FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,758
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Clasificarea si descrierea bailor curative

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Clasificarea si descrierea bailor curative

 Q:   Intreaba despre Clasificarea si descrierea bailor curative       
Clasificarea si descrierea bailor curative Baile sunt proceduri hidrice, aplicate in scop igienic sau terapeutic.

Baile pot fi generale (scufundarea intregului corp in apa) sau locale (bai de sezut, bai pentru picioare, bai pentru maini s.a.m.d.).

Dupa temperatura, baile se impart in:
reci (sub 20°), racoroase (21—33°), indiferente, caldute (37°), calde (38—39°) si fierbinti peste 40°.

Dupa durata deosebim: bai de scurta durata (1—5 minute), de durata obisnuita (15—20 de minute) si prelungite (cateva ore).

Baile curative se impart, dupa componenta lor in:
-bai cu apa dulce;
-bai cu compozitie complexa, in care actiunea apei se intareste prin adaugarea diferitelor saruri, extracte din plante, bioxid de carbon, oxigen s.a.;
-bai cu ape minerale;
-bai cu apa de mare;
-bai mineralo-gazoase, in care pe langa saruri intra si gaze solubile (bioxid de carbon, azot, hidrogen sulfurat, metan s.a.);
-bai combinate, la care se adauga actiunea altor factori (de exemplu bai cu masaj sub apa).

Dintre baile generate cu apa minerala, cele mai raspandite sunt baile sarate, carbogazoase si sulfuroase . Dintre baile cu compozitie mai complexa,o mare raspandire o au baile cu extract de brad, preparate prin adaugarea de ulei sau de tablete de extract de pin.

Aceste bai se fac la temperatura de 34—37°, cu o durata de 15 minute, si se prescriu la nevroze, astenie, iritabilitate crescuta si in diferite afectiuni reumatice.

Baile curative sunt departe de a fi indiferente pentru organism. De aceea ele se fac numai pe baza de prescriptie medicala, in care se precizeaza concentratia, temperatura, durata si frecventa lor .

Intr-un sens mai general, denumirea de bai se foloseste si pentru proceduri aerice, actinice etc. Exemple:
Baia de aburi, se practica in localuri special amenajate pentru spalarea cu apa calda, cu folosirea concomitenta a actiunii aburului sau a aerului fierbinte.
Baia de aburi exercita o actiune fiziologica asupra intregului organism, in camera de aburi, unde temperatura aerului ajunge la 40—50°, iar umiditatea la 85—90°.
Pierderea de caldura a corpului dispare aproape complet, fapt care duce la ridicarea temperaturii corporale pana la 38—39°.
Baia de aburi este contraindicata persoanelor debile, hipertensivilor si celor suferinzi de boli ale inimii si vaselor.

Baia de aer cald, (forma a termoterapiei), se practica in lazi-carcase obisnuite din placaj, de dimensiuni si forma diferita, in functie de portiunea corpului pentru care sunt destinate (maini, picioare, regiunea bazinului).
In interiorul carcaselor exista rezistente care se incing la trecerea curentului electric si incalzesc aerul pana la 70—80°.

Baile de aer cald si uscat se folosesc in tratamentul unor boli cronice ale articulatiilor, ale nervilor sau ale organelor din micul bazin.

Baia de nisip este procedura curativa al carei efect asupra organismului se bazeaza pe actiunea termica a nisipului incalzit, precum si pe excitarea mecanica a terminatiilor nervoase din piele.
Nisipul poate fi incalzit artificial. Baile de nisip cu incalzire naturala se fac pe malul marii sau al raurilor, direct pe plaja.

Baia hidroelectrica este o baie generala sau locala, cu trecerea simultana prin apa a unui curent galvanic.
Pentru efectuarea bailor hidroelectrice se folosesc vane de faianta sau de lemn, de peretii carora se ataseaza , in locuri izolate, electrozi lamelari de carbune, care se pot conecta la polii unei surse de curent.
Baile hidroelectrice au un efect calmant si analgezic, contribuind la normalizarea somnului.
In unele cazuri, pentru baile hidroelectrice este folosit si curentul faradic.

Baile galvanice (bi si patrucelulare)sunt proceduri electro-terapeutice, care folosesc actiunea generala a curentului galvanic asupra organismului bol- navului.
Curentul alimenteaza doua sau patru bai de faianta umplute cu apa, in care se cufunda mainile, picioarele sau toate cele patru membre. Baile bi si patrucelulara se foloseste in tratarea unor boli de nervi si ale articulatiilor.

Baile radioactive sunt bai de apa care contine radon (substanta gazoasa radioactiva). Se poate utiliza apa izvoarelor naturale cu radon sau apa dulce artificial saturata cu radon.
Atat baile de radon naturale, cat si cele pregatite artificial, au acelasi efect asupra organismului.
Cantitatea de radon care patrunde in organism depinde de durata baii si de concentratia radonului in apa si este invers proportionala cu temperatura apei si cu varsta bolnavului.
Radonul patruns in organism se elimina prin plamani, rinichi si glandele sudoripare. Actiunea bailor de radon asupra organismului este multipla:
-ele au un efect favorabil asupra functiilor aparatului cardiovascular si asupra metabolismului;
-inhiba activitatea glandei tiroide si stimuleaza functia glandelor sexuale;
-exercita o actiune calmanta asupra afectiunilor articulare, ale sistemului nervos periferic, ale pielii, la afectiunile ginecologice, la boala hipertonica, la hipertiroidism.

Baile subacvatice sunt spalaturi intestinale, care se efectueaza cu ajutorul unei aparaturi speciale, in baie calda.
In functie de indicatii se folosesc diferite solutii medicamentoase.
Pe langa actiunea locala favorabila, efectul spalaturilor se explica prin actiunea reflexa asupra intregului organism.
Baile subacvatice se aplica numai la recomandarea medicului, la diferite afectiuni ale tubului digestiv.


Tag-uri: bai, proceduri, terapie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :