FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,260
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
10
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este malaria

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este malaria

 Q:   Intreaba despre Ce este malaria       
Ce este malaria Malaria (paludism, friguri de balta) este o boala infectioasa, transmisa de tantari, caracterizata prin accese de friguri urmate de febra, cu marirea splinei.

Boala este produsa de un parazit unicelular, un protozoar numit hematozoarul palustru. Trei specii de hematozoar produc malaria la om: Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum, Plasmodium malariae.

Izvorul de infectie este omul bolnav de malarie. Calea de transmitere este reprezentata de tantarul anofel. Intepand omul bolnav, tantarul suge o data cu sangele si parazitul pe care apoi al inoculeaza unui om sanatos.

Parazitul patruns in tantar sufera o serie de transformari, care constituie ciclul sexuat sau sporogonic al evolutiei hematozoarului. Tantarul este totodata vector (transmite boala) si gazda intermediara (parazitul sufera o serie de transformari in tantar).

Parazitul inoculat la omul sanatos sufera din nou o serie de transformari mai intai in ficat (acestea constituie ciclul exoeritrocitar sau tisular), apoi patrunde in globulele rosii, unde se dezvolta pana duce la distrugerea globulului rosu (ciclul eritrocitar sau asexuat).

Parazitul eliberat din globulele distruse paraziteaza din nou alte globule. Asadar, parazitul trece printr-o serie de stadii de dezvoltare : tintarul inoculeaza parazitul in forma numita sporozid; sporozoizii ajung in ficat, unde formeaza o masa plasmodiala mare, din care se desprind apoi merozoizii, ce ajung in sange si patrund in globulele rosii.

In interiorul globulului rosu, parazitul trece prin stadiul de amiba,apoi de rozeta, apoi distruge globului rosu. Din globul ies mai multi merozoizi, fiecare parazitand apoi o alta hematie,unde reface ciclul.

Din ciclul eritrocitar mai rezulta niste forme speciale, numite gametociti (masculi si femele) care.ajungand in tantar, se unesc, formand un ou, care dupa o serie de transformari produc o multime de sporozoizi localizati in glandele salivare ale tantarului, de unde, sunt inoculati la omul sanatos.

Raspandirea malariei nu se face decat prin tantar. Pentru a se dezvolta, acesta are nevoie de o anumita temperatura a mediului si de existenta de balti, mlastini, in care sa depuna ouale si sa se poata dezvolta larva.

Tantarul transmite malaria numai in anotimpurile calde, deoarece iarna hiberneaza. Incubatia malariei este de 10-20 de zile. incepe cu febra neregulata, oboseala, dureri de cap. Dupa 3-7 zile de la debut, bolnavul incepe sa aiba accese tipice de malarie:
frisoane puternice, dupa care urmeaza febra foarte mare timp de 4-6 ore, apoi bolnavul transpira foarte mult si febra scade la normal. Accesele se repeta cu regularitate la 24 de ore (Plasmodium falciparum), la 48 de ore (in malaria terta produsa de Plasmodium vivax) sau la 72 de ore (in malaria cuarta, produsa de Plasmodium malariae).

Accesele se repeta timp de 20-50 de zile, dupa care bolnavul nu mai face accese. Este vorba de o vindecare aparenta, deoarece dupa un timp (de obicei luni de zile), accesele apar din nou.

De obicei, boala se vindeca spontan in cativa ani. Splina bolnavilor este totdeauna marita. Malaria cronica survine la bolnavul la care se produc noi inoculari de parazit.

Acesti bolnavi au splina foarte marita, o anemie marcata, stare de slabire extrema. Diagnosticul malariei se precizeaza prin gasirea parazitului in sangele bolnavului; examenul se face pe o picatura groasa de sange luata din pulpa degetului pe o lama de sticla sau pe un frotiu de sange intins pe lama.

Tratamentul malariei se face cu medicamente numite schizontocide, care distrug parazitul aflat in ciclul eritrocitar, dar si cu medicamente numite gametocide, care distrug gametocitii aflati in sangele bolnavului.

Diagnosticul trebuie totdeauna confirmat prin analize de laborator.

Profilaxia malariei se face in primul rand prin masuri mpotriva izvorului de infectie: depistarea bolnavilor cu malarie acuta sau cronica si tratarea lor.

In regiunile cu malarie endemica, examenele de laborator se fac in masa la toata populatia, pentru a-i depista pe cei bolnavi. Profilaxia malariei mai cuprinde masuri impotriva tantarului care transmite boala.

Totalitatea acestor masuri constituie dezanofelizarea (lupta impotriva tantarilor prin plase la ferestre, insecticide etc.) si lupta impotriva larvelor tantarului (asanarea baltilor, curatirea vegetatiei de pe maluri, raspandirea pe ape a unor larvicide, (petrol, verde de Paris, DDT, gamexan,)).


Tag-uri: malarie, paludism, friguri de balta



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :