FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,502
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Factorii climatici care influenteaza temperatura corpului nostru

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Factorii climatici care influenteaza temperatura corpului nostru

 Q:   Intreaba despre Factorii climatici care influenteaza temperatura corpului nostru       
Factorii climatici care influenteaza temperatura corpului nostru Factorii climatici, adică temperatura aerului, umiditatea atmosferică, curenţii de aer şi radiaţiile calorice tind, în general, să modifice echilibrul termic prin intensificarea schimburilor de căldură dintre organism şi mediu.

Temperatura scăzută favorizează pierderile de căldură prin conducţie şi convecţie, iar cea ridicată reduce pierderile de căldură sau favorizează chiar supraîncălzirea organismului pe aceste căi.

Curenţii de aer favorizează pierderile de căldură prin convecţie ale organismului în cazul unei temperaturi atmosferice scăzute, iar dacă atmosfera nu este saturată în vapori de apă, şi prin evaporare. In cazul că temperatura atmosferică este ridicată (începând cu 34 °C, 36 °C) curenţii de aer favorizează supraîncălzirea organismului şi aceasta mai mult dacă deficitul de saturaţie în vapori de apă a aerului este aproape de zero, reducându-se astfel şi pierderile de căldură prin evaporare.

Umiditatea atmosferică este gradul de încărcare a atmosferei cu vapori de apă. Prin umiditate absolută se înţelege cantitatea de vapori de apă în grame dintr-un metru cub de aer la o temperatură anumită. Umiditatea maximă este cantitatea maximă de vapori de apă în grame care poate fi conţinută într-un metru cub de aer la o temperatură dată. Umiditatea relativă este raportul procentual între umiditatea absolută şi cea maximă.

Vaporii de apă din atmosferă măresc conductibilitatea calorică a aerului şi în acest fel favorizează, la temperaturi atmosferice joase, pierderile de căldură ale organismului, iar la temperaturi ridicate supraîncălzirea organismului. în ultimul caz, supraîncălzirea organismului se datorează şi reducerii pierderii de căldură prin evaporarea sudorii şi prin evaporarea pulmonară care nu mai poate avea loc într-o atmosferă saturată cu vapori de apă.

Radiaţiile calorice cu cât sunt mai puternice, determină diminuarea pierderilor de căldură ale organismului prin radiaţie şi favorizează supraîncălzirea acestuia. Reducerea intensităţii radiaţiilor calorice ca, de pildă, în cazul existenţei unor pereţi reci ai încăperilor de locuit şi de lucru duce la intensificarea pierderilor de căldură ale organismului prin radiaţie.

Influenţând laolaltă schimbul de căldură dintre organism şi mediu, factorii climatici condiţionează în diferite combinaţii menţinerea echilibrului termic fără solicitarea mecanismelor de termoreglare, cu solicitarea mecanismelor respective sau tulburarea acestui echilibru atunci când acţiunea complexului de factori climatici depăşeşte capacitatea şi viteza de reacţie a mecanismelor de termoreglare, iar organismul nu este suficient de bine protejat prin microclimat şi prin îmbrăcăminte corespunzătoare. In cazul în care complexul de factori climatici acţionează asupra organismului într-o combinaţie care îi asigură echilibrul termic fără solicitarea mecanismelor de termoreglare, şi a cărei expresie termică este asemănătoare temperaturii corporale, apare senzaţia de confort termic.

Atunci când combinaţia de factori ai ambianţei nu asigură ca atare echilibrul termic al organismului, sunt solicitate mecanismele de termoreglare, iar senzaţia de confort termic este înlocuită respectiv cu senzaţiile de cald sau de frig, mai puternice în cazul în care intensitatea acţiunii complexului de factori climatici depăşeşte capacitatea de reacţie a mecanismelor de termoreglare, iar organismul nu este suficient de protejat prin îmbrăcăminte corespunzătoare.

Senzaţiile de cald şi de frig nu depind deci de acţiunea izolată a temperaturii atmosferice, ci de combinaţiile diferite în care acţionează concomitent asupra organismului factorii climatici. Ele comportă şi un grad de subiectivitate în funcţie de specificul fiecărui organism (grosimea paniculului adipos, capacitatea de reacţie a mecanismelor de termoreglare, sensibilitatea sistemului nervos etc).


sursa imaginii .freeschoolclipart.com/


Tag-uri: cald, frig, umiditate, aer



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 07 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :