FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,206
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Nisipul Marii Negre

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Nisipul Marii Negre

 Q:   Intreaba despre Nisipul Marii Negre       
Nisipul este una din formele sub care se găseşte siliciul în natură (bioxid de siliciu). Calităţile fizico-chimice ale acestuia sunt folosite la individualizarea curei pe litoral (psamoterapia).

Temperatura nisipului este în funcţie de durata de strălucire a soarelui şi deci de valorile radiaţiei solare. în zilele foarte călduroase de vară (33—35°C la umbră), temperatura nisipului la suprafaţă (10 cm) poate ajunge la 58°C, dar la 30 cm adancime ce nu trece de 28°C.

Determinările nuanţelor de culoare şi ale gradului alb-negru al nisipului, arată că la Eforie Sud şi Mamaia albul atinge 29,9—30%, iar la Mangalia 34,5%, fapt ce denotă că nisipul de la Mangalia va reflecta o cantitate mai ma re din energia solară primită şi deci se va încălzi mai puţin decat nisipul din celelalte două zone litorale.
Expunerea corpului la soare, pe nisip (în poziţie culcată), sau acoperirea cu un strat de nisip cald a unor regiuni ale corpului in timpul plajei, oferă condiţii diferenţiate de termoterapie.

Umiditatea nisipului de litoral variază direct proporţional cu profunzimea de la care este recoltat, umiditatea naturală mai mare găsindu-se în straturile profunde.

Nisipul cu granulaţie foarte fină reţine mai bine umiditatea, în raport cu nisipul cu granulaţie mare, care este foarte permeabil la apă.
Nisipul de la Mamaia, care este în proporţie de peste 90% foarte fin, are o umiditate mai mare faţă de nisipul plajelor de la Eforie Sud.
Folosirea terapeutică a nisipurilor se bazează pe calităţile fizice ale acestora. Granulaţia nisipului constituie un excitant fin al receptorilor pielii ce vin în contact cu nisipul.

De granulaţia nisipului depinde şi absorbţia lichidului sudoral; nisipul silicios (Mamaia şi Constanţa) are un grad mai mare de absorbţie a apei şi este mai permeabil faţă de radiaţia ultravioletă, în comparaţie cu nisipul calcaros şi cu granulaţie mai mare (Eforie Nord).


Tag-uri: geografie, ape, minerale, relief



Categorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 02 August '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :