FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,196
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Primul razboi daco-roman-parte 2

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Primul razboi daco-roman-parte 2

 Q:   Intreaba despre Primul razboi daco-roman-parte 2       
Primul razboi daco-roman-parte 2 Planul lui Decebal primea astfel o grea lovitură fără însă a fi integral dejucat. Un alt eşalon al aliaţilor, cel mai masiv şi mai puternic, înainta din nordul Dobrogei. Era primăvara anului 102. Dar Traian, cu trupele sporite cu unităţi chemate între timp, a pornit să le întampine. Ciocnirea are loc la o articulaţie importantă a drumului ce traversează longitudinal Dobrogea, la Adamclisi. A fost cea mai amplă, mai crancenă şi mal sangeroasă bătălie din toate cele desfăşurate în cursul aceştia război. Amploarea ei este sugerată şi de faptul că Traian a aruncat în luptă toate armele romane: legionari, pretorieni, auxiliari, garda personală a împăratului, maşini de război, Int ervenţia cavaleriei romane a făcut ca balanţa să se înclina în favoarea romanilor.

Victoria finală va fi a lor, însă cu pierderi uriaşe. Semnificativ este faptul că pe Columna lui Traian bătălia de la Adamclisi este unica în care sunt reprezentaţi ostaşi romani răniţi. „în onoarea şi în memoria prea vitejilor bărbaţi care, luptand pentru Stat, au fost doboraţi cu moarte", cum spune inscripţia de pe frontispiciu, Traian a poruncit să se ridice un altar şi să li se aducă în fiecare an jertfe pentru pomenire. Alături de altar, pe locul bătăliei, s-a ridicat un monument triumfal, Tropaeum Traiani, un mausoleu şi în vecinătatea lor cetatea cu acelaşi nume. Imaginile de pe trofeul dobrogean oglindesc grupurile etnice din care era alcătuită coaliţia ridicată de Decebal contra romanilor: daci - cu barba stufoasă, capul pletos sau acoperit, avand cămaşă despicată pe şolduri şi fiind înarmaţi cu o sabie curbă (celebrele „falces dacorum"); sarmaţi - cu capul descoperit şi păr bogat, îmbrăcaţi cu sumane lungi; buri - înalţi, cu trunchiul dezbrăcat, cu iţari creţi şi cu un şal în jurul gatului, purtand părul înnodat pe o tamplă şi luptand cu scut, cu lance şi cu o spadă dreaptă; daci septentrionali - cu capul şi trunchiul dezgolite şi luptand cu sabia sarmatică de două maini, iar între ei nobili (pileaţi) purtand o căciulită rotundă.

Colosalul Trofeu de la Adamclisi este singurul monument durabil pe care Traian l-a ridicat pe vreun camp de bătaie. Victoria romană de la Adamclisi a făcut să se prăbuşească planul lui Decebal. Romanii reiau de la început operaţiunile militare în Dacia. (Poziţiile ocupate în anul precedent fuseseră pierdute în urma acţiunii lui Decebal asupra armatelor romane din Dacia, desfăşurată paralel cu confruntarea din Dobrogea.) înaintand din mai multe direcţii, romanii se îndreaptă hotărat spre Sarmizegetusa. Dacii se opun cu înverşunare transformând fiecare stancă, fiecare pădure sau trecătoare într-un punct de rezistenţă. Ambele armate au însă forţele slăbite, încat oferta de pace a lui Decebal este acceptată de Traian.


Tag-uri: social, interactiune, individ, relatii



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 01 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :