FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,010
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este astmul

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este astmul

 Q:   Intreaba despre Ce este astmul       
Ce este astmul Astmul este un acces de sufocare.
Principalele forme descrise in clinica sunt:
a) Astm bronsic, boala caracterizata prin accese de sufocare determinata de spasmul bronhiilor mici; acest spasm al musculaturii netede din bronhiole poate fi provocat de cauze variate si apare datorita unei stari de excitatie crescuta a nervului vag sau a unor tulburari alergice locale.

Aceste fenomene sunt determinate de patrunderea unor particule mici (polen, particule de lana, peri, praf) sau a produselor rezultate din distrugerea germenilor care intretin o inflamatie bronsica (bronsita); particulele sensibilizante se cheama alergene (vezi alergie) si actioneaza astfel numai pe un teren obisnuit sa raspunda printr-un spasm bronsic in prezenta lor.

De obicei, criza de astm survine brusc si de cele mai multe ori noaptea, bolnavul fiind trezit din somn de o sete de aer. El are impresia ca se sufoca, ca respiratia, in special eliminarea aerului din plaman, este blocata.

Se scoala din pat, alearga la fereastra pe care o deschide si se reazema cu mainile de pervazul ferestrei spre a-si inlesni astfel contractia muschilor expiratori.

Aceasta stare caracteristica crizelor de astm dureaza 2—4 ore, dupa care bolnavul incepe sa expectoreze o sputa vascoasa, abundenta, cu aspect perlat; aparitia expectoratiei anunta sfarsitul crizei.

Daca accesele se repeta unul dupa altul, fara o perioada de liniste, este vorba
de o stare de rau astmatic. Daca se banuie ca accesul este provocat de un anumit alergen se incearca stabilirea naturii acestuia spre a se putea trece la o desensibilizare progresiva a bolnavului.

Aceasta banuiala este trezita mai ales atunci cand astmaticul mai prezinta si alte manifestari alergice: urticarie, coriza de fan. Daca sunt prezente manifestari inflamatoare (traheita, bronsita, congestie pulmonara), acestea se combat cu antibiotice.

Tratamentul crizei se face, la avizul medicului, cu Corfilin, Papaverina, Efedrina, Atropina, Astmosedin; acestea din urma nu se administreaza in caz de hipertensiune arteriala.

In starea de rau astmatic si cand medicamentele de mai sus s-au dovedit lipsite de efect se recurge la cortizon sau ACTH. Prevenirea acceselor pretinde uneori schimbarea locului de munca si chiar a localitatii.

Se va da toata atentia tratarii prompte a oricarei inflamatii a cailor respiratorii,

b) Astm cardiac, boala caracterizata prin accese bruste de sufocare (dispnee) provocate de o insuficienta cardiaca acuta. Survine dupa eforturi fizice, emotii, mese abundente, dar si in plin repaus.

Noaptea, la cateva ore de la culcare, bolnavul poate fi trezit brusc din somn de o apasare in piept, insotita de o senzatie de lipsa de aer. El prezinta o respiratie grea, precipitata, tuseste de cateva ori, expectorand o sputa spumoasa ca albusul de ou batut.

In toata aceasta perioada este obligat sa pastreze pozitia sezanda, care-l linisteste si-i permite sa-si reia somnul. In cazurile mai grave, insa, dispneea se accentueaza si se insoteste de tuse persistenta, urmata de expectoratie spumoasa, de culoare roz; in plamani se aud zgomote respiratorii particulare: bolnavul face o criza grava de ede pulmonar.

Tratamentul astmului cardiac consta in administrare de oxigen, pantopon, stro-fantina in vana si eventual sangerare. Pana la venirea medicului, baile fierbinti la picioare sau cataplasmele de mustar pe gambe sunt binevenite.


Tag-uri: astm, boala, sufocare



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 30 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :