Statistics:
Visits: 1,375 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Trebuie sa avem o alimentatie rationala si sanatoasa
Q: | Intreaba despre Trebuie sa avem o alimentatie rationala si sanatoasa |
Se înţelege prin alimentaţie raţională alimentaţia organizată în sensul echilibrării consumului în raport de trebuinţele nutritive ale organismului. Alimentaţia raţională condiţionează astfel dezvoltarea normală, multilaterală şi armonioasă a organismului şi desfăşurarea în bune condiţii a funcţiilor tuturor organelor.
Prin alimentaţie raţională sunt acoperite raţiile de trofine necesare zilnic organismului pe seama trofinelor dintr-o cantitate corespunzătoare de alimente care reprezintă raţia alimentară. Pentru stabilirea raţiei alimentare trebuie deci cunoscute raţiile de trofine necesare zilnic organismului. Stabilirea raţiei alimentare se face prin indicarea şi calculare a cantităţilor din diferite alimente care, în ansamblu, conţin raţiile de trofine necesare organismului. Se ţine seama de pierderile suferite de alimente în cursul operaţiilor de pregătire a meniurilor. Aceste pierderi pot fi calculate prin cantărirea resturilor (coji, cotoare etc.) .
Calcularea raţiei alimentare în sensul instituirii unei alimentaţii raţionale este obligatorie la sugarii alimentaţi artificial, fiind indicată în colectivităţile de copii, în alte colectivităţi şi pentru cei care desfăşoară o activitate cu cheltuială mare de energie.
Ţinand seama de volumul redus al stomacului copiilor, de capacitatea redusă de digestie a sucului gastric, alimentele trebuie administrate în cantităţi mici în mai multe mese decât la adulţi, evitandu-se abuzurile alimentare. Copiii de varstă preşcolară trebuie să primească 6 pranzuri zilnice, iar şcolarii 4—5 pranzuri. Raţia zilnică de alimente trebuie împărţită aproximativ conform datelor din tabela 40. Acest mod de alimentare contribuie la uşurarea digestiei, la ridicarea coeficientului de utilizare digestivă a alimentelor şi asigură repartizarea ingestiei alimentelor în raport cu necesităţile în timp ale organismului, creandu-i astfel o stare metabolică favorabilă.
Orele de masă trebuie respectate cu stricteţe, iar între mese să existe o pauză de 3—4 ore, pentru a nu supraîncarcă stomacul încă negolit de alimentele ingerate la masa anterioară. Servirea între mesele indicate a unor dulciuri şi gustări reduce pofta de mancare, creand senzaţie de saţietate, fiind astfel contraindicată. Dulciurile sunt indicate la sfarşitul meselor. Să se interzică elevilor să bea apă înainte de a manca, deoarece volumul de apă reduce capacitatea de ingestie a stomacului.
Peştele cu oase este contraindicat în alimentaţia copiilor pentru prevenirea traumatizării esofagului.
După masa de pranz este indicată odihna timp de 30 min, cand digestia gastrică este intensă.
Masa de seară trebuie să cuprindă numai alimente uşor digerabile (făinoase, lactate) şi să fie servită cu cel puţin 30—60 min înainte de culcare, pentru a nu tulbura somnul.
Meniurile trebuie să fie cat mai variate, cu gust şi aspect plăcut şi să fie servite în mod atrăgător, într-o ambianţă plăcută, în condiţii de confort, fără grabă, pentru a stimula reflexele alimentare şi astfel digestia. Este contraindicat să se ia masa în picioare, în grabă, şi să se poarte discuţii lungi în cursul meselor. Copiii trebuie să-şi mănance toată porţia şi să nu se ridice de la masă înainte de ora fixată, pentru a nu manca grăbiţi, spre a caştiga timp de joacă.
Înainte de fiecare masă este obligatoriu spălatul mainilor, iar după masă clătirea gurii şi spălarea mainilor.
sursa imaginii freedigitalphotos.net
Prin alimentaţie raţională sunt acoperite raţiile de trofine necesare zilnic organismului pe seama trofinelor dintr-o cantitate corespunzătoare de alimente care reprezintă raţia alimentară. Pentru stabilirea raţiei alimentare trebuie deci cunoscute raţiile de trofine necesare zilnic organismului. Stabilirea raţiei alimentare se face prin indicarea şi calculare a cantităţilor din diferite alimente care, în ansamblu, conţin raţiile de trofine necesare organismului. Se ţine seama de pierderile suferite de alimente în cursul operaţiilor de pregătire a meniurilor. Aceste pierderi pot fi calculate prin cantărirea resturilor (coji, cotoare etc.) .
Calcularea raţiei alimentare în sensul instituirii unei alimentaţii raţionale este obligatorie la sugarii alimentaţi artificial, fiind indicată în colectivităţile de copii, în alte colectivităţi şi pentru cei care desfăşoară o activitate cu cheltuială mare de energie.
Ţinand seama de volumul redus al stomacului copiilor, de capacitatea redusă de digestie a sucului gastric, alimentele trebuie administrate în cantităţi mici în mai multe mese decât la adulţi, evitandu-se abuzurile alimentare. Copiii de varstă preşcolară trebuie să primească 6 pranzuri zilnice, iar şcolarii 4—5 pranzuri. Raţia zilnică de alimente trebuie împărţită aproximativ conform datelor din tabela 40. Acest mod de alimentare contribuie la uşurarea digestiei, la ridicarea coeficientului de utilizare digestivă a alimentelor şi asigură repartizarea ingestiei alimentelor în raport cu necesităţile în timp ale organismului, creandu-i astfel o stare metabolică favorabilă.
Orele de masă trebuie respectate cu stricteţe, iar între mese să existe o pauză de 3—4 ore, pentru a nu supraîncarcă stomacul încă negolit de alimentele ingerate la masa anterioară. Servirea între mesele indicate a unor dulciuri şi gustări reduce pofta de mancare, creand senzaţie de saţietate, fiind astfel contraindicată. Dulciurile sunt indicate la sfarşitul meselor. Să se interzică elevilor să bea apă înainte de a manca, deoarece volumul de apă reduce capacitatea de ingestie a stomacului.
Peştele cu oase este contraindicat în alimentaţia copiilor pentru prevenirea traumatizării esofagului.
După masa de pranz este indicată odihna timp de 30 min, cand digestia gastrică este intensă.
Masa de seară trebuie să cuprindă numai alimente uşor digerabile (făinoase, lactate) şi să fie servită cu cel puţin 30—60 min înainte de culcare, pentru a nu tulbura somnul.
Meniurile trebuie să fie cat mai variate, cu gust şi aspect plăcut şi să fie servite în mod atrăgător, într-o ambianţă plăcută, în condiţii de confort, fără grabă, pentru a stimula reflexele alimentare şi astfel digestia. Este contraindicat să se ia masa în picioare, în grabă, şi să se poarte discuţii lungi în cursul meselor. Copiii trebuie să-şi mănance toată porţia şi să nu se ridice de la masă înainte de ora fixată, pentru a nu manca grăbiţi, spre a caştiga timp de joacă.
Înainte de fiecare masă este obligatoriu spălatul mainilor, iar după masă clătirea gurii şi spălarea mainilor.
sursa imaginii freedigitalphotos.net
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 28 October '08
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :