FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 905
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Excesele alimentare

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Excesele alimentare

 Q:   Intreaba despre Excesele alimentare       
Excesele alimentare Avantajele unei alimentaţii raţionale, caracterul raţional al acesteia constă în existenţa unei concordanţe şi a unui echilibru perfect între conţinutul de calorii (aspectul cantitativ) şi substanţele nutritive (aspectul calitativ) pe de o parte şi trebuinţele organismului, pe de altă parte. Numai în felul acesta stabilim echilibrul nutritiv al organismului, acea stare bună în care trebuie să se găsească sportivul, un metabolism normal, cu un randament neuromuscular maxim şi cu menţinerea unei greutăţi optime.

Consumul unei cantităţi mai mari de alimente, care depăşesc trebuinţele organismului, constituie un abuz, cu efecte dăunătoare asupra organismului. Surplusul de al imente cere o activitate suplimentară de digestie şi metabolism. Abuzul alimentar (surplusul de alimente) duce la creşterea în greutate, deloc favorabilă efortului sportiv, deplasarea corpului se face mai greu, cu o cheltuială mai mare de energie şi cu rezultate sportive mai slabe, iar mai târziu la o serie de tulburări şi chiar îmbolnăviri.

Abuzul glucidic se produce când se depăşesc de la 10 — 11 g /kilocorp în 24 de ore, iar raţia calorică depăşeşte simţitor procentul de 60%. Consumarea unei cantităţi exagerate de dulciuri (zaharuri) şi neglijarea igienei dinţilor, mai ales la vârsta de creştere, duc la formarea cariilor dentare cu consecinţe în nutriţie, etc. în plus, glucidele simple, absorbindu-se repede, dau naştere la hiperglicemie care provoacă hiperexcitabilitate nervoasă şi disfuncţie a pancreasului.

Consumul excesiv de făinoase determină instalarea colitei de fermentaţie, iar excesul de fructe necoapte provoacă fermentaţia şi accelerarea tranzitului intestinal. Abuzul de glucide provoacă: scăderea poftei de mâncare, prin urmare insuficienţe protide şi lipide în alimentaţie, deci o nutriţie păguboasă; glucidele sunt sărace în săruri de calciu, sunt săţioase şi au o valoare calorică mare, fapt care atrage creşterea în greutate; glucidele conţin de obicei o cantitate mică de B-, care participă la metabolismul lor, determinând scăderea rezervei de glicogen hepatic.

Abuzul proteic. Excesul de protide, mai ales din carne, acidifiază mediul intern şi duce la instalarea colitei de putrefacţie, cu autointoxicarea organismului şi oboseala lui. Dacă se depăşeşte proporţia de 18 - 20% din valoarea calorică a raţiei, surplusul se depozitează sub formă de glucide sau lipide. în concluzie, cantitatea optimă de protide la un sportiv nu trebuie să depăşească 15%.


O raţie cu multe protide duce la creşterea neoglicogenezei (formarea glicogenului din lipide şi protide, de către ficat), în consecinţă măreşte nevoia de vitamine B6 şi de potasiu (K), factori importanţi în metabolismul protidelor.

Abuzul de lipide. Surplusul de grăsimi produce în organism fenomene de acidoză pentru că acestea nu mai pot fi descompuse până în final, la stadiul de C02 şi HO2, rămânând la faze intermediare de acizi graşi, care se acumulează. Consumul exagerat de lipide de origine animală provoacă încărcarea ficatului cu grăsimi, creşterea colesterolului din sânge, urmată de arteroscleroza, ateromatoză şi în final afectarea grasă a sistemului cardiovascular. într-o alimentaţie obişnuită, normală, digestia şi metabolizarea lipidelor se fac lent, în decurs de câteva ore, ori în condiţiile surplusului de grăsimi animale, digestia lor va fi şi mai dificilă.

Acest lucru duce la oboseala ficatului, însoţită de tulburări vezicale, lipidele nu vor fi arse pentru că aportul lor este ridicat comparativ cu cel al glucidelor şi în consecinţă se vor produce o serie de tulburări în organism (raportul trebuie să fie în favoarea glucidelor, vezi rolul catalitic al acestora în metabolismul lipidelor).


sursa imaginii - freedigitalphotos.net/


Tag-uri: proteine, lipide, glucide



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 06 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :