FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,366
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Calirea organismului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Calirea organismului

 Q:   Intreaba despre Calirea organismului       
Calirea organismului Omul vine permanent în contact cu mediul fizic extern şi pentru aceasta el trebuie să se adapteze la variaţiile de temperatură, umiditate, mişcarea aerului, radiaţii. Capacitatea de adaptare se manifestă diferit: unii oameni răcesc uşor, iar alţii nu se îmbolnăvesc chiar dacă fac baie în râuri sau locuri în sezonul rece, pentru că sunt căliţi. Această călire le permite să se adapteze rapid la varietăţile de temperatură, lucru important pentru sănătatea omului.

Acţiunea repetată a excitaţilor veniţi din mediul extern cu o anumită intensitate şi într-o anumită ordine provoacă la început o serie de reflexe de apărare care ulterior se transformă în reflexe condiţion ate. Crearea acestor reflexe se petrece numai dacă factorii acţionează repetat şi prelungit asupra organismului.

Prin urmare, călirea este metoda prin care folosirea factorilor naturali — apa, aerul, soarele, vântul, radiaţiile solare — după anumite principii şi reguli realizează mărirea rezistenţei generale a organismului faţă de variaţiile mediului extern şi faţă de îmbolnăviri. Combinând metoda cu practicarea exerciţiilor fizice şi sportului în aer liber, rezistenţa generală a organismului creşte şi mai mult, iar influenţa asupra funcţiilor fiziologice este benefică. Exemplu de călire H oferă mâinile şi faţa, care rezistă mai bine la aer, vânt şi ploaie. Privitor la călire deosebim două noţiuni:

- măsurile de călire, care reprezintă folosirea factorilor naturali într-un anumit fel, solicitând îndeosebi funcţia termoreglatoare;

- gradul de călire, care reprezintă starea în care ajunge organismul după aplicarea măsurilor de călire, îndeosebi aparatul termoreglator, reacţia promptă la factorii meteorologici.

Principiile călirii

Deoarece călirea este un antrenament al aparatului termoreglator, aceste principii sunt asemănătoare cu cele ale antrenamentului sportiv. Continuitatea - încă din prima copilărie, corpul trebuie călit sistematic, zi de zi. Expunerea sistematică duce la reflexe condiţionate de adaptare şi de apărare, cu efecte favorabile. Influenţa frigului duce la îngroşarea stratului cornos ai pielii, scade conductibilitatea termică şi tot odată, se micşorează pierderea de căldură a organismului. în cazuri de boală reluarea trebuie făcută gradat.

Gradaţia- constă în folosirea gradată a factorilor de mediu, a intensităţii, cât şi a duratei de expunere. Călirea începe de obicei, în sezonul cald, când solicitarea organismului este mai puţin intensă din partea factorilor de mediu (aer, apă, etc.). Dacă intensitatea unui excitant nu se măreşte progresiv, el devine insuficient scopului propus. în schimb, expunerea abuzivă ca durată de la început, are efecte negative.

Variaţia intensităţii, corespunde cu principiul alternării eforturilor din antrenamentul sportiv. După realizarea unui oarecare grad de călire, organismul trebuie să fie obişnuit cu influenţa unor excitanţi cu intensităţi variabile şi cu o durată de timp diferită (expunere alternativă la cald şi rece, timp scurt, dar repetat în condiţii variate de mediu, alternat cu un timp mai îndelungat).

Variabilitatea (diversitatea) mijloacelor de călire. Trebuie să se folosească factori cât mai diverşi şi mijloace cât mai variate:

- băi de aer, de apă şi soare în acelaşi timp, proceduri cu apă, expunere la aer cald şi rece, uscat şi umed, vânt, ploaie;

- combinarea acestori factori simultan cu practicarea exerciţiilor fizice în aer liber în condiţii meteo variate;

- fricţionarea cu un prosop umed, spălatul cu apă rece până la brâu; practicarea turismului, înotului, schiului, a jocurilor în aer liber, etc.

Individualizarea mijloacelor de călire. Trebuie să se ţină cont de particularităţile individuale (vârstă, sex, stare de sănătate, tip de sistem nervos). O atenţie deosebită trebuie să se acorde pregătirii prealabile a organismului. Individualizarea capătă o importanţă deosebită la copiii mici, la vârstnici, la persoanele în convalescenţă şi la femeile gravide.


sursa imaginii - /freedigitalphotos.net


Tag-uri: apa, aer, vant



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :