FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,105
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este diabetul zaharat

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este diabetul zaharat

 Q:   Intreaba despre Ce este diabetul zaharat       
Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este boala de nutritie caracterizata printr-o scadere a capacitatii organismului de a utiliza glucoza, substanta care rezulta din alimente continand hidrati de carbon.

Aceasta tulburare a metabolismului (transformarilor) hidratilor de carbon (sau glucide) are drept consecinta cresterea cantitatii de glucoza din sange peste 1,20 g la mie (hiperglicemie) si eliminarea ei prin urina (glicozurie).

Exista un untreg sistem glicoreglator in cadrul caruia pancreasul, prin insulina pe care o secreta, are sarcina sa scada glicemia, stimuland utilizarea glucozei de catre tesuturi.

Pe de alta parte, glande ca hipofiza anterioara, tiroida si medulara suprarenala tind, dimpotriva, sa impiedice utilizarea glucozei de catre tesuturi si sa mareasca cantitatea de glucoza pe care tesuturile o pot fabrica din albumine si grasimi.

Daca intervine o tulburare in desfasurarea activitatii antagoniste a acestor glande, fie prin scaderea secretiei de insulina, fie prin cresterea secretiei celorlalte glande, atunci se instaleaza hiperglicemia, iar in urina apare glicozuria.

Aceste tulburari antreneaza dereglarea si altor metabolisme, cum ar fi acela al proteinelor si grasimilor, ducand, atunci cand bolnavul nu se ingrijeste, la acidoza si coma. Descoperirea diabetului este uneori intamplatoare, cu ocazia unei analize de sange sau de urina, efectuata pentru alta boala.

Alteori, bolnavul se plange de nevoia continua de a urina, ajungand sa elimine pana la 4-5 litri de urina in 24 de ore, de sete mare, de slabirea fortelor si de scadere in greutate, in ciuda faptului ca resimte foame si mananca foarte mult.

Acestea sunt semnele caracte ristice ale diabetului, dar de obicei alte suferinte il aduc pe bolnav la consultatie. Sunt asa-numitele „mici semne de diabet" sau unele mici complicatii ale bolii, ca: eczema, furunculoza, mancarime vulvara, caderea dintilor, diverse rani care nu se vindeca, nevralgii, tulburari de vedere, nervozitate sau lipsa de forta fizica, crampe nocturne in muschii gambelor.

Pentru acest motiv se recomanda ca in cazul semnelor de mai sus sa efectuam un examen de control al glucozei din sange. Aceasta recomandare este valabila mai ales pentru persoanele obeze, al caror pancreas este de regula mai surmenat, pentru femeile la menopauza sau cei in familia carora s-au inregistrat cazuri de diabet.

Uneori persoane care nu au stiut niciodata ca sufera de diabet sau au prezentat vreunul din semnele descrise, sunt aduse la spital in stare de coma, care se dovedeste a fi diabetica.

Coma este cea mai grava complicatie a diabetului; inainte de descoperirea insulinei , 50% din diabetici mureau prin coma. Primele semne care anunta instalarea unei come diabetice sunt: durerile de cap, lipsa poftei de mancare, senzatia accentuata de slabiciune si un miros de mar putred pe care-l raspandeste respiratia bolnavului.

Daca de la aceste prime semne de acidoza, bolnavul nu se adreseaza medicului, in scurt timp se vor instala greata si varsaturile. Bolnavul de diabet prevenit aspura semnelor si pericolului acidozei trebuie sa se adreseze medicului inainte de agravarea ei.

In plus, va bea la intervale de jumatate de ora cate un pahar de apa bicarbonatata (o lingurita bicarbonat de sodiu la un litru de apa); de asemenea va putea folosi supele de zarzavat concentrate si mult sarate, precum si sucuri naturale de fructe.

Transportarea la spital ramane, insa, masura cea mai potrivita si mai urgenta.

Tratament
Un rol important in profilaxia diabetului il are prevenirea obezitatii, in sensul evitarii supraalimentarii. Este mai usor sa vindeci obezitatea generatoare de diabet de cat sa ingrijesti, mai tarziu, un diabetic.

Trebuie, evitate starile de tensiune nervoasa care pot contribui la istovirea pancreasului. Trebuie recomandate un aport suficient de vitamine, viata in aer liber si evitarea sedentarismului.

Depistarea precoce a diabetului, manifestat printr-o usoara glicozurie, permite instituirea unui tratament precoce care sa impiedice progresarea bolii si aparitia complicatiilor.

La diabetul zaharat, tratamentul are drept scop sa reduca glicozuria si sa aduca glicemia cat mai aproape de normal.

Daca la alte boli, tratamentul medical constituie o stiinta care apartine medicului, in cazul diabetului, bolnavul si familia sa sunt cei care trebuie sa posede cunostinte medicale suficiente despre aceasta boala, pe care sa le aplice corect in toate imprejurarile.

Neglijenta tratarii si controlarii diabeticului duce la mentinerea zaharului in sange in cantitati mari, ceea ce favorizeaza cu timpul instalarea in organism a complicatiilor: coma diabetica, tuberculoza pulmonara, pierderea vederii, arterite, bolile de inima, de rinichi.

Diabetul fiind o tulburare esentiala de nutritie, o mare importanta in tratament o are dieta, care nu trebuie ignorata niciodata. Bineanteles ca aceasta dieta este adaptata la fiecare bolnav in parte, in functie de forma clinica a diabetului, de varsta, sex, activitate.

In general consta in:
1) cantitatea de glucide nu trebuie sa depaseasca 150 g glucide;

2) alimentele permise care contin zahar, ca: painea, cartofii, laptele, fructele, trebuie consumate numai dupa ce au fost cantarite pentru a se respecta gramajul indicat, in schimb, pastele fainoase, zaharul, prajiturile, bomboanele, legumele uscate, vinurile dulci, siropurile sunt strict interzise.

Raman larg permise: carnea, pestele, ouale, legumele; mai putin grasimile;

3) in privinta consumului de grasimi sunt permise cele de origine vegetala (ulei de floarea soarelui, de in, dovleac, porumb).

Dintre diabetici, o treime se mentine numai cu ajutorul regimului: o alta treime nu se poate dispensa de injectiile cu insulina si in sfarsit o treime beneficiaza de tratamentul cu asa-zisele sulfamide antidiabetice.

Acestia sunt de obicei diabetici la care boala a aparut tarziu, in general dupa 45 de ani si intr-o forma nu prea severa.

Aceste sulfamide antidiabetice nu lucreaza decat daca pancreasul nu este complet epuizat, in vreme ce alte medicamente mai noi, lucreaza si in aceste conditii daca li se asociaza o cantitate de insulina in injectie.


Tag-uri: diabet, glucoza, insulina



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :