FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,425
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre pictura egipteana - a treia parte

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre pictura egipteana - a treia parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre pictura egipteana - a treia parte       
Referat despre pictura egipteana - a treia parte Mijloacele cromatice ale pictorilor egipteni erau sarace, limitate fiind la sase culori fundamentale negru, alb, rosu, galben, albastru si verde. In schimb, ei „au cunoscut arta de a pune in valoare, unul prin celalalt, doua tonuri vecine", si "au folosit magistral amestecurile,incat tonurile de baza in vederea unei contemplatii, ci pentru ca lucrurile reprezentate sa existe". Din acest motiv si dat fiind caracterul fragil al picturii in raport cu materialele celorlalte arte plastice „niciodata pictura n-a ocupat in arta egipteana un loc de prima importanta. Niciodata nu se poate compara cu sculp tura si cu arhitectura (P. Francastel).

Pictorul egiptean nu cunostea perspectiva. Evita si suprapunerile. Lucra in suprafete de culoare uniforma: bustul barbatilor in brun-galbui , al femeilor in galben deschis. Fara nuante si fara degradeuri. Ceea ce insa nu i-a impiedicat sa ajunga (in perioada Regatului Nou) la un stil liber; un stil in care apare chiar si umbra; un stil in care domina gratia liniei pure, varietatea ten telor, finetea exceptionala in redarea transparentei apei si a rochiilor; in minu tiozitatea de miniaturist a bijuteriilor, a faldurilor sau a frunzisului cu o stralucitoare luxurianta a coloritului.

La fel ca arhitectura sau sculptura, si pictura egipteana era subordonata unei ideologii religioase sau politice. Ca atare, trebuia sa respecte traditia si canoanele respective. Uneori, pictorul si-a permis unele derogari de la traditionalele canoane. Dar o perpetua evadare, artistul a cautat-o si a gasit-o in perfectiunea executiei. Si aceasta este ceea ce constituie farmecul artei egiptene. Desi integrat in categoria mestesugarilor, artistul se bucura totusi de o oarecare consideratie mai ales ca facea parte din rindurile scribilor. Adeseori pictorul era o persoana foarte culta; unii pictori au cultivat cu succes si poezia. Dar cu toata preocuparea propriu-zis estetica in practica artei sale, pictorul nu uita scopul utilitar-religios al artei sale.

In aceasta ordine de idei, s-a remarcat (v. Alpatov) ca limba egipteana nici nu avea un cuvint anume pentru a indica conceptul de „frumos". Caci cuvintul egiptean nofir sau nefer insemna in acelasi timp si binele, si perfectiunea, si frumosul, si utilul.


Tag-uri: pictura, egipt, basorelief



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :