FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,018
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre perioadele epocii preistorice - partea a doua

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre perioadele epocii preistorice - partea a doua

 Q:   Intreaba despre Referat despre perioadele epocii preistorice - partea a doua       
Referat despre perioadele epocii preistorice - partea a doua In perioada paleoliticului superior sulita de lemn avea virful ascutit armat cu piatra, os sau corn; uneori sulita avea crestate santuri longitudinale, in care probabil ca se puneau anumite substante otravitoare utile efectului vinatorii. Sulita de aruncat la distanta avea virful dintat pe o anumita portiune, asemenea unui harpon. Se folosea si latul, confectionat din liane. in schimb, in primele doua faze ale paleoliticului (deci timp de aproape o jumatate de milion de ani !) arma principala a primilor oameni daca nu chiar singura a ramas tepusa de lemn nearmata, cu virful doar ascutit cu ajutorul unei lame taioase de silex si apoi calita la foc spre a-i spori rezistenta.

Folosirea focului de catre stramosii omului dateaza din perioada paleoliticului inferior. Acesti hominizi insa (s inantropul, de pilda, ne-a transmis urme certe de folosire a focului) nu stiau deocamdata decat sa-1 intretina, sa-1 alimenteze, luandu-1 din surse naturale, din incendii provocate de trasnete, de caldura soarelui sau de meteoriti, de vulcani sau de aprinderea spontana a gazelor naturale. incepand insa din paleoliticul mijlociu, „omul din Neanderthal" stia sa produca singur focul; primul procedeu folosit se pare ca era lovirea unei bucati de bisulfura de fier (pirita) sau de hematit cu o piatra dura (tehnica de azi a amnarului aprinzand o bucata de iasca). Mai tirziu, focul era obtinut cum procedeaza inca si azi unele triburi primitive prin frecarea a doua bucati de lemn uscat.

Din perioada paleoliticului inferior inca, si mai mult din perioada urmatoare, s-au gasit urme a numeroase vetre de foc. Focul servea pentru incalzit, pentru calirea virfului tepuselor, pentru a tine la distanta de grotele locuite animalele periculoase, pentru a le goni in timpul vinatorii, si in sfirsit pentru a frfge carnea si a o face astfel mult mai usor de digerat. Probabil ca in momentul cand omul a observat ca o bucata de lut cazuta din intimplare pe vatra se incalzeste la caldura focului s-a nascut ideea ceramicii arse. S-au gasit, din perioada paleoliticului superior, multe figurine de lut ars, dar nici un recipient.


Tag-uri: epoca preistorica, referat, epoca paleolitica



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 04 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :