Statistics:
Visits: 3,499 Votes: 0 Fame Riser |
Fame Rank
N/A
Fame Riser
|
|||||||||||
Efectele negative ale medicamentelor
Q: | Intreaba despre Efectele negative ale medicamentelor |
Utilizarea medicamentelor şi mai ales diversificarea masivă a acestora, ca urmare a progresului tehnic ştiinţific, reprezintă fără îndoială un mare beneficiu pentru omul contemporan; sprijină activitatea preventivă, îmbunătăţeşte situaţia bolnavilor cronici, permite tratarea unor boli care nu de mult duceau sigur la moarte (tuberculoză, unele infecţii grave), uşurează suferinţele unor bolnavi incurabili.
Dar pe langă avantaje, medicamentele, chiar judicios folosite, prezintă şi riscuri, uneori foarte grave care trebuie totdeauna avute în vedere.
De altfel, la drept vorbind, orice medicament este un toxic potenţial. Depinde de doză, de modul de administrare şi, în special, de reactivitatea particu lară a fiecărui bolnav, ca în locul unui efect favorabil sau paralel cu acesta, să apară şi efecte nedorite.
Efectele secundare (numite şi adverse) ale medicamentelor sînt cel mai adesea dăunătoare, nedorite şi apar la dozele utilizate în mod obişnuit. Efectele adverse pot îmbrăca aspecte şi gravităţi din cele mai diferite: reacţie alergică, toxică, dependenţă şi pot fi induse de majoritatea medicamentelor, chiar — sau mai bine zis, în special — de cele uzuale, considerate de mulţi nenocive şi consumate uneori zilnic în cantităţi mari.
Clteva exemple sunt edificatoare: banalul piramidali poate provoca erupţii cutanate, scăderea elementelor albe ale sângelui (leucopenie, agranulocitoză). Nu de multă vreme a fost incriminat ca factor cancerigen gastric.
Antinevralgicele care conţin fenacetină pot da leziuni renale. Banala aspirină poate duce la sângerări gastrice grave la copii, iar la adult determină frecvent microhemoragii gastrice.
Vitaminele şi preparatele de calciu, mai ales când sunt folosite abuziv, la copii, pot determina închiderea prematură a fontanelelor şi osificarea suturilor craniene.
Penicilina provoacă reacţii alergice, în special cutanate, la 5—6% din cei care o primesc.
Prin distrugerea echilibrului microbian intestinal, tetraciclinele dau frecvent tulburări digestive. Enumerarea efectelor dezavantajoase date la om de medicamente poate continua.
Frecvenţa reacţiilor adverse, chiar în condiţii de spitalizare, deci de administrare şi urmărire corespunzătoare, variază între 1,5 şi 28%.
Problema reacţiilor secundare determinate de medicamente, are însă o amploare şi o semnificaţie mai mare, deoarece un număr destul de mare de medicamente sunt folosite fără prescripţie şi adesea fără justificare medicală.
Omul contemporan, din lipsă de autocontrol, din dorinţa excesivă de consum, dintr-o greşită idealizare a efectelor medicamentelor, dar şi din comoditate şi dorinţa de a înlătura orice neplăcere, fie ea o mică durere fizică sau rezultatul factorilor stresanti, recurge la medicament, care astfel devine nelipsit din „farmacia familială", din ce în ce mai bogată şi mai frecvent reînnoită.
Automedicaţia (folosirea medicamentelor din proprie iniţiativă, fără recomandare medicală) este întâlnită mai ales la femei şi tinde să se accentueze cu vârsta.
Statistici din diferite ţări apreciază că femeile sănătoase care au împlinit vârsta de 60 de ani iau în medie 6 pastile pe zi.
Frecvenţa şi gravitatea efectelor secundare date de medicamente creşte uneori foarte mult, în cazul folosirii concomitente a mai multor medicamente (polipragmazie) şi, trebuie să recunoaştem, există o tendinţă din ce în ce mai accentuată de a asocia concomitent mai multe medicamente.
Or, dacă uneori asocierea mai multor preparate medicamentoase este utilă, alteori, atunci când se datorează iniţiativei bolnavului sau familiei şi nu recomandării medicale, ea poate fi total dăunătoare, putând chiar să întârzie vindecarea, prin adăugarea unor tulburări suplimentare care ţin fie de un medicament, fie de interacţiunea dintre medicamentele administrate concomitent, fie de perturbarea mecanismelor reglatoare fiziologice.
Utilizarea medicamentelor, mai ales atunci când este nejustificată şi neraţională, este însoţită nu numai de riscuri imediate, ci şi de reacţii secundare de tipul celor amintite. Multe medicamente au efecte prelungite asupra organismului şi consecinţe tardive din cele mai nefaste. Astfel, numeroase hidrocarburi policiclice, amine aromatice, coloranţi azo ca uretanul, agenţii alkilanţi, DDT pot acţiona, prin modificările celulare biochimice pe care le induc, ca iniţiatoare ale procesului canceros.
In plus, medicamentele utilizate abuziv şi neştiinţific pot influenţa în timp urmaşii şi deci specia umană. Numeroase medicamente au potenţial teratogen la om, adică determină anomalii la descendenţi.
Astfel, substanţele antifolice, antileucemice (aminopterina şi metotrexat), trimetoprimul (antifolic antimicrobian din constituţia biseptolului), hormonii (androgenii, progestativele de sinteză, cortizonii), antihistaminicele (ciclizina), antidiabeticele de sinteză şi chiar barbiţuricele, analgeto-antipi-reticele, antibioticele etc. Nu trebuie uitată tragedia celor 10 000 de copii născuţi cu malformaţii grave alo membrelor datorită folosirii de către gravide a talidomidei, medicament somnifer.
Alte medicamente pot determina mutaţii care pot deveni evidente după una sau mai multe generaţii (antimetaboliţi, antimitotice, antifungice, nitriţi organici).
Un risc cu totul deosebit atât pentru individ, cât şi pentru societate îl au medicamentele care provoacă obişnuinţa. Din acestea, in primul rând analgezicele euforizante de tipul morfinei şi substanţelor înrudite.
Repetarea folosirii unor asemenea produse determină în scurtă vreme necesitatea de a consuma din ce în ce mai des medicamentul şi în cantităţi din ce în ce mai mari (dependenţa), încetarea bruscă a folosirii unor asemenea produse determină o stare serioasă de rău fizic şi psihic (sindrom de abstinenţă): slăbiciune marcată, dureri musculare, salivaţie abundentă, diminuarea progresivă a apetitului, tulburări grave de digestie, slăbire marcată, insomnii, nervozitate, stări halucinatorii etc.
Toate acestea fac ca individul să nu poată trăi fără medicament, să nu poată renunţa la el, să facă orice pentru a-1 obţine.
Treptat, toxicomanul nu se mai poate integra în viaţa socială şi familială. Cum în ţara noastră utilizarea unor asemenea substanţe, este riguros controlată de forurile competente, actualitatea acestei probleme pentru noi este nesemnificativă.
Există însă alte medicamente, frecvent folosite: somnifere cu structură barbiturică (fenobarbital, ciclobarbital), tranchilizante (mai ales meprobamatul), care utilizate timp îndelungat pot crea de asemenea fenomene de obişnuinţă, iar la întreruperea folosirii o stare dezagreabilă, cu nelinişte, dispoziţie rea, insomnie.
Trebuie avut în vedere că in utilizarea oricărui medicament există un risc inevitabil, generat pe de o parte de complexitatea organismului uman, iar pe de alta de factorii uneori imprevizibili, care într-un fel sau altul, tulbură sau modifică integritatea structurilor şi homeostazia organismului, având repercusiuni somatice şi psihice din cele mai variate, care la rândul lor influenţează capacitatea de muncă şi de creaţie a individului.
Deşi nu s-a urmărit sistematic gradul în care diferite medicamente influenţează capacitatea de muncă şi randamentul productiv al omului, în administrarea acută sau mai ales cronică, este binecunoscută influenţa negativă a hipnoticelor, tranchilizantelor, sedativelor, antihistaminicelor etc.
Studii efectuate în numeroase ţări au arătat că administrarea, dar mai ales autoadministrarea medicamentelor, este cauza multor accidente de circulaţie rutieră.
S-a dovedit astfel că somniferele şi sedativele, psihofarmsconii, stupefiantele, analgeticele, chiar cele mei simple şi uzuale (aspirina, piramido-nul, diferite antinevralgice), nelipsite din farmacia familială, sau din păcate din buzunarul sau poşeta cetăţeanului contemporan, izoniazida, antiiiistaminicele, hipotensoarele etc. influenţează prin mecanisme din ce în ce mai variate comportamentul omului de la volan (acuitate vizuală, viteza reflexelor, prezenţa de spirit etc).
Acestea devin astfel un pericol pentru el însuşi şi pentru societate. La fel este influenţată negativ şi munca celor care, în fabrici, uzine, institute, lucrează la maşini de precizie care solicită intens funcţiile intelectuale.
în concluzie, folosirea medicamentelor trebuie făcută numai în caz de necesitate şi numai cu recomandarea şi sub supraveghere medicală.
în afara celor menţionate anterior, riscurile dezavantajelor provocate de medicamente pot să crească datorită unor obiceiuri rele, din păcate destul de frecvent întâlnite. Amintim:
— nerespectarea fidelă a prescripţiei medicale în sensul modificării dozei sau duratei de folosire a medicamentelor. Astfel, mărirea dozei, dar mai ales a duratei tratamentului cu antibiotice de tipul streptomicinei, creşte frecvenţa tulburărilor vestibulare şi acustice provocate de aceasta. Surzenia în asemenea cazuri este frecventă şi ireversibilă. Invers, diminuarea dozelor şi mai ales scurtarea perioadei de tratament cu penicilină sau moldamin la copiii cu reumatism articular acut, datorită falsei impresii a familiei că bolnavul s-a vin¬decat sau ameliorat, poate să aibă consecinţe foarte grave: prinderea inimii în procesul reumatic, cu apariţia unor
afecţiuni valvulare serioase;
— nerespectarea cantităţilor mari şi duratei tratamentului cu penicilină, la bolnavii cu sifilis, situaţie de asemenea frecventă, are consecinţe extrem de dăunătoare în timp;
— folosirea unor medicamente foarte active, ca de exemplu antibioticele, fără recomandare medicală, pentru suferinţe minime, de exemplu o simplă răceală, gripă, bronşită, deşi aparent pare utilă pentru bolnav, în realitate îi face acestuia mari deservicii, deoarece contactul repetat al microbilor cu antibioticul duce la dezvoltarea rezistenţei microbiene faţă de antibiotice, iar în cazul unor infecţii realmente serioase, antibioticele rămân ineficace;
— folosirea repetată a purgativelor sau laxativelor, mai ales de persoanele vârstnice, nu numai că nu normalizează tranzitul, dar accentuează constipaţia.
Şi numărul exemplelor de practici greşite care cresc riscurile folosirii medicamentelor este foarte mare.
sursa imaginii freeschoolclipart.com
Dar pe langă avantaje, medicamentele, chiar judicios folosite, prezintă şi riscuri, uneori foarte grave care trebuie totdeauna avute în vedere.
De altfel, la drept vorbind, orice medicament este un toxic potenţial. Depinde de doză, de modul de administrare şi, în special, de reactivitatea particu lară a fiecărui bolnav, ca în locul unui efect favorabil sau paralel cu acesta, să apară şi efecte nedorite.
Efectele secundare (numite şi adverse) ale medicamentelor sînt cel mai adesea dăunătoare, nedorite şi apar la dozele utilizate în mod obişnuit. Efectele adverse pot îmbrăca aspecte şi gravităţi din cele mai diferite: reacţie alergică, toxică, dependenţă şi pot fi induse de majoritatea medicamentelor, chiar — sau mai bine zis, în special — de cele uzuale, considerate de mulţi nenocive şi consumate uneori zilnic în cantităţi mari.
Clteva exemple sunt edificatoare: banalul piramidali poate provoca erupţii cutanate, scăderea elementelor albe ale sângelui (leucopenie, agranulocitoză). Nu de multă vreme a fost incriminat ca factor cancerigen gastric.
Antinevralgicele care conţin fenacetină pot da leziuni renale. Banala aspirină poate duce la sângerări gastrice grave la copii, iar la adult determină frecvent microhemoragii gastrice.
Vitaminele şi preparatele de calciu, mai ales când sunt folosite abuziv, la copii, pot determina închiderea prematură a fontanelelor şi osificarea suturilor craniene.
Penicilina provoacă reacţii alergice, în special cutanate, la 5—6% din cei care o primesc.
Prin distrugerea echilibrului microbian intestinal, tetraciclinele dau frecvent tulburări digestive. Enumerarea efectelor dezavantajoase date la om de medicamente poate continua.
Frecvenţa reacţiilor adverse, chiar în condiţii de spitalizare, deci de administrare şi urmărire corespunzătoare, variază între 1,5 şi 28%.
Problema reacţiilor secundare determinate de medicamente, are însă o amploare şi o semnificaţie mai mare, deoarece un număr destul de mare de medicamente sunt folosite fără prescripţie şi adesea fără justificare medicală.
Omul contemporan, din lipsă de autocontrol, din dorinţa excesivă de consum, dintr-o greşită idealizare a efectelor medicamentelor, dar şi din comoditate şi dorinţa de a înlătura orice neplăcere, fie ea o mică durere fizică sau rezultatul factorilor stresanti, recurge la medicament, care astfel devine nelipsit din „farmacia familială", din ce în ce mai bogată şi mai frecvent reînnoită.
Automedicaţia (folosirea medicamentelor din proprie iniţiativă, fără recomandare medicală) este întâlnită mai ales la femei şi tinde să se accentueze cu vârsta.
Statistici din diferite ţări apreciază că femeile sănătoase care au împlinit vârsta de 60 de ani iau în medie 6 pastile pe zi.
Frecvenţa şi gravitatea efectelor secundare date de medicamente creşte uneori foarte mult, în cazul folosirii concomitente a mai multor medicamente (polipragmazie) şi, trebuie să recunoaştem, există o tendinţă din ce în ce mai accentuată de a asocia concomitent mai multe medicamente.
Or, dacă uneori asocierea mai multor preparate medicamentoase este utilă, alteori, atunci când se datorează iniţiativei bolnavului sau familiei şi nu recomandării medicale, ea poate fi total dăunătoare, putând chiar să întârzie vindecarea, prin adăugarea unor tulburări suplimentare care ţin fie de un medicament, fie de interacţiunea dintre medicamentele administrate concomitent, fie de perturbarea mecanismelor reglatoare fiziologice.
Utilizarea medicamentelor, mai ales atunci când este nejustificată şi neraţională, este însoţită nu numai de riscuri imediate, ci şi de reacţii secundare de tipul celor amintite. Multe medicamente au efecte prelungite asupra organismului şi consecinţe tardive din cele mai nefaste. Astfel, numeroase hidrocarburi policiclice, amine aromatice, coloranţi azo ca uretanul, agenţii alkilanţi, DDT pot acţiona, prin modificările celulare biochimice pe care le induc, ca iniţiatoare ale procesului canceros.
In plus, medicamentele utilizate abuziv şi neştiinţific pot influenţa în timp urmaşii şi deci specia umană. Numeroase medicamente au potenţial teratogen la om, adică determină anomalii la descendenţi.
Astfel, substanţele antifolice, antileucemice (aminopterina şi metotrexat), trimetoprimul (antifolic antimicrobian din constituţia biseptolului), hormonii (androgenii, progestativele de sinteză, cortizonii), antihistaminicele (ciclizina), antidiabeticele de sinteză şi chiar barbiţuricele, analgeto-antipi-reticele, antibioticele etc. Nu trebuie uitată tragedia celor 10 000 de copii născuţi cu malformaţii grave alo membrelor datorită folosirii de către gravide a talidomidei, medicament somnifer.
Alte medicamente pot determina mutaţii care pot deveni evidente după una sau mai multe generaţii (antimetaboliţi, antimitotice, antifungice, nitriţi organici).
Un risc cu totul deosebit atât pentru individ, cât şi pentru societate îl au medicamentele care provoacă obişnuinţa. Din acestea, in primul rând analgezicele euforizante de tipul morfinei şi substanţelor înrudite.
Repetarea folosirii unor asemenea produse determină în scurtă vreme necesitatea de a consuma din ce în ce mai des medicamentul şi în cantităţi din ce în ce mai mari (dependenţa), încetarea bruscă a folosirii unor asemenea produse determină o stare serioasă de rău fizic şi psihic (sindrom de abstinenţă): slăbiciune marcată, dureri musculare, salivaţie abundentă, diminuarea progresivă a apetitului, tulburări grave de digestie, slăbire marcată, insomnii, nervozitate, stări halucinatorii etc.
Toate acestea fac ca individul să nu poată trăi fără medicament, să nu poată renunţa la el, să facă orice pentru a-1 obţine.
Treptat, toxicomanul nu se mai poate integra în viaţa socială şi familială. Cum în ţara noastră utilizarea unor asemenea substanţe, este riguros controlată de forurile competente, actualitatea acestei probleme pentru noi este nesemnificativă.
Există însă alte medicamente, frecvent folosite: somnifere cu structură barbiturică (fenobarbital, ciclobarbital), tranchilizante (mai ales meprobamatul), care utilizate timp îndelungat pot crea de asemenea fenomene de obişnuinţă, iar la întreruperea folosirii o stare dezagreabilă, cu nelinişte, dispoziţie rea, insomnie.
Trebuie avut în vedere că in utilizarea oricărui medicament există un risc inevitabil, generat pe de o parte de complexitatea organismului uman, iar pe de alta de factorii uneori imprevizibili, care într-un fel sau altul, tulbură sau modifică integritatea structurilor şi homeostazia organismului, având repercusiuni somatice şi psihice din cele mai variate, care la rândul lor influenţează capacitatea de muncă şi de creaţie a individului.
Deşi nu s-a urmărit sistematic gradul în care diferite medicamente influenţează capacitatea de muncă şi randamentul productiv al omului, în administrarea acută sau mai ales cronică, este binecunoscută influenţa negativă a hipnoticelor, tranchilizantelor, sedativelor, antihistaminicelor etc.
Studii efectuate în numeroase ţări au arătat că administrarea, dar mai ales autoadministrarea medicamentelor, este cauza multor accidente de circulaţie rutieră.
S-a dovedit astfel că somniferele şi sedativele, psihofarmsconii, stupefiantele, analgeticele, chiar cele mei simple şi uzuale (aspirina, piramido-nul, diferite antinevralgice), nelipsite din farmacia familială, sau din păcate din buzunarul sau poşeta cetăţeanului contemporan, izoniazida, antiiiistaminicele, hipotensoarele etc. influenţează prin mecanisme din ce în ce mai variate comportamentul omului de la volan (acuitate vizuală, viteza reflexelor, prezenţa de spirit etc).
Acestea devin astfel un pericol pentru el însuşi şi pentru societate. La fel este influenţată negativ şi munca celor care, în fabrici, uzine, institute, lucrează la maşini de precizie care solicită intens funcţiile intelectuale.
în concluzie, folosirea medicamentelor trebuie făcută numai în caz de necesitate şi numai cu recomandarea şi sub supraveghere medicală.
în afara celor menţionate anterior, riscurile dezavantajelor provocate de medicamente pot să crească datorită unor obiceiuri rele, din păcate destul de frecvent întâlnite. Amintim:
— nerespectarea fidelă a prescripţiei medicale în sensul modificării dozei sau duratei de folosire a medicamentelor. Astfel, mărirea dozei, dar mai ales a duratei tratamentului cu antibiotice de tipul streptomicinei, creşte frecvenţa tulburărilor vestibulare şi acustice provocate de aceasta. Surzenia în asemenea cazuri este frecventă şi ireversibilă. Invers, diminuarea dozelor şi mai ales scurtarea perioadei de tratament cu penicilină sau moldamin la copiii cu reumatism articular acut, datorită falsei impresii a familiei că bolnavul s-a vin¬decat sau ameliorat, poate să aibă consecinţe foarte grave: prinderea inimii în procesul reumatic, cu apariţia unor
afecţiuni valvulare serioase;
— nerespectarea cantităţilor mari şi duratei tratamentului cu penicilină, la bolnavii cu sifilis, situaţie de asemenea frecventă, are consecinţe extrem de dăunătoare în timp;
— folosirea unor medicamente foarte active, ca de exemplu antibioticele, fără recomandare medicală, pentru suferinţe minime, de exemplu o simplă răceală, gripă, bronşită, deşi aparent pare utilă pentru bolnav, în realitate îi face acestuia mari deservicii, deoarece contactul repetat al microbilor cu antibioticul duce la dezvoltarea rezistenţei microbiene faţă de antibiotice, iar în cazul unor infecţii realmente serioase, antibioticele rămân ineficace;
— folosirea repetată a purgativelor sau laxativelor, mai ales de persoanele vârstnice, nu numai că nu normalizează tranzitul, dar accentuează constipaţia.
Şi numărul exemplelor de practici greşite care cresc riscurile folosirii medicamentelor este foarte mare.
sursa imaginii freeschoolclipart.com
Tag-uri: dependenta, imunodeficienta, toxicitate |
- Ce este dispensarizarea (11167 visits)
- Despre sange - elementele figurate eritrocite, leucocite, trombocite (9540 visits)
- Ce este cortizonul (8982 visits)
- De ce ne vajaie capul (8745 visits)
- Bolile globulelor albe (6267 visits)
- Ce este diureza (5797 visits)
- Despre scoarta cerebrala (5468 visits)
- Afectiunile endocrine si tratarea lor in statiuni (5369 visits)
- Notiuni despre igiena copilului si a adolescentului (4878 visits)
- Care sunt alimentele permise si nepermise pentru cardiaci (4431 visits)
- Ce este congestia pulmonara (4227 visits)
- Ce este coagularea sangelui (4206 visits)
- Ce importanta are bromura ? (4145 visits)
- Ce este formolul (4085 visits)
- Despre undele ultrascurte (3680 visits)
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
- Explicarea termenilor atlas si axis
- Ce este blocajul cu novocaina
- Ce inseamna boala medicamentoasa
- Explicarea notiunii de boala profesionala
- Explicarea termenului "facies"
Categorie: Sanatate - ( Sanatate - Archiva)
Data Adaugarii: 09 October '08
Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :