FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,575
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre 1918: Unirea Transilvaniei cu Romania

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

1918: Unirea Transilvaniei cu Romania

 Q:   Intreaba despre 1918: Unirea Transilvaniei cu Romania       
1918: Unirea Transilvaniei cu Romania Lupta pentru unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania a intrat In faza finala In toamna anului 1918. Format la data de 30 octombrie/12 noiembrie 1918, Consiliul National Roman Central, care cuprindea 6 reprezentanti ai Partidului National Roman si 6 reprezentanti ai Partidului Social Democrat, a coordonat lupta pentru unire.

Astfel, la 9/22 noiembrie 1918, Consiliul National Roman Central a anuntat guvernul maghiar ca romanii preluau pe deplin puterea In Transilvania. Intre 13/26 si 15/28 noiembrie 1918 au avut loc tratative Intre o delegatie romaneasca si una maghiara, In timpul carora romanii si-au reafirmat dorinta de a prelua controlul administrativ In teritoriile locuite de ei.

Delegatia maghiara s-a situat pe vechile pozitii si tratativele desfasurate la Arad au esuat. Co nsiliul National Roman Central a convocat o consfatuire, la data de 16/29 noiembrie 1918, In urma careia s-a hotarat ca era necesara Intrunirea unei adunari nationale constituante.

Marea Adunare Nationala a fost organizata la Alba-Iulia, la data de 18 noiembrie/l decembrie 1918. Au luat parte la acest eveniment deosebit din istoria romanilor 1228 de delegati alesi si peste 100 000 de oameni veniti din toate zonele Transilvaniei. Adunarea a fost deschisa de Gheorghe Pop de Basesti, iar cuvantul festiv a fost rostit de Vasile Goldis. Apoi, a fost supus spre aprobare Adunarii proiectul de rezolutie elaborat de Consiliul National Roman Central si care cuprindea 9 puncte, Intre care cel mai important era cel referitor la decretarea unirii romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca si a teritoriilor locuite de ei cu Romania.

Marea Adunare Nationala a aprobat rezolutia si a proclamat solemn unirea Transilvaniei, Banatului si Tarii Unguresti cu Romania. Pentru conducerea treburilor natiunii romane, s-a hotarat crearea Marelui Sfat National, condus de Gheorghe Pop de Basesti, ca organ legislativ.

S-a format a doua zi, la 19 noiembrie/2 decembrie 1918, si Consiliul Dirigent, organ executiv provizoriu, avand In frunte pe Iuliu Maniu, care a condus treburile Transilvaniei pana la completa ei unire cu Tara-Mama si care avea sediul la Sibiu.


Tag-uri: unire, lupta



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 02 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :