FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,965
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Osiris

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Osiris

 Q:   Intreaba despre Osiris       
Osiris Alaturi de sotia sa,Isis, dar si de zeul soarelui, Amon-Ra, Osiris este cel mai cunoscut zeu din toata pleiada de zei a Egiptului Antic. Osiris este zeul lumii de apoi, al taramului mortilor, dar este si zeul vegetatiei.

Mai presus de toate acestea, Osiris este zeul egiptean suprem, zeul zeilor, cel care impune toate obiceiurile si legile de pe pamant, dar si in lumea de apoi. Ii are ca parinti pe zeita Nut(Cerul) si pe zeul Geb (Pamantul), iar ca frati pe Isis, Neftis si Seth.

Legendele legate de zeul Osiris sunt poate cele mai spectaculoase dintre toate legendele legate de zeii egipteni, fiind pline de magie, tragedii, dar si de speranta. Fiind un zeu foarte bun si foarte apropiat de catre supusii sai, acesta si-a castigat admiratia si dragostea lor prin faptul ca le daruia numai bunastare, fericire si liniste.

Seth, fratele sau este insa foarte gelos si planuieste astfel omorarea sa. Reuseste sa-l inchida pe Osiris intr-un cufar pe care-l sigileaza si-i da drumul pe apele Nilului si il scufunda. Insa iubitoarea sa sotie Isis strabate lumea intreaga in cautarea sotului sau si pana la urma il gaseste si reuseste sa-l aduca in Egipt, unde-l ascunde. Insa Seth il va gasi pe Osiris, ii fura cadavrul, il dezmembreaza si ii arunca bucatile in cele patru zari, fiecare parte din caorul sau ajungad in unul dintre cele paispezece orase. Nici de data aceasta Isis nu cedeaza cazand prada disperarii si durerii unei alte pierederi a sotului sau si reuseste sa recupereaze partile trupului sotului sau.

Reconstruieste apoi trupul sau, ii oblojeste ranile, il unge cu uleiuri si parfumuri pana ce corpul isi recapata aspectul de fiinta vie. Folosindu-se de magie si ajutata de Thot, Nut, Ra si Anubis, aceasta il aduce chiar la viata si concepe cu el un copil, pe Horus.

Tot acest mit al lui Osiris, al mortii si invierii lui, reprezinta de fapt succesiunea anotimpurilor, dar mai ales dovada faptului ca exista vita dupa moare, ca exista o viata de apoi. Credinta in viata de apoi era una dintre fundamentele credintei egiptene, in jurul careia gravitau o sumedenie de traditii, obiceiuri si procesiuni. Osiris reprezinta totodata si soarele in faza sa nocturna, cand se indreapta spre o noua aparitie. Este zeul vegetatiei, fiind cel care da roadele pamantului. Sustine respectul fata de zei si implinirea ritualurilor.

Osiris este reprezentat in mod obisnuit purtand pe cap ateful, coroana cu pene mari sub forma unei mumii verzi (verdele simbolizeaza fertilitatea). Tine bratele incrucisate pe piept, iar in maini are insemnele suveranitatii: biciul judecatorului si carja de viata lunga. De o parte si de alta a sa se afla Isis si Neftis, ambele fluturand aripile pentru a-i reda suflul vietii.

Treptat, Osiris a dobandit toate prerogativele altor zei ai Egiptului, inlocuindu-i si surclasand cultul Soarelui.

Sursa Imaginii - crohnjacolitis.fi


Tag-uri: egiptul antic, moartea, invierea



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 29 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :