FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,098
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Totul despre fier

Tag-uri Populare


anatomie   oase   muschi   corp   picioare   brate   aliaj   otel   fier   metal   omor   crima   otrava   investigatie   hormoni   medicina   plamani   sange   nas   organism   cultura   cunostinte   cercetare   inspiratie   china   yang   soare   energie   aer   secretie   glande endocrine   tesuturi   reproducere   faringe   yin   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Totul despre fier

 Q:   Intreaba despre Totul despre fier       
Totul despre fier In prezent fierul constituie cel mai important metal util datorită rolului pe- care îl au cele două aliaje ale sale - fonta şi oţelul - în dezvoltarea societăţii noastre. Atat fonta cat şi oţelul sunt aliaje ale fierului cu carbonul, deosebindu-se în primul rand prin conţinutul de carbon. Oţelul posedă un conţinut mai mic de 2,04% C, valoare care constituie linia de demarcaţie dintre aceste materiale. Eforturile care se fac în prezent în întreaga lume de a produce cat mai mult oţel demonstrează că oţelul este unul din cele mai importante materiale ale epocii noastre.

Nu este întamplător faptul că unul din indicatorii principali după care se apreciază gradul de civilizaţie, atins la un moment dat de un popor, poate fi exprimat şi prin consumul specific de oţel (kg/locuitor). Tocmai din acest motiv Partidul Comunist Român a imprimat un ritm deosebit de ridicat producţiei de oţel din ţara noastră. Ca urmare, de la 18,2 kg oţel/locuitor realizat în 1938, consumul specific de oţel, în 1975, a ajuns la 452 kg/locuitor, el trebuind să atingă în anul 1985 circa 950 kg/locuitor. De precizat că fierul ca atare, adică fierul tehnic pur, are un domeniu destul de restrans de aplicare. Se menţionează utilizarea lui în industria electrotehnică datorită propriei nemagnetic.

Fierul este unul din cele şapte metale din antichitate şi importanţa sa a crescu udata cu perfecţionarea mijloacelor de eximinarare. Unele documente arată că el era 5000 de ani înaintea erei noastre, însă foarte vechi, confecţionate din fier, sunt destul de rare datorită faptului că acest metal se corodeaza uşor.
Fierul face parte din categoria celor mai raspandite metale în scoarţa terestră (4,7%), sub forma de combinaţii chimice (oxizi, carbonaţi, sulfuri punct de vedere chimic este un element din grupa a VIII-a a sistemului periodic, cu numărul 26 şi masa atomică 55,847. în combinaţiile unde fierul prezintă valenţele II, III şi VI, cea mai mare stabilitate chimică avand-o combinaţiile fierului trivalent. La temperatură obişnuită prezintă fenomenul de pasivitate faţă de acizii concentraţi, reacţionand insă cu acizii diluaţi. In aer umed, fierul se oxi rugina formată se compune din FeO OH, şi Fe3O4.

Fierul tehnic pur are o culoare cenuşiu-albăstruie şi posedă următoarele proprietăţi fizice mai importante: greutate specifică 7,86 kg/dm3, temperatura de topire 1 535°C, temperatura de fierbere căldura specifică, la 20°C, 0,464 J/g-°C şi rezistivitate electrică 0,092 mm2/m. Deosebit de importante pentru fonte şi oţeluri sunt sistemul de cristalizare şi formele alotropice ale fierului. Astfel, fu cristalizează în sistemul cubic şi în funcţie de ti peratură se disting patru forme alotropice : fier a, domeniul de stabilitate pană la 770°C, cristalizeaza în sistemul cubic cu volum centrat şi este magnetic; fier, cu domeniul de stabilitate cuprins intre 770 si 910 grade Celsius, avand sistemul de cristalizare cubic cu volum centrat si este nemagnetic; fier cu domeniul de stabilitate cuprins intre între 910 şi 1 400°C, cristalizează în sistemul cubic cu feţe centrate şi este nemagnetic ; fier , avand domeniul de stabilitate cuprins între 1 400 şi 1535°C, cristalizează în sistemul cubic cu volum centrat şi este nemagnetic.

Fierul este un metal moale din care motiv, exceptand alungirea, prezintă proprietăţi mecanice inferioare, astfel : rezistenţă de rupere la tracţiune 25 daN/mm2, aiungire 50% rezilienţă (KCU) 30 dNm/cm2 şi duritate Brinell (HB) 80. Carbonul, în diferite proporţii sau chiar în cantităţi mici, influenţează substanţial proprietăţile fizico-mecanice ale fierului formand cele două mari clase de aliaje : fonte şi oţeluri. Se mai menţionează tendinţa fierului de a forma, cu unele metale sau semimetale (Mn, Si, Cr, W etc.) o categorie de aliaje speciale, numite feroaliaje şi care sunt utilizate în special la obţinerea numeroaselor mărci de fonte şi oţeluri.


Tag-uri: metal, aliaj, fier, otelCategorie: Stiinta si Tehnica  - ( Stiinta si Tehnica - Archiva)

Data Adaugarii: 09 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :