FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,413
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Revarsarea Nilului

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Revarsarea Nilului

 Q:   Intreaba despre Revarsarea Nilului       
Revarsarea Nilului Civilizaţia egipteană este una dintre cele mai celebre civilizaţii din întreaga lume. Pe lângă notorietatea sa, ea a fost şi probabil cea mai avansată civilizaţie din întreaga lume, mai ales dacă ne uităm în urmă şi observăm toate cunoştinţele pe care le deţineau, cu ajutorul cărora au dat lumii atâtea minuni arhitecturale precum piramidele.

Paradoxal, la baza tuturor acestora a stat un singur element, şi anume fluviul Nil, fără de care civilizaţia egipteană nu ar fi existat sau nu ar fi putut supravieţui. De-a lungul a mii de ani, egiptenii au fost nevoiţi să înveţe să stăpânească puterea de neimaginat a fluviului, astfel încât să poată profita cât mai mult de binefa cerile sale.

Trebuiau să cunoască momentul revărsării Nilului, iar acest lucru îl făceau ghidându-se după steaua Sirius sau Sothis. Acest moment avea loc aproximativ în momentul în care steaua Sothis (Sirius) reapare pe cer, după o lungă perioadă în care nu putea fi văzută, la mijlocul lui iulie, în zori.

Au construit multe echipamente şi unelte care să ajute la o cât mai bună fertilizare a solului. Printre acestea se numără şi şaduful. A început să fie utilizat încă din perioada Regatul Nou şi este folosit până şi în ziua de azi, forma sa necomportând nicio schimbare. Menirea acestuia era de a permite udarea unui teren mai ridicat, funcţionând pe principiul fântânii cu cumpănă. Era utilizat în special pentru udatul grădinilor, fiind alcătuit dintr-un stâlp, o bârnă transversală, o bucată de frânghie, o găleată şi o contragreutate.

Fluviul african izvorăşte din munţii Rwandei şi Burundi şi se varsă în Marea Mediterană. El traversează statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia şi Egipt. Fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume având lungimea de 6.650 km. Revărsările anuale sunt determinate de faptul că Nilul îşi adună apele de la mare distanţă, din două teritorii vaste din Africa Interioară: regiunea Podişului Ethiopiei, de unde se alimentează numeroasele izvoare ale Nilului Albastru, şi zona care se întinde de la munţii din jurul Lacului Victoria până la marile mlaştini din sudul Sudanului; de aici provin apele Nilului Alb.

Nilul Alb este cel care determină nivelul normal al marelui fluviu deoarece în bazinul său plouă din belşug primăvara şi vara. Inundaţiile, în schimb, sunt produse mai ales de Nilul Albastru. Acesta transportă spre nord uriaşele cantităţi de apă provenite din Munţii Ethiopiei, în urma ploilor musonice.


Regiunea unde se formează Nilul Alb este situată în apropierea Ecuatorului, în statele actuale Tanzania, Burundi, Rwanda, Kenya, Uganda şi Sudan. Nilul Albastru izvorăşte din Munţii Ethiopiei. Ambele fluvii se unesc la Khartoum, capitala Sudanului. La circa 350 km nord de Khartoum, Atbara se uneşte cu Nilul, rămânând singurul său afluent. Atbara, ca şi Nilul Albastru, izvorăşte din Podişul Ethiopiei. Vara, şi acesta aduce apa din ploile musonice în valea Nilului, contribuind astfel la producerea revărsării anuale.

Aflat în acest stadiu, marele fluviu străbate singur drumul spre nord, întâlnind în drumul său savanele fierbinţi şi semideşerturile din Sudan, fără ca vreun afluent să compenseze evaporarea intensă a apelor sale. Mai întâlneşte şi şase locuri în care undele sale se învolburează şi curg mai repede - cataractele. Cataracta a Vl-a este imediat după Khartoum, cea de-a V-a după confluenţa cu Atbara, a IV-a după ce şi-a îndreptat cursul spre sud-vest, iar a III-a imediat după ce curge din nou spre nord.

Unele din numeroasele binefaceri pe care Nilul le-a oferit egiptenilor a fost navigaţia. Ei au realizat că fluviul este un excelent mijloc comunicaţie cât se poate de bună, pentru a străbate distanţe mai mari sau pentru a transporta greutăţi considerabile. Astfel au început să de timpuriu să construiască nave. Au conceput diferite tipuri de ambarcaţiuni, în funcţie de scopul urmărit, egiptenii ajungând astfel în scurt timp nişte adevăraţi maeştri ai construcţiei navale.

Sursa Imaginii - travelinstyle.com


Tag-uri: egipt, fluviu



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :