FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 444
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Aparitia transportului in comun

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Aparitia transportului in comun

 Q:   Intreaba despre Aparitia transportului in comun       
Aparitia transportului in comun Cunoscut ca matematician, fizician şi filosof, Blaise Pascal este însă şi intemeietorul transportului public. În 1661 el a propus ca un numar de trăsuri ar trebui să circule pe rute predeterminate în Paris, la intervale orare de timp, pentru a transporta oameni, constra cost. Trăsurile au intrat în funcţiune in martie 1662, cunoscute sub numele de «trăsuri pentru cinci franci ». Popularitatea acestor trăsuri s-a dovedit ulterior a fi mai mult un capriciu decât succes. Nu s-a mai înregistrat alt mijloc de transport în comun până în anul 1819 când ideea lui Pascal a fost preluată de Jaques Lafitte, din nou în Paris.

« Autobuz », ca noţiune, a fost aplicată trasurilor publice în 1823 de către birjarul Stanislas Baudry inspirat fiind de numele unui local n umit « Omnes Omnibus » (Magazin cu de toate). Baudry s-a gândit că se poate folosi omnibus ca însemnând pentru oricine şi şi-a denumit astfel trăsura deoarece oricine se putea urca în ea de-alungul rutei.

Prima trăsură de închiriat pentru călătorii individuale, în secolul al 17-lea, era cunoscută sub numele de birjă, deşi nimic nu puteai să faci cu birja în Londra, numele ei a venit din Franţa unde însemna cal de închiriat. În secolul al 19-lea trăsurile au fost înlocuite cu birjele, sau trăsuri de piaţă, o altă invenţie franceză. Una dintre cele mai faimoase a fost birja Hansom, prima care a străbătut străzile, ăn 1834 şi care era denumită după stăpânul său, Joseph Hansom. Mulţi birjari foloseau aparate de taxat pentru a încasa un preţ corect.
Sursa imagine: newcastle-emlyn.com


Tag-uri:Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 03 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :