FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,409
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
5.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Referat despre doina de dragoste "Mai badita floare dulce"

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Referat despre doina de dragoste "Mai badita floare dulce"

 Q:   Intreaba despre Referat despre doina de dragoste "Mai badita floare dulce"       
Referat despre doina de dragoste "Mai badita floare dulce" Operele lirice sunt prezente in numar impresionant in creatia populara, deoarece omul din popr, creatorul anonim a simtit nevoia sa-si exprime direct propriile sentimente, sa dea glas bucuriilor sale, dorului sau tristetii.

O astfel de opera lirica este si doina de dragoste "Mai badita, floare dulce", care face parte din Antologia de poezie populara a lui Lucian Blaga.

Lirismul ei este dovedit prin adresarea directa, prezenta chiar in titlu si realizata prin cele doua vocative precedate de interjectia '' mai ''. Sentimentul de dragoste este exprimat direct si intens, caci fata se adreseaza direct tanarului indragit si de aceea verbele sunt insotite de forma neaccentuata a pronumelui personal de persoana a doua singular : '' te-as gasi '', '' te-as smulge '', '' te-as duce '' etc.

Tot ca o dovada a prezentei eului liric este si folosirea persoanei I la verbele aflate la modul conditional - optativ prin care se exprima dorinta arzatoare de implinire a sentimentului de dragoste : '' as secera '', '' as imblatii '', '' as face '' etc.

Fiind o doina, aceasta creatie lirica exprima un sentiment deosebit de profund, deoarece intregul discurs liric este o tulburatoare confesiune a nevoii de dragoste, a dorintei de realizare a iubirii, pe care o tanara fata o face alesului inimii ei.

Dragostea ei este grijulie, ocrotitoare, plina de afectiune. Finalul doinei sugereaza si faptul ca dragostea presupune si jale, durere, suferinta care nu pot lua sfarsit decat prin implinirea ei : '' Si te-as da inimii mele / Sa se stanpere de jele. / ''

Intensitatea sentimentelor exprimate, gingasia, puritatea si delicatetea lor sunt sugerate, in primul rand, prin propozitia exclamativa prin care incepe poezia si prin cateva epitete ale substantivului sau ale verbului '' floare duce '', '' morisca de argint '', '' te-as secera cu mila '', '' te-as imblatii cu drag '', '' te-as macina marunt ''.

In al doilea rand, enumerarea verbelor la conditional-optativ, de obicei la inceputul propozitiilor coordonate printr-un '' si '' repetat, cu valoare intensiva, prezinta gradarea ascendenta a dorintei de implinire a dragostei.

Textul doinei se caracterizeaza prin concizie si unitate compozitionala, existand o stransa legatura intre elementele de continut si de forma, incat versificatia sporeste si ia lirismul doinei. Versurile cu masura de opt silabe si ritm trohaic nu se constituie in strofe si, astfel, discursul liric nu este segmentat, ci curge, firesc, fluent, ascendent pana in final, cand este desconspirat motivul zbuciumului sufletesc al eului liric - inlaturarea suferintei sufletului insetat de iubire.

Totodata, rima imperecheata si monorima, uneori cu asonante sau interna, confera acestei doine o muzicalitate aparte, subliniata si de prezenta unor regionalisme - stog, imblatii, jale etc.

Toate aceste aspecte, atat de continut, cat si de forma, profunzimea si gradarea sentimentelor fac din aceasta doina o adevarata bijuterie a speciei literare pe care o reprezinta.


Tag-uri: doina, dragoste, gen liricCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 27 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :