Statistics:
Visits: 987 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Nu trebuie sa mancam, ci sa ne hranim
Q: | Intreaba despre Nu trebuie sa mancam, ci sa ne hranim |
Prin alimentaţie sunt asigurate nevoile nutritive ale organismului. Ele sunt ele două feluri : plastice, prin care se asigură menţinerea structurilon organismului, şi energetice, prin care arderea alimentelor duce la eliberarea de energie pentru diverse activităţi (contracţie musculară şi cardiacă, procese biochimice etc). O alimentaţie raţional trebuie să asigure toate principiile nutritive, calitativ şi cantitativ. Cantitatea de alimente consumată în 24 ore este denumită raţie alimentară.
Principiile nutritive sunt proteinele, lipidele (grăsimile) şi glucidele (zaharuri), vitaminele şi sărurile minerale.
Proteinele au în primul rand un rol plastic. Nevoia de proteine este de 1-1,5 g pe kg greutate corporalÄ ƒ în 24 ore. Ele trebuie să reprezinte aproximativ 15-18% din raÅ£ia alimentară la adult. Alimentele cele mai bogate în proteine sunt carnea, ouăle, laptele, branza ÅŸi unele vegetale (cerealele, fasolea, lintea). Cel puÅ£in jumătate din raÅ£ia de proteine trebuie să fie de origine animală, deoarece conÅ£in unele subtanÅ£e indispensabile organismului omenesc, care lipsesc în proteinele vegetale.
Lipidele (grăsimile) au rol energetic. Sub forma ţesutului gras constituie un depozit de energie, avand si un rol plastic. La omul sănătos, lipidele trebuie să asigure 30-35% din raţie, adică 1-2 g pe kg de greutate corporală în 24 ore. Bogate în lipide sunt untul, smantana, untura, slănina, uleiurile vegetale (de floarea soarelui, porumb, soia), carnea grasă, peştele gras. O raţie lipidică optimă trebuie să conţină 50-65% grăsimi animale pentru aportul de vitamine liposolubile, şi 30-50% grăsimi vegetale pentru conţinutul lor în acizii graşi polinesaturaţi, substanţe indispensabile organismului.
Glucidele (zaharurile) au mai ales un rol energetic şi reprezintă aproximativ jumătate din raţia calorică. Alimentele bogate în glucide sunt dulciurile, zahărul, painea şi făinoasele, cartofii, cerealele, aportul de glucide variază cel mai mult în funcţie de nevoile energetice individuale. Nevoia de apă este de aproximativ 2 500 ml în 24 ore şi este asigurată de apa conţinută în alimente (800 -1 000 ml), din apa de băut ca atare (1 000- 1 200 ml) şi din apa rezultată din arderile organismului (200-300 ml).
Elementele minerale (potasiul, magneziul, calciul, fosforul, fierul, iodul) sunt asigurate de o alimentaţie echilibrată, fiind conţinute în majoritatea .ilinientelor uzuale. Clorura de sodiu (sarea de bucătărie) este conţinută în alimente, adausul ei la prepararea alimentelor sau la masă avand doar valoare culinară. Excepţie fac situaţiile în care se pierde sare, cum se întamplă în diarei sau în transpiraţii abundente, cand nevoia de sare este mai mare.
Vitaminele sunt substanţe care, deşi nu au valoare calorică, sunt indispensabile organismului, deoarece intervin în numeroase procese biochimice. Neputand fi fabricate în organism, ele trebuie aduse din alimentaţie. Vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E, K) sunt asigurate de grăsimi animale şi de unele fructe şi legume. Vitaminele hidrosolubile (grupul vitaminelor B, vitaminele C, PP) sunt conţinute în alimente vegetale şi animale.
Necesităţile calorice în 24 ore se referă la cantitatea de calorii care trebuie asigurată prin alimentaţie şi este furnizată de glucide, grăsimi şi de proteine. Această cantitate depinde de activitatea fizică a individului, de varstă şi de alte condiţii speciale, inclusiv diverse afecţiuni.
Principiile nutritive sunt proteinele, lipidele (grăsimile) şi glucidele (zaharuri), vitaminele şi sărurile minerale.
Proteinele au în primul rand un rol plastic. Nevoia de proteine este de 1-1,5 g pe kg greutate corporalÄ ƒ în 24 ore. Ele trebuie să reprezinte aproximativ 15-18% din raÅ£ia alimentară la adult. Alimentele cele mai bogate în proteine sunt carnea, ouăle, laptele, branza ÅŸi unele vegetale (cerealele, fasolea, lintea). Cel puÅ£in jumătate din raÅ£ia de proteine trebuie să fie de origine animală, deoarece conÅ£in unele subtanÅ£e indispensabile organismului omenesc, care lipsesc în proteinele vegetale.
Lipidele (grăsimile) au rol energetic. Sub forma ţesutului gras constituie un depozit de energie, avand si un rol plastic. La omul sănătos, lipidele trebuie să asigure 30-35% din raţie, adică 1-2 g pe kg de greutate corporală în 24 ore. Bogate în lipide sunt untul, smantana, untura, slănina, uleiurile vegetale (de floarea soarelui, porumb, soia), carnea grasă, peştele gras. O raţie lipidică optimă trebuie să conţină 50-65% grăsimi animale pentru aportul de vitamine liposolubile, şi 30-50% grăsimi vegetale pentru conţinutul lor în acizii graşi polinesaturaţi, substanţe indispensabile organismului.
Glucidele (zaharurile) au mai ales un rol energetic şi reprezintă aproximativ jumătate din raţia calorică. Alimentele bogate în glucide sunt dulciurile, zahărul, painea şi făinoasele, cartofii, cerealele, aportul de glucide variază cel mai mult în funcţie de nevoile energetice individuale. Nevoia de apă este de aproximativ 2 500 ml în 24 ore şi este asigurată de apa conţinută în alimente (800 -1 000 ml), din apa de băut ca atare (1 000- 1 200 ml) şi din apa rezultată din arderile organismului (200-300 ml).
Elementele minerale (potasiul, magneziul, calciul, fosforul, fierul, iodul) sunt asigurate de o alimentaţie echilibrată, fiind conţinute în majoritatea .ilinientelor uzuale. Clorura de sodiu (sarea de bucătărie) este conţinută în alimente, adausul ei la prepararea alimentelor sau la masă avand doar valoare culinară. Excepţie fac situaţiile în care se pierde sare, cum se întamplă în diarei sau în transpiraţii abundente, cand nevoia de sare este mai mare.
Vitaminele sunt substanţe care, deşi nu au valoare calorică, sunt indispensabile organismului, deoarece intervin în numeroase procese biochimice. Neputand fi fabricate în organism, ele trebuie aduse din alimentaţie. Vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E, K) sunt asigurate de grăsimi animale şi de unele fructe şi legume. Vitaminele hidrosolubile (grupul vitaminelor B, vitaminele C, PP) sunt conţinute în alimente vegetale şi animale.
Necesităţile calorice în 24 ore se referă la cantitatea de calorii care trebuie asigurată prin alimentaţie şi este furnizată de glucide, grăsimi şi de proteine. Această cantitate depinde de activitatea fizică a individului, de varstă şi de alte condiţii speciale, inclusiv diverse afecţiuni.
Tag-uri: inima, cardiac, cardiovascular, boala |
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 05 October '10
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :