Regele Shi Huangdi (259-210 i.Hr.), din dinastia Qin, a unit in jurul anului 221 i.Hr. statele feudale chineze. Astfel a luat nastere Imperiul Chinez si tot din acea vreme dateaza si numele de "China".
Imparatul a desemnat functionari care sa guverneze provinciile chineze. Capitala dinastiei Qin, aflata in apropierea actualei localitati Xi'an, a devenit prima resedinta imperiala a Chinei. Semnele grafice au fost standardizate si s-a impus utilizarea respectivelor semne pe teritoriul intregului imperiu. Pentru a se accelera si imbunatati comertul intern, au fost introduse greutati, unitati de masura, monede si au fost stabilite latimi axiale standard. A fost instituit regimul proprietatii funciare si s-au stabilit legi si taxe valabile pe intregul teritoriu al imperiului. Purtand numeroa
se razboaie, primul imparat a extins granitele Imperiului Chinez. Armatele sale au inaintat spre sud, ajungand pana in delta Fluviului Rosu, pe actualul teritoriu al Vietnamului.
Imperiul a fost extins si spre sud-vest, avand in componenta sa si actualele provincii Yunan, Guizhou si Sichuan. In nord-vest imperiul s-a extins pana in Lanzhou, actuala provincie Gansu, iar catre nord-est o parte din actualul teritoriu coreean se gasea sub stapanirea dinastiei Qin. Nucleul culturii chineze a continuat totusi sa se situeze in valea fluviului Huang He. Pe langa unirea provinciilor chineze si extinderea teritoriilor sale, un alt merit al dinastiei Qin il reprezinta terminarea constructiei Marelui Zid. Existenta problemelor politice interne a implicat, in 206 i.Hr., venirea la putere a dinastiei Han. In timpul acestei dinastii economia, care avusese de suferit datorita razboaielor, s-a putut reface.
Legile cu caracter punitiv au fost abolite, iar taxele si impozitele au fost reduse simtitor, punandu-se bazele unei politici mai liberale. in intregul imperiu confucianismul a devenit ideologia oficiala. incercand sa puna la punct o ideologie de stat, valabila pe intreg teritoriul imperiului, reprezentantii dinastiei Han au combinat ideologia confucianista cu alte idei filosofice, introducand, pe langa invataturile seci ale lui Confucius, si diverse idei care tineau de credintele populare. Datorita noilor campanii de cucerire, care au adus China la dimensiunile pe care le cunoastem astazi, a aparut si o serie de noi probleme in Imperiul Chinez. In secolele care au urmat, imparatii s-au succedat la carma imperiului, dar puterea a trecut treptat in mainile birocratilor.
Tranzitia catre Evul Mediu
Nordul Europei a constituit la cumpana dintre milenii pentru romani un tinut salbatic, neprimitor. Padurile intinse si terenurile mlastinoase au facut posibil faptul ca lumea germanilor, situati la est de Rin, sa nu fie afectata de romani, in acest tinut dominau razboinicii care se ocupau in acelasi timp si cu agricultura si care traiau organizati in clanuri. Imperiul Roman se confrunta cu o noua amenintare, care venea de la Rasarit. Venirea popoarelor migratoare, destramarea Imperiului Roman, campaniile desfasurate de arabi in vederea cuceririi de noi teritorii au dus la schimbari in Europa si Asia de-a lungul secolelor care au urmat.