FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 971
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Adaptarea in functie de intensitate, durata, frecventa

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Adaptarea in functie de intensitate, durata, frecventa

 Q:   Intreaba despre Adaptarea in functie de intensitate, durata, frecventa       
Adaptarea in functie de intensitate, durata, frecventa Adaptarea este modificarea functionala sau structurala a unui organ sau organism, corespunzator intensitatii, duratei, frecventei excitantilor din mediu.

Exemplu de adaptare functionala:
cresterea frecventei respiratiei in efort.

Exemplu de adaptare structurala: hipertrofia muschilor supusi efortului indelungat; modificarile organismelor inimale si vegetale la conditiile complexe de mediu in cursul evolutiei filogenetice (adaptare la mediu).

Modificarile adaptative pot avea un caracter progresiv (aparitia unor posibilitati functionale superioare sau aparitia si perfectionarea unui anumit organ) sau regresiv disparitia cozii la om).

Prin adaptare, fiintele vii devin capabile pe masura ce evolueaza sa reactioneze la un numar tot mai mare de schimbari (excitate) ale mediul ui inconjurator, astfel incat pentru ele „mediul" devine din ce in ce mai complex.

Fiecare forma de organizare a materiei vii se adapteaza asadar la un mediu corespunzator posibilitatilor sale de a reactiona si potrivit structurii ei.

Astfel, o fiinta monocelulara (amiba) reactioneaza doar la un numar redus de modificari ale mediului (temperatura, umiditate, compozitie chimica). Pentru aceasta fiinta simpla, "mediul" fata de care se adapteaza este format doar din complexul de schimbari (excitanti) fata de care celula poate reactiona.

Un organism complex, de exemplu un mamifer (maimuta), reactioneaza fata de mult mai multe schimbari (excitanti) din mediu, astfel incat "mediul" maimutei este mult mai complex de cat cel al amibei, fapt ce corespunde si alcatuirii mult mai complexe a organismului maimutei. Pentru om — fiinta cea mai complexa aparuta in natura — datorita vietii sociale pe care o duce, "mediul" este reprezentat nu numai de factorii fizici (temperatura, compozitia aerului, intensitatea luminii), dar si de factorii sociali (nivelul de evolutie a societatii, familie).

Atat factorii fizici, cat si cei sociali alcatuiesc „mediul extern" pentru om, deoarece el este astfel alcatuit incat poate reactiona fata de ei, manifestand procese de adaptare.

Aclimatizarea este tot o forma de adaptare, insa doar la factorii climaterici de mediu.


Tag-uri: adaptare, intensitate, durata, frecventa



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 27 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :