FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,627
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre pictura egipteana - a doua parte

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre pictura egipteana - a doua parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre pictura egipteana - a doua parte       
Referat despre pictura egipteana - a doua parte Cu „pensule" din trestie zdrobita la un capat, sau din fibre de palmier, pictorul egiptean picta in tempera, obtinand chiar si foarte interesante efecte de transparenta a culorii: pestii in apa, un corp de femeie intr-o transparenta rochie de in...
Mijloacele cromatice ale pictorilor egipteni erau sarace, limitate fiind la sase culori fundamentale negru, alb, rosu, galben, albastru si verde. In schimb, ei „au cunoscut arta de a pune in valoare, unul prin celalalt, doua tonuri vecine", si "au folosit magistral amestecurile,incat tonurile de bazaAsadar, tehnica, conceptia, subiectele basoreliefului egiptean nu pot fi separate intr-un mod absolut net de cele ale picturii.
Ambelor li se atribuia o functionalitate magica.

Pentru a-si continua viata si dupa moarte defunctul tre buia sa fie insotit de ceea ce il inconjurase si in viata terestra. Pictura egipteana „a fost esentialmente o pictura de mor minte"; o pictura executata "numai pentru satisfactia mortilor", intrucat "pentru egipteni, nici o diferenta substantiala nu trebuie sa deosebeasca viata de dincolo de mormint de cea actuala (P. Francastel).

Imaginea a unei persoane, a unui obiect, a peisajului, faunei si florei, precum si a scenelor de variate ocupatii si de viata cotidiana, reproduce integral si in esenta realitatea modelului sau, prelungind-o, dandu-i o durata indefinita, eternizand aceasta realitate (cel putin, atata timp cat va dura si imaginea creata de pictor sau de sculptor). Potrivit acestei mentalitati magice, imaginea este tot atat de reala ca modelul ei; fiintele, obiectele, activitatile figurate in sculptura si pictura sunt tot atat de reale ca in viata.

Canoanele basoreliefului se regasesc si in pictura; imbinarea viziunii fron tale a corpului omenesc cu viziunea din profil; calmul si seninatatea expre siilor; siguranta, puritatea si perfectiunea liniei; distributia imaginilor in registre orizontale sau verticale; interesul pentru scenele de viata zilnica; la care se adauga in plus fata de basorelief o redare mai adecvata a mediului, precum si uneori gustul pentru anecdotic, pentru o naratie faeuta cu un umor discret.

In scenele de viata cotidiana se afirma un exceptional spirit de observatie, precum si un foarte marcat interes pentru animale. Adeseori pictorul cauta pe suprafata plana a peretelui de stinca cele mai mici reliefuri naturale, pentru ca servindu-se de aceste denivelari aproape impercepti bile sa dea un volum mai accentuat imaginii pe care o reprezinta: punct care este chiar momentul ideal de tranzitie spre conditia basoreliefului.

S-ar putea spune ca egiptenii aveau o exceptionala vocatie a culorii; a culorilor vii, vesele, delicate. Templele, mormintele, obiectele de cult, sar cofagele de lemn, mobilierul, (desigur ca si interioarele caselor celor bogati), statuetele si statuile in lemn si teracota, textele de pe papirusuri cu adevarate miniaturi, erau acoperite cu desene colorate cu o paleta discreta. O paleta care folosea negrul de carbune, albul de var, ocrurile galbene si rosii, fritele albastre si verzi, amestecate cu uleiuri; cu o tehnica ramasa necunoscuta, dai care dupa patru sau cinci milenii isi mai pastreaza inca nealterata prospetimea.

Cu „pensule" din trestie zdrobita la un capat, sau din fibre de palmier, pictorul egiptean picta in tempera, obtinand chiar si foarte interesante efecte de transparenta a culorii: pestii in apa, un corp de femeie intr-o transparenta rochie de in.


Tag-uri: pictura, egipt, basorelief



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :