Marele Nicolaus Copernicus a uimit intreaga lume a oamenilor de stiinta din secolul XVI, cu lucrarea sa “De revolutionibus orbium coelestiumâ€, mai exact – „Despre miscarile de revolutie ale corpurilor cerestiâ€. Aceasta lucrare a creat un val de reactii negative, deoarece a aparut intr-o perioada in care chiar si mintile luminate aflate la putere, nu erau chiar atat de deschise in fata unei revolutii astronomice. Copernicus a fost numit absurd si chiar prost.
Nascut la 19 februarie 1473 in Polonia, a fost numit Mikolaj Kopernik. Dupa o perioada, nume i-a fost latinizat si schimbat in cel pe care il cunoastem noi astazi. Nicolaus s-a nascut ultimul dintre cei cinci copii ai familiei Kopernik. Unchiul sau a fost cel care l-a incurajat pe Nicolaus sa studieze
mult si sa devina preot. Acesta si-a inceput studiile in Torn (orasul natal) dar s-a mutat intr-o localitate din apropierea acestuia, in Chelm. Aici a studiat latina si operele scriitorilor Antichitatii. Abia in perioada universitatii si-a satisfacut imensa dragoste pentru astronomie.
Lucas Watzenrode (unchiul sau) voia ca acesta sa devina episcop la catedrala din orasul Frauenberg, insa Copernic il refuza si isi continua studiile. A studiat medicina, matematica si dreptul canonic la universitati din Italia. Acolo Nicolaus a petrecut mult timp pe langa astronomul Domenico Maria Novara si pe langa filosoful Pietro Pomponazzi. Acesta din urma l-a ajutat pe Copernicus sa isi deschida mintea si sa priveasca dincolo de gandirea medievala.
Intors in Polonia, Copernic a primit o importanta pozitie in societate. A avut functii religioase dar si civile. Desi meseria il solicita, el si-a continuat studiile asupra stelelor, planetelor si asupra intregului Univers, si astfel ca a creat revolutionara teorie cum ca: nu Pamantul este centrul fix al Universului, ci acesta se invarte in jurul Soarelui. Teoria il contrazicea pe marele Aristotel si pe matematicianul Ptolemeu. Acestia considerau ca Soarele rasarea la estul Pamantului, iar apoi calatorind pe bolta cereasca, el apunea la vest; iar in tot acest timp, Pamantul ramanea nemiscat. Insa, inainte de Copernicus, grecul Aristarh din Samos, a sustinut acelasi lucru: Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Totusi Ptolemeu a sustinut ca ideea cum ca Pamantul s-ar putea roti, simpla idee, este ceva extrem de ridicol, pentru ca asta ar insemna ca „animalele si orice obiect greu de pe Pamant ar ramane suspendate in aer, iar acesta ar cadea indata din ceruri.†Formulele lui Ptolemeu explicau intr-o anumita masura miscarea corpurilor ceresti, dar lacunele din teorie l-au convins pe Copernicus ca ceva nu este corect.
Cu ajutorul instrumentelor folosite de astronomii antichitatii, el a stabilit momentul in care inaintasii sai au facut marile observatii astronomice. Odata cu aceste informatii, el a scris tratatul ce a revolutionat lumea. Mai mult de 95% din documentul finalizat, este plin cu detalii tehnice, ce vin sa ii intareasca concluziile.
Cu timpul, oamenii l-au inteles si au devenit fascinati de ideile sale. Copernic este considerat parintele astronomiei moderne. Desi teoria sa a fost imbunatatita si revizuita de oameni precum Galilei si Newton, toti oamenii de stiinta remarca faptul ca Copernic a dovedit ca si cele mai inradacinate teorii pot fi contrazise la un moment dat, atata timp cat exista argumentele potrivite. sursa imaginii : info-poland.buffalo.edu
Articol scris de Lavinia CavaÅŸi, pentru FamousWhy.ro