FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,215
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Evolutia Omului Pana La Stadiul De Tool-Making Animal

- Care sunt începuturile tehnicii ca mijloc pentru atingerea unu by Lavinia

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Evolutia Omului Pana La Stadiul De Tool-Making Animal

 Q:        
Evolutia Omului Pana La Stadiul De Tool-Making Animal Omul de stat si naturalistul american Benjamin Franklin (1706-1790) a definit omul ca fiind tool-making animal (animal care creeaza unelte), adica o fiinta care nu intrebuinteaza pur si simplu obiectele, ci isi si creeaza unelte. Caci utilizarea diferitelor obiecte ca mijloace ajutatoare (unelte) reprezinta un fenomen raspandit si in lumea animalelor. Astfel, speciile de viespi care traiesc in desert se folosesc de pietre minuscule pentru a batatori nisipul deasupra scobiturilor in care isi depun ouale. In astfel de situatii nu se poate spune ca viespile depun un efort intelectual, deoarece ele fac totul din instinct. Un alt exemplu de acest gen ar fii specia de pitigoi Darwin care smulge tepi de la cactusi pentru a scoate cu ajutorul acestora insecte si larve din diverse crapaturi.

Cu totul alta este situatia in cazul maimutelor: cimpanzeii, de pilda, sunt capabili sa se adapteze diverselor situatii si astfel dau dovada de inteligenta. Un cimpanzeu aflat in captivitate, supus unui experiment, a reusit sa dobandeasca o banana aflata mult prea sus. El a pus niste lazi unele peste altele pentru a ajunge mai aproape de fructul dorit si apoi s-a folosit de un bat pentru a putea da jos banana.

Multiplele abilitati ale omului se datoreaza unor procese consecutive de adaptare. Astfel, mersul in pozitie verticala a constituit baza progresului tehnic al omului. Numai datorita faptului ca aveau o coloana vertebrala in forma de S, primele homi-nide au avut posibilitatea de a dispune de rezistenta si stabilitate in momentul in care se deplasau pe doua picioare. Astfel, mainile, care in cazul maimutelor antropoide sunt utilizate pentru mers si pentru catarat, au devenit disponibile pentru activitati mult mai complexe. Degetul mare, opozabil, care poate fi suprapus peste celelalte degete, da posibilitatea efectuarii unor operatii care implica un grad mai mare de precizie.

Datorita faptului ca bolta palatina este inalta, iar dintii se suprapun, a fost posibila vorbirea articulata si, deci, formarea primelor limbaje. Toate aceste modificari ale structurii corpului uman au implicat si cresterea gradului de inteligenta. Creierul voluminos al oamenilor zilelor noastre este de doua ori mai mare decat cel al primelor hominide care au realizat unelte! Omul nu s-a opus naturii prin forta sau prin rezistenta sa. Deficientele existente in ceea ce priveste forta sau rezistenta au fost compensate numai prin inteligenta. Cat de bine a reusit omul din acest punct de vedere se dovedeste prin faptul ca el a populat aproape toate regiunile lumii (de la tropice pana in Antarctica) si a reusit chiar sa calatoreasca in spatiul extraterestru.

Cele mai vechi dovezi ale existentei homini-delor, adica ale stramosilor omului, au fost gasite in sudul si in estul Africii, iar acestea dateaza de acum aproximativ 2,5 milioane de ani si reprezinta dovada faptului ca inca de atunci se foloseau unelte din piatra. in urma cu aproximativ un milion de ani, omul preistoric a inceput sa se deplaseze spre zonele tropicale si subtropicale din Eurasia. Mai apoi, in urma cu 500 000 de ani, omul a ajuns si in zonele cu clima temperata din aceste continente. Mult mai tarziu, adica acum aproximativ 50 000 de ani, omul a ajuns pe calea apelor si in Australia.

America a fost populata numai in urma cu 30 000 de ani, odata cu aparitia omului Epocii moderne. Oamenii de stiinta au si acum incertitudini in ceea ce priveste locul si momentul in care s-a facut trecerea de la Homo erectus la Homo sapiens. Unii cercetatori sustin ca exista in prezent oameni care se trag dintr-o unica semintie care a trait pe vremuri in Africa, la sud de desertul Sahara sau in sud-estul Asiei.

La sfarsitul Epocii de piatra, care a inceput acum aproximativ 2,5 milioane de ani si a durat pana in jurul anului 8000 i.Hr., omul stia sa cultive plante, sa imblanzeasca animale si sa le creasca pe langa casa. Vanatorii-culegatori care traisera in stepa si se hranisera cu fructe si vanand au devenit agricultori. Acest progres s-a inregistrat odata cu abilitatea omului de a face focul, cu obiceiul de a purta haine si cu capacitatea de a-si face arme de vanatoare.

Omul invatase pe parcursul Epocii de piatra sa-si asigure nu numai traiul de la o zi la alta, ci si pe termen lung. Datorita faptului ca avea capacitatea de a gandi abstract, adica de a se gandi la mai multe posibilitati, Homo sapiens a fost un vanator mai abil decat inaintasii sai si a rezistat astfel glaciatiunii. Datorita constientizarii unor relationari complexe, omul a invatat sa stapaneasca focul de care se temuse candva si sa-1 foloseasca drept sursa de caldura.

Existau conditiile necesare pentru aparitia primelor civilizatii in adevaratul sens al cuvantului, de la care ne-au ramas constructii uimitoare si care starnesc si astazi admiratia noastra.


Tag-uri: evolutie, adaptare, dezvoltare, timp, stiinta



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 08 July '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :