FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,010
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Sfaturi utile pentru calirea organismului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Sfaturi utile pentru calirea organismului

 Q:   Intreaba despre Sfaturi utile pentru calirea organismului       
Prin călire a organismului se înţelege ridicarea rezistenţei sale la schimbările bruşte şi intense ale condiţiilor atmosferice prin stimularea vitezei şi capacităţii de reacţie a mecanismelor de termoreglare cu ajutorul factorilor naturali : aer, soare şi apă. Alături de microclimat şi îmbrăcăminte, călirea organismului este cel de-al treilea mijloc important de profilaxie a tulburărilor echilibrului termic, în special a răcelii şi deci a bolilor pe care aceasta le favorizează. La baza aplicării factorilor de călire stau cinci principii: gradaţia, sistematizarea, variaţia intensităţii, asociaţia şi individualizarea.

Prin gradaţie se înţelege gradarea condiţiilor în care se face călirea (se începe vara şi se aplică în continuare toamna şi apoi iarna), gradarea duratei aplicării factorilor de călire şi gradarea intensităţii acestora. Prin sistematizare se înţelege aplicarea factorilor de călire încă din prima copilărie, zi de zi şi toată viaţa. Prin variaţia intensităţii se înţelege alternarea aceloraşi excitanţi, însă cu intensităţi diferite (exemplu cald şi frig). La această alternare se ţine seama de o gradare treptată a variaţiilor de intensitate a excitanţilor care sunt alternaţi. Prin asociaţie se înţelege în cazul de faţă aplicarea asociată a tuturor mijloacelor de călire : aerul, radiaţiile solare şi apa. Prin individualizare se înţelege aplicarea factorilor de călire în raport cu specificul organismului respectiv, întrerupând călirea în cazul tulburării stării de sănătate a copilului.


Călirea cu ajutorul aerului cuprinde şederea şi mişcarea în aer liber, plimbări, excursii şi somn în aer liber sau cu ferestrele deschise şi băile de aer. Băile de aer trebuie începute vara când temperatura atinge la umbră cel puţin 15-16 °C pentru şcolari şi 16-18 °C pentru preşcolari. Prima baie trebuie să dureze 3-5 min, iar în continuare fiecare baie se prelungeşte în funcţie de starea generală a copilului cu câte 5-10 min. Nu se depăşeşte în cursul verii durata de o oră pentru copiii mici şi de 2-3 ore pentru copiii mari şi robuşti ce fac mişcări în aer liber. Copiii debili trebuie să facă băile de aer în chiloţi şi maieuri, iar cei robuşti numai în chiloţi. In timpul băilor de aer trebuie evitat soarele şi este necesară mişcarea copiilor, în special iarna când băile trebuie însoţite de gimnastică şi nu trebuie să depăşească 8-10 min şi să se facă în încăperi la circa 16 °C temperatură. Băile de aer trebuie să preceadă pe cele de soare şi de apă.

Radiaţiile solare se folosesc sub formă de băi de soare. Băile de soare se încep vara după 4-6 băi de aer, atunci când temperatura atinge dimineaţa circa 20 °C la umbră. Ele se încep cu o durată de 5 min (câte circa 1 min pentru fiecare latură a corpului), mărind din două în două zile expunerea cu câte 4-5 min, până la 40 min durată care nu trebuie depăşită de către copii. Intre 5-6 băi de soare se intercalează o pauză de o zi când se face doar o baie de aer la umbră. Băile de soare se fac de preferinţă dimineaţa la 1-2 ore după micul dejun între orele 9-11 şi în nici un caz mai devreme de două ore după masa de prânz (de la ora 17-19). In cursul băilor de soare copiii trebuie să fie dezbrăcaţi, culcaţi în poziţie orizontală şi să-şi expună în mod succesiv la soare faţa anterioară, spatele şi părţile laterale, fiecare dintre aceste părţi fiind expusă la soare a patra parte din durata totală a băii respective.

Este indicat ca la începerea băilor de soare, expunerea diferitelor părţi ale corpului să se facă gradat (tabela 42). După fiecare baie se aplică acţiunea apei (duş, scăldat, fricţiuni), şi apoi odihnă la umbră jumătate de oră. Nu se fac băi de soare dacă temperatura aerului atinge 30 °C la umbră pentru evitarea insolaţiei.

Depăşirea timpului maxim de expunere poate, de asemenea, duce la apariţia insolaţiei sau a şocului caloric. Pentru prevenirea insolaţiei se recomandă ca în timpul băilor de soare capul să fie acoperit. Nerespectarea duratei iniţiale de expunere şi de mărire treptată a timpului respectiv cauzează eritem actinie (iritarea şi chiar arsuri ale pielii). Copiii care acuză dureri de cap, oboseală şi insomnii sau fac febră trebuie să suspende băile de soare. Băile de soare măresc rezistenţa organismului la supraîncălzire în cazul temperaturii crescute a ambianţei, stimulează toate funcţiile organismului, stimulează dezvoltarea fizică a copiilor, măresc rezistenţa organismului la îmbolnăvire, au o acţiune profilactică şi terapeutică în rahitism (razele solare transformă provitamina D în vitamina D) şi au un efect favorabil în tuberculoza cutanată şi osoasă.

A p a se aplică sub formă de frecţii, stropiri şi băi de apă, forme care trebuie să se succeadă în această ordine, să se înceapă vara şi se continue şi în anotimpul rece.

Fricţionarea pielii se face dimineaţa după înviorare cu un burete sau cu un prosop umezit, în prima zi cu apă de 22-32 °C, în funcţie de vârstă , într-o încăpere cu temperatură de 18-20 °C, scăzând apoi la 2-3 zile temperatura apei cu câte un grad până la 16-18 °C. Se fricţionează rapid în următoarea ordine : braţele, pieptul, abdomenul, spatele şi picioarele. Fricţionarea nu trebuie să depăşească 3-5 min şi trebuie urmată de masare energică cu un prosop uscat şi apoi de un repaus de 6-10 min.

Stropirea pielii se poate începe vara şi se face cu ajutorul unui pahar, pâlnie sau duş, după ce organismul s-a deprins cu fricţionarea, respectându-se aceeaşi durată şi aceleaşi temperaturi ale apei. Ca şi în cazul fricţionării, corpul trebuie apoi şters prin masare cu un prosop uscat după care trebuie să urmeze un repaus de 6-10 min. Duşul se recomandă dimineaţa după sculare.

Băile de apă în aer liber sunt admise la cel puţin 18-20 °C temperatură a apei, iar copilul să nu fie transpirat. Ele nu trebuie să depăşească 20 min pentru şcolari şi 10 min pentru preşcolari, dacă este vorba de copii care nu înoată, şi, respectiv, 20 min şi 30 min dacă înoată. La această durată trebuie să se ajungă în mod treptat. Scăldatul este admis de maximum două ori pe zi şi este indicat să fie precedat de o baie de soare şi să fie urmat de ştergere prin masare a pielii şi apoi de odihnă 30 min. Orele indicate pentru scăldat şi înot sunt aceleaşi ca pentru băile de soare.

sursa imaginii .freedigitalphotos.net


Tag-uri: piele, vant, apa, soareCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 07 November '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :