreuna cu alti calf si zidari, sa construieasca o monastire perfecta.

in balada sunt prezentate mai multe motive :
-motivul creatiei
-motivul surparii zidului
-motivul jertfei pentru creatie
-motivul crearii
-motivul fantanii cu apa sarata.

Zidarii mai sunt prezentati, incercand sa ridice o monastire, dar aceatsa mereu surpandu-se. Negru Voda ii ameninta, ca daca nu-I construiesc o monastire, ei cor murii in cele mai oribile moduri, iar daca o vor construi, vor primii cele mai frumoase si pretioase lucruri din lume.

Mesterii obositi se culca. Manea are un vis, prin care I se spune ca daca nu zideste prima surioara care vine dimineata. Monastirile vor continua sa se darame. in aceasta parte a baladei apare invocatia.

Invocatia este un procedeu artistic care consta in adresarea directa, cu ajutorul propozitiilor exclamative si intrebarile retorice.

Manea este ingrijorat ca sotia sa, Ana, sa vina ea prima,dar ea venea mereu prima.
Dar asa a si fost, Ana a venit prima.

Punctul culminant este atunci cand Manea incepe s-o zideasca pe Ana de vie. incetul cu incetul sufletul lui Manea este umplut de visul obsedant de construirea monastirii perfecte, iar dragostea pe care el o avea fata de Ana scadea.

Dupa ce ei termina monastirea, mesterii si cu Mesterul Manole raman pe acoperis. Mesterul Manole, aude vocea Anei din ce in ce mai incet, dandu-si seama ca ea a murit, si ca viata lui s-a terminat odata cu Ana.

Atunci Manea moare, fara macar sa incerce sa se salveze.

Ceilalti mesterii, isi dau seama ca ei nu mai pot cobori de pe acoperis, ei incearca sa coboare, dar sfarsesc prin moarte. Acolo unde ei au murit, a fost construita o fantana cu apa sarata.
Autorul acestei balade populare este anonim.

in balada sunt folosite figuri de stil, precum si metafore, epitete, repetitii si inversiuni.


Tag-uri: balada, mit, conflictCategorie: Comentarii  - ( Comentarii - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :