FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 938
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Aditivii alimentari

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Aditivii alimentari

 Q:   Intreaba despre Aditivii alimentari       
Aditivii alimentari Pe multe din etichetele alimentelor se gasesc denumiri chimice complexe care reprezinta de fapt aditivi alimentari. Aditivii au fost folositi inca din cele mai vechi timpuri in hrana sub diferite forme: fumul, sarea , condimentele , ierburile, pigmenti din plante, plante marine, stimulatori de arome extrase din pesti. Dezvoltarea chimiei moderne a dus la o crestere marcata a alimentelor semiartificiale ce contin amidon rafinat, zahar si grasimi stimulatori de aroma, emulsificatori , stabilizatori, arome, coloranti, conservanti si alti aditivi, in total mai multe mii de substante.

Cea mai mare parte din acesti aditivi nu sunt periculosi, de fapt organismele abilitate controleaza cu mare strictete pe cele care se dovedesc a avea efecte nefaste asupra sanatatii omului insa prezenta in alim ente a unui numar mare de aditivi traduce o gama larga de prelucrari mare parte din acestea avand loc cu pierderea proprietatilor nutritionale in ciuda asa zisei imbogatiri.

Alimentele prelucrate sunt bogate in grasime zahar sare, dar sarace in fibre, vitamine si minerale. Aditivii perfect siguri sunt: Acidul acetic, agarul, alginatul, alfa-tocoferolul (vitamina E), amilazele , acidul ascorbic (vitamina C), betacarotenul (provitamina A) , propionatul de calciu, cazeina (de evitat de catre cei alergici la lapte), cisteina, dextrina, dextroza , ergosterolul (provitamina D), glicerolul , iodurile, acidul lactic, lecitina, acidul fumaric, pectinele si stearil-citratul. Aditivii considerati a prezenta unele probleme sunt:

1) antioxidantii (BHA,BHT, propil galatul) Protejate uleiurile si grasimile de rancezire, economisesc vitamina E si uleiurile nesaturate, dar in unele studii pe animale au fost raportate alterari hepatice. Japonia a interzis BHA.

2) aspartamul – adaugat in bauturile racoritoare, cereale si dulciuri este metabolizat in acid aspartic si fenil alanina, deci trebuie evitat la cei cu fenil cetonurie. Unii experti cred ca determina schimbari de dispozitie, somn si apetit. cosumat in cantitati mari, datorita unor modificari ale nivelelor de neurotransmitatori din creier.

3) coloranti artificiali- sunt utilizati de peste 100 de ani dar lista celor recomandati se micsoreaza pe masura ce se descopera efecte nedorite. Pot determina reactii alergice si nu au valoare nutritionala, mai degraba il amagesc pe consummator.

4) arome artificiale- sunt replici sintetice ale produsilor naturali si prezenta lor indica faptul ca exista o cantitate mica de substanta naturala pe care o imita.

5) Cofeina- prezenta natural in cola dar si in multe bauturi non cola adaugata ca aromatizant are rol stimulant asupra sistemului nervos.

6) potentiatori de arome – glutamatul monosodic, guanilat disodic, si inosidat disodic, prezenti in cantitati mari in alimentele ce contin proteine mai ales in mancarea chinezeasca. Se cred ca sunt raspunzatoare de sindromul restaurantului chinezesc ce consta in dureri de cap, amorteala membrelor, arsuri abdominale, ameteli greturi ce dureaza 3-4 ore dupa masa. De asemenea determina alergii.

7) manitolul utilizat in guma de mestecat si deserturile cu calorii putine, are effect laxative putand produce diaree mai ales la copii.

8) nitritii si nitratii- pot da nastere in tractul digestive la nitroz amine carcinogene.

9) zaharina- nu s`a demonstrate ca ajuta la scaderea in greutate sau controlul diabetului iar unele studii pe animale arata un slab effect cocarcinogen.

10) benzoatul de sodiu poate determina alergii.

11) sorbitolul e considerat mai bun decat zaharul la diabetici datorita absorbtiei lente, mai sigur pentru dinti decat sucroza deoarece nu se lipeste de ei, dar are effect laxative si produce des balonari crampe, copii fiind mai succesibili.

12) dioxidul de sulf si tartrazina – pot produce urticarie astm si alte reactii alergice.

13) xylitolul indulcitor present in prune capsune zmeura si unele vegetale, nu favorizeaza formarea cariilor dentare si este folosit in guma de mestecat si unele bomboane. Studiile pe animale indica faptul ca poate produce sau favoriza tumorile.
Aditivii alimentari : sursa imaginii - usit.uio.no


Tag-uri: aditivi, coloranti, sare, condimente, conservanti



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 20 November '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :