FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 5,430
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
9
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este dispneea

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este dispneea

 Q:   Intreaba despre Ce este dispneea       
Ce este dispneea Dispneea este o dificultate respiratorie cu modificarea frecventei, amplitudinii sau ritmului respiratiei. Dispneea reprezinta o reactie de adaptare a organismului la un efort fizic crescut (dispnee fiziologica) sau in cursul unei boli (dispnee patologica) si tradeaza un deficit de oxigenare a sangelui.

Dispneea fiziologica se manifesta printr-o crestere a frecventei si amplitudinii respiratiei. Cauza cresterii dispneei rezida in nevoia sporita de oxigen a organismului.

In cursul efortului fizic cheltuiala de energie creste si prin urmare se mareste si nevoia de oxigen, deoarece la baza surselor de energie reprezentate de metaboli-zarea grasimilor, proteinelor si glucidelor stau procesele de oxidare. In cursul dispneei fiziologice, cantitatea de oxigen care patrunde in plamani cres te de 2-3 ori fata de normal.

Dispneea fiziologica poate aparea si in cursul ascensiunilor, din cauza ca la inaltimi mari presiunea partiala a oxigenului scade; ea mai apare la temperaturi ridicate sau se poate obtine constient atunci cand in mod voluntar intervenim prin intermediul scoartei cerebrale asupra ritmului respiratiei.

Dispneea patologica se intalneste la toate bolile care se insotesc de insuficienta de oxigen, traducand astfel afectarea organelor si sistemelor care asigura activitatea fiziologica normala a organismului.

Dispneea patologica apare in cursul bolilor aparatului respirator in care suprafata respiratorie este redusa (bronhopneumonii) sau cand plamanii se gasesc comprimati (pleurezie, pneumotorax), la bolile de inima, ca urmare a unei tulburari survenite in drumul circulatiei sanguine (staza sanguina mai ales la nivelul circulatiei pulmonare).

Dispneea de natura cardiaca este de diferite grade, in functie de gravitatea bolii; cand boala de inima este mai putin avansata, dispneea apare numai la eforturi insemnate, insa pe masura ce boala se agraveaza, respiratia devine tot mai dificila, dupa eforturi din ce in ce mai mici, dispneea persistand chiar si in repaus.

Numarul respiratiilor trece de 16 pe minut, cat este normal, ajungand la 40-50 in acelasi interval de timp. In cazurile deosebit de grave, bolnavul nu mai poate sta culcat din cauza dispneei si prefera sa doarma in sezut, pe scaun sau cu capul rezemat de masa, pozitie care ii usureaza respiratia.

La intoxicatiile provocate de produsele de descompunere metabolica acumulate in exces (uremie, diabet) sau de substante toxice ingerate, dispneea se datoreaza actiunii acestor toxine asupra sistemului nervos central, in special asupra centrului respirator.

Dispneea patologica poate fi de lunga durata, persistand de-a lungul unei intregi perioade de boala (ca in pneumonie, pleurezie, tuberculoza), poate fi permanenta (ca in scleroemfizemul pulmonar) sau surveni sub forma de accese periodice (ca in astmul bronsic sau cardiac).

Dispneea patologica se caracterizeaza nu numai prin modificarea frecventei si amplitudinii aspiratiei, dar si prin tulburarea ritmului respirator.

Se poate modifica raportul dintre durata inspiratiei si expiratiei (ca in astm, unde creste durata expiratiei) sau se pot ivi pauze respiratorii mai mari (pana la 35 de secunde) sau mai mici (ca in dispneea periodica din cursul uremiei sau comelor).

Tratamentul consta in primul rand in inlaturarea cauzelor care au provocat dispneea. Pentru a inlesni respiratia se da bolnavului o pozitie comoda, semisezanda, se administreaza oxigen la inhalatie, se aplica ventuze.

Medicamentele se dau numai la avizul medicului. Aerul din incapere trebuie sa fie curat si proaspat.


Tag-uri: dispnee, dificultate respiratorie, respiratie



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :