FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,348
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Nichita Stanescu - introducere in arta poetica

Tag-uri Populare


literatura   poezie   roman   poet   scriitor   proza   nuvela   poem   comedie   comentariu   drama   opera literara   basm   teatru   romantism   roman realist   curent literar   personaje   gramatica   istorie   comunicare   caracterizare   filozofie   prozator   opera   balada   genul epic   naratiune   genul epic in proza   roman subiectiv   procedeu stilistic   autor   pastel   dramaturg   genul dramatic   povestire  

All Tags

Famous Forum

 

Nichita Stanescu - introducere in arta poetica

 Q:   Intreaba despre Nichita Stanescu - introducere in arta poetica       
Nichita Stanescu - introducere in arta poetica Cum trebuie să-l înţelegem pe Nichita ?

Urmându-l în aventura sa poetică, ascultând simfonia lumilor sale transparente şi nu în ultimul rând privind lumea cu aceeaşi mirare a copilului din noi care priveşte un copac, un cer, o idee.

Nichita demonstrează prin creaţia sa că spaţiul limitat al sinelui poate deveni nemărginire atunci când pentru „eu" naşte un spaţiu obscur. Aici se ascunde umbra supremului semn - cuvântul - pe care a încercat s-o surprindă poetul Nichita Stănescu.

Arta este darul unei puteri care străbate întreaga fire. Oamenii o primesc de la natură, celebrând operele lor amintirea unei porniri cereşti.

Când aspiră în sine lumea, creatorul concentrează imensita tea dându-i conturul singular al fiinţei sale; expirarea însemnând eliberarea din limite, abandonare în nemărginire. Emoţia artistică include ideea de permanenţă. Scrisul, ca artă, la Nichita este o grafie a respiraţiei: „Se ia o bucată de piatră, / se ciopleşte cu o daltă de sânge, / se lustruieşte cu ochiul lui Homer / se răzuieşte cu raze, / până cubul iese perfect./ După aceea se sărută de nenumărate ori cubul / cu gura ta, cu gura altora / şi mai ales cu gura infantei". (N. Stănescu - Lecţia despre cub)
Apariţia lui Nichita în poezia modernă e comparativă cu cea a lui Eminescu în poezia noastră „clasică". Deşi amândoi se declară romantici, ei fac parte dintre ziditorii unei noi ordini a cuvintelor şi prin aceasta ai unor lumi în care se poate refugia spiritul uman atunci când încastrarea în timp devine greu de suportat: „M-am vindecat de răni / Când rănile ni s-au vindecat de trup, / De durerea lor de a avea un trup" (N. Stănescu -Prescriere).

Poezia sa devine un "demers al întoarcerii la sursă a lirismului. Starea de criză în care se naşte poetul este menită a-i stimula inventivitatea: „Ştiinţa pe care am creat-o este atât de nobilă, încât uneori se confundă cu firescul. Ea se numeşte hemografia, adică scrierea cu tine însuţi", mărturiseşte Nichita.
El propune o nouă atitudine faţă de cuvânt, o redefinire a poeziei şi nu în ultimul rând un alt tip de relaţie cu lumea.

Creaţia sa va deveni o prelungire a simţurilor umane, atât de înşelătoare în percepţia realului, un organ nou „senzorial, imens şi multiplu" (N. Manolescu) prin care poetul devine el însuşi văz, auz, miros, pipăit pentru ca în final, pentru a putea trece în nemărginire, să se schimbe în cuvânt.

Încă de la primele versuri, Nichita şochează prin amestecul de luciditate şi sensibilitate, prin armonia pe care o creează între elemente pe care până acum le vedeam şi simţeam ca opozabile; apropie contrariile realului şi, după modelul legilor fizicii, obţine acelaşi efect de atracţie, reuşind astfel să se apropie de o formă primordială a lucrurilor.

Nichita Stănescu debutează cu volumul de poezii Sensul iubirii în 1960, urmat de O viziune a sentimentelor (1964), Dreptul la timp (1965), 11 Elegii (1966), Oul şi sfera (1967), Laus Ptolemaei (1968), Necuvintele (1969), în dulcele stil clasic (1970), Măreţia frigului (1972), Epica Magna (1978).
A fost laureat al Premiului Internaţional „Herder" în 1975, al Premiului pentru poezie „Struga 82" şi a primit de patru ori Premiul Uniunii Scriitorilor.


Tag-uri: scriitor



Categorie: Comentarii  - ( Comentarii - Archiva)

Data Adaugarii: 22 November '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :