FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,288
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre familie si educatia copiilor in cultura ebraica - a treia parte

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre familie si educatia copiilor in cultura ebraica - a treia parte

 Q:   Intreaba despre Referat despre familie si educatia copiilor in cultura ebraica - a treia parte       
Referat despre familie si educatia copiilor in cultura ebraica - a treia parte Familia ebraica tinea foarte mult si la buna reputatie a fetelor. Dar in privinta dreptului de mostenire (in cadrul caruia fiul cel mai mare avea privilegiul de a mosteni dublu decat ceilalti), acest drept a ramas mult timp rezervat copiilor de sex masculin.

In cadrul familiei ebraice intrau si sclavii casei. Acestia proveneau din randurile celor vanduti de parinti creditorilor pentru neplata datoriilor. Scla vii proveniti din randurile prizonierilor de razboi erau proprietatea statului si lucrau pe domeniile statului.
Situatia sclavilor evrei nu era dintre cele mai grele din lumea Orientului Antic; in definitiv, stapinul casei era „proprietarul" lor in aceeasi masura in care era si „proprietarul" sotiei si copiilor sai. In orice caz, din textele cu carac ter juridic ale V echiului Testament aflam ca abuzurile stapinilor erau intr-o oarecare masura ingradite. Astfel, daca ii provoca unui sclav pierderea unui ochi sau a unui dinte stapinul trebuia, drept compensatie, sa-l elibereze. Sclavul avea chiar dreptul de a mosteni bunuri, iar sclava putea sa devina si sotia stapinului sau, avand toate drepturile unei sotii.

Sclavul fugar, in loc sa fie haituit, era protejat. O zi pe saptamina in ziua sabatului sclavul avea liber. Sclavii luau parte la toate actele de cult ale familiei. Iar sclavii evrei deci nu si cei de origine straina dupa sase ani de sclavie trebuiau eliberati. E foarte probabil insa ca aceasta prevedere, in practica nu era res pectata. Dupa cum este sigur ca situatia sclavilor proprietatea statului era incomparabil mai grea.

Institutia sclaviei a avut o importanta cu totul neinsemnata in viata economica a evreilor. In general, tratamentul sclavilor pare sa fi fost aici mai uman ca in alte tari. In Cartea lui Iov atat oamenii liberi cat si sclavii sunt proclamati ca fiind egali in fata lui Yahwe. Nu insa si in fata statului ebraic, fireste, si nici a particularilor stapini de sclavi. Dar, oricum, trebuie retinut faptul ca o asemenea atitudine umanitara ca cea exprimata de Cartea lui Iov este foarte rara in intreaga lume a antichitatii.


Tag-uri: educatie, cultura ebraica, referat



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 03 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :