FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 346
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este splina

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este splina

 Q:   Intreaba despre Ce este splina       
Ce este splina Splina este un organ de forma ovalara, turtita, lung de circa 8-15 cm si gros de 3-4 cm, situat in hipocondrul drept (vezi abdomen), in stanga stomacului. De culoare violacee, splina este acoperita cu o capsula rezistenta si mentinuta in pozitia amintita prin ligamentele splenice care o leaga de organele din jur.

In greutate de circa 200 g (normal la adult), organul poate atinge dimensiuni mult mai mari in malarie, ciroza ficatului etc. Sectionata, splina prezinta o zona corticala si una medulara, numita pulpa splenica, care la randul ei este de doua feluri: pulpa alba, care formeaza limfocite si pulpa rosie, prin care curge sangele si in care se pot depozita si distruge hematiile (vezi sange).

Rolul principal al splinei este de a forma limfocite si de a depozita globulele ro sii pe care le distruge, retinand pigmentul numit hemoglobina, pe care, prin sange il pune la dispozitia maduvei osoase, pentru formarea altor globule rosii.

Splina este un organ care reactioneaza in cursul infectiilor organismului prin marirea ei de volum, astfel incat palparea ei este unul dintre semnele existentei unei asemenea infectii.

Injectarea in splina a unei substante opace la razele X poate permite ulterior evidentierea prin radiografie a venei porte, fapt deosebit de util in afectiunile hepatice. Splina nu este un organ indispensabil vietii, incat, atunci cand prezenta ei este daunatoare, poate fi extirpata fara urmari grave.


Tag-uri: splina, organ, limfocite, globule rosiiCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 28 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :