Statistics:
Visits: 1,316 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Cum poate influenta alimentatia litiaza urinara
Q: | Intreaba despre Cum poate influenta alimentatia litiaza urinara |
Alimentaţia are un rol în apariţia şi evoluţia litiazei urinare. In epoca contemporană, paralel cu schimbarea modului de viaţă, alimentaţia omului a suferit modificări substanţiale.
Standardul de viaţă a crescut nu a mers paralel cu o alimentaÅ£ie raÅ£ională, favorabilă organismului. Consumul de proteine a crescut constant, iar acela al grăsimilor s-a dublat, în timp ir painea ÅŸi zarzavaturile se folosesc în cantităţi din in ce mai mici. Pe langă acestea, se mai adaugă ÅŸi fuptul că mecanizarea ÅŸi automatizarea largă a producÅ£iei, înlocuieÅŸte munca fizică cu aceea intelectuală si sedentară. Există o disproporÅ£ie între alimentaÅ£ie (excesivă, hipercalorică) Ÿi activitatea fizică (moderată sau foarte mult diminuata), avand drept consecinÅ£a excesul de greutate corporală (chiar obezitate) ÅŸi o serie de boli printre care ÅŸi litiaza urinară.
O cauză de ordin alimentar care favorizează apariţia bolii este avitaminoza şi, în special avitaminoza A. Higgins a arătat că 70% din litiazicii urinari suferi de hipovitaminoză A. Se ştie că vitamina A are acţiune trofică asupra epiteliilor căilor urinare. In lipsa ei se produc keratinizări cu descuamarea epiteliilor din căile urinare şi formarea de calculi.
Un mare rol îl ocupă aportul de lichide. Excesul de săruri şi de alte substanţe excretate în urină poate duce la formarea ealculilor. Albarran a arătat că, pentru a se asigura o solubilitate a tuturor substanţelor care trebuie eliminate în 24 de ore din organism, este nevoie de un volum obligatoriu de urină, care se apreciază a fi în jur de 750 ml. Sub acest volum urinl nu mai poate dizolva cantităţile mari din compuşii săi normali şi nu mai poate ţine în soluţie nici pi cei dizolvaţi. Volumul optim al diurezei în 24 de ore la un adult în greutate de 70 kg este de 1,5—2l. El este în funcţie de ingestia de lichide (apă, alimente băuturi). Dacă bolnavul litiazic nu prezintă o suferinţa cardiovasculară care limitează aportul de lichide, poate consuma cel puţin 2 litri de lichide în 24 de ore.
Pentru a preveni concentrarea urinei nocturne se recomandă ca bolnavul să bea, înainte de culcare, cel puţin 200—300 ml lichide (ape minerale, ceaiuri diuretice etc.) şi, în mod facultativ, noaptea dacă se trezeşte din somn. Se prescrie ca aportul de lichide să fie suficient in condiţiile unor pierderi crescute cum ar ii căldura excesivă, cand eliminarea de apă prin transpiraţie si respiraţie fiind mare, urina devine concentrata. Litiaza urinară se întalneşte destul de frecvent la persoanele care au petrecut mai mult timp în Africa, Asia sau America de Sud. Persoanele care sunt expuse prin profesie la condiţii de temperatură ridicate (furnalişti, turnători etc.) sunt obligate să consume lichide din belşug. In legătură cu băuturile alcoolice, rezultatele sunt contradictorii.
Observaţiile clinice arată că marii băutori, de orice fel de lichide, nu par să facă litiază urinară, probabil prin întreţinerea unei diureze bogate. De menţionat, însă, că vinurile puternic alcoolizate, cu mult tartrat, vinurile dulci, incarcă urinile cu oxalaţi şi carbonaţi de calciu. Berea, redus alcoolizată, este puţin nocivă şi chiar diuretică. Insa consumul îndelungat şi repetat duce la îngrăşarea bolnavului, prin valoarea calorică ridicată a acesteia. In general, se recomandă evitarea băuturilor alcoolice in scop diuretic, pentru consecinţele lor negative asupra organismului.
sursa imaginii http://www.motherearthnews.com
Standardul de viaţă a crescut nu a mers paralel cu o alimentaÅ£ie raÅ£ională, favorabilă organismului. Consumul de proteine a crescut constant, iar acela al grăsimilor s-a dublat, în timp ir painea ÅŸi zarzavaturile se folosesc în cantităţi din in ce mai mici. Pe langă acestea, se mai adaugă ÅŸi fuptul că mecanizarea ÅŸi automatizarea largă a producÅ£iei, înlocuieÅŸte munca fizică cu aceea intelectuală si sedentară. Există o disproporÅ£ie între alimentaÅ£ie (excesivă, hipercalorică) Ÿi activitatea fizică (moderată sau foarte mult diminuata), avand drept consecinÅ£a excesul de greutate corporală (chiar obezitate) ÅŸi o serie de boli printre care ÅŸi litiaza urinară.
O cauză de ordin alimentar care favorizează apariţia bolii este avitaminoza şi, în special avitaminoza A. Higgins a arătat că 70% din litiazicii urinari suferi de hipovitaminoză A. Se ştie că vitamina A are acţiune trofică asupra epiteliilor căilor urinare. In lipsa ei se produc keratinizări cu descuamarea epiteliilor din căile urinare şi formarea de calculi.
Un mare rol îl ocupă aportul de lichide. Excesul de săruri şi de alte substanţe excretate în urină poate duce la formarea ealculilor. Albarran a arătat că, pentru a se asigura o solubilitate a tuturor substanţelor care trebuie eliminate în 24 de ore din organism, este nevoie de un volum obligatoriu de urină, care se apreciază a fi în jur de 750 ml. Sub acest volum urinl nu mai poate dizolva cantităţile mari din compuşii săi normali şi nu mai poate ţine în soluţie nici pi cei dizolvaţi. Volumul optim al diurezei în 24 de ore la un adult în greutate de 70 kg este de 1,5—2l. El este în funcţie de ingestia de lichide (apă, alimente băuturi). Dacă bolnavul litiazic nu prezintă o suferinţa cardiovasculară care limitează aportul de lichide, poate consuma cel puţin 2 litri de lichide în 24 de ore.
Pentru a preveni concentrarea urinei nocturne se recomandă ca bolnavul să bea, înainte de culcare, cel puţin 200—300 ml lichide (ape minerale, ceaiuri diuretice etc.) şi, în mod facultativ, noaptea dacă se trezeşte din somn. Se prescrie ca aportul de lichide să fie suficient in condiţiile unor pierderi crescute cum ar ii căldura excesivă, cand eliminarea de apă prin transpiraţie si respiraţie fiind mare, urina devine concentrata. Litiaza urinară se întalneşte destul de frecvent la persoanele care au petrecut mai mult timp în Africa, Asia sau America de Sud. Persoanele care sunt expuse prin profesie la condiţii de temperatură ridicate (furnalişti, turnători etc.) sunt obligate să consume lichide din belşug. In legătură cu băuturile alcoolice, rezultatele sunt contradictorii.
Observaţiile clinice arată că marii băutori, de orice fel de lichide, nu par să facă litiază urinară, probabil prin întreţinerea unei diureze bogate. De menţionat, însă, că vinurile puternic alcoolizate, cu mult tartrat, vinurile dulci, incarcă urinile cu oxalaţi şi carbonaţi de calciu. Berea, redus alcoolizată, este puţin nocivă şi chiar diuretică. Insa consumul îndelungat şi repetat duce la îngrăşarea bolnavului, prin valoarea calorică ridicată a acesteia. In general, se recomandă evitarea băuturilor alcoolice in scop diuretic, pentru consecinţele lor negative asupra organismului.
sursa imaginii http://www.motherearthnews.com
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 03 March '10
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :