FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,076
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este cataracta

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este cataracta

 Q:   Intreaba despre Ce este cataracta       
Ce este cataracta Cataracta este opacifierea totala sau partiala a cristalinului (vezi ochi).

Din cauza opacifierii cristalinului, razele de lumina nu mai pot patrunde spre retina si ochiul devine lipsit de vedere. Forma cea mai obisnuita de cataracta este cataracta senila (de batranete), care se produce dupa varsta de 50 de ani.

Ea se datoreaza unor tulburari de nutritie a cristalinului. La inceput, cataracta se manifesta prin perceperea de puncte sau linii care se plimba in fata ochilor (senzatie de muste zburatoare), sau prin dublarea imaginilor (vezi diplopie).

De multe ori se produce o ameliorare aparenta a vederii si bolnavii de cataracta pot sa citeasca fara a mai utiliza ochelari de presbitie. Cu timpul insa, vederea scade treptat, pana cand nu se mai percepe de cat senzatia de lumina.


In aceasta faza se observa o modificare de culoare a pupilei. Pupila, in
loc sa mai fie neagra, capata o culoare alb-cenusie. De aici si denumirea de albeata sau perdea, care se intrebuinteaza, in popor, pentru cataracta.

Cand toate structurile cristalinului au devenit opace, cataracta se numeste matura. De obicei, tratamentul prin medicamente nu poate impiedica formarea cataractei. Cand cataracta este matura se poate practica interventia chirurgicala, care consta in extragerea cristalinului opac din ochi.

Lipsa cristalinului dupa operatia de cataracta se numeste afachie. Deoarece cristalinul poseda o putere de refractie de 10 dioptrii, dupa operatia de cataracta vederea poate fi clara numai daca se poarta ochelari cu lentile convexe de 10 dioptrii.

Scaderea treptata a vederii care se produce in cataracta se poate intalni si in glaucom. Din acest motiv, glaucomul poate fi confundat cu cataracta. Bolnavul, crezand ca are cataracta, nu ia nici o masura pentru tratarea glaucomului, astep-tand scaderea vederii, cand cataracta va fi matura pentru operat.

In aceasta faza insa, glaucomul nu mai poate fi remediat prin nicio metoda si bolnavul este condamnat orbirii. In afara de cataracta senila mai exista cataracta din nastere (congenitala), cataracta prin lovituri (traumatica), sau prin tulburari ale glandelor cu secretie interna, prin diabet sau intoxicatii.

Cataractele profesionale produse prin raze infrarosii de la cuptoarele cu temperaturi peste 800° din turnatorii si din fabricile de sticla apar in primul rand la acei muncitori care nu folosesc mijloacele de protectie adecvate.


Tag-uri: cataracta, cristalin, opacifiere



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 01 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :