FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,107
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre 1859 - ianuarie: Unirea Principatelor Romane

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

1859 - ianuarie: Unirea Principatelor Romane

 Q:   Intreaba despre 1859 - ianuarie: Unirea Principatelor Romane       
1859 - ianuarie: Unirea Principatelor Romane Acest eveniment de o deosebita importanta pentru istoria noastra s-a petrecut la data de 24 ianuarie 1859. Romanii afirmasera de foarte multe ori ca doreau sa se uneasca Intr-un singur stat, lucru precizat si In Rezolutiile Adunarilor ad-hoc din octombrie 1857.

Conventia de la Paris din 7/19 august 1858, adoptata de marile puteri garante cu scopul stabilirii organizarii Principatelor, nu excludea, dar nici nu Incuraja problema unirii depline a Tarii Romanesti si Moldovei.

In aceste conditii, romanii au profitat de situatia creata si au actionat, pas cu pas, In vederea unirii depline a Principatelor. Inceputul trebuia facut prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor si In Tara Romaneasca, dupa ce acesta fusese ales In aceasta functie In Moldova, la data de 5 ianuarie 1859. Da r lucrarile Adunarii elective a Tarii Romanesti se desfasurau Intr-o atmosfera tensionata. Conservatorii Ii aveau drept candidati la tron pe Gheorghe Bibescu si pe Barbu Stirbei, In timp ce unionistii Inca nu-si desemnasera candidatul.

Liberalii radicali au actionat pentru ca unionistii sa-l sustina pe Cuza In cursa pentru alegerea domnitorului Tarii Romanesti, convinsi fiind ca dubla alegere a acestuia In fruntea Principatelor reprezenta primul pas catre constituirea statului national.

Dezbateri furtunoase s-au desfasurat, In 22 si 23 ianuarie 1859, In Adunare, iar In noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, Dimitrie Ghica a propus unionistilor alegerea lui Cuza. Lucrarile Adunarii elective, din data de 24 ianuarie 1859, s-au desfasurat In cladirea din dealul Mitropoliei, In conditiile In care In jur se gaseau mase mari de bucuresteni, adunati de liberalii radicali, care erau gata sa intervina prin forta, la nevoie, pentru a impune alegerea lui Cuza pe tronul Tarii Romanesti.

Deputatul unionist Vasile Boerescu a propus Adunarii elective candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, la tronul Tarii Romanesti. Aceasta a fost acceptata In unanimitate de cei prezenti, astfel ca nu a mai fost nevoie de interventia maselor populare In Adunare. Dubla alegere a lui Cuza ca domnitor, la 5 si la 24 ianuarie 1859, a reprezentat un pas important In lupta pentru constituirea statului national roman.


Tag-uri: istorie



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 02 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :