FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,701
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre Vlad Tepes

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Despre Vlad Tepes

 Q:   Intreaba despre Despre Vlad Tepes       
Despre Vlad Tepes Fiu al lui Vlad Dracul, care a condus Tara Romaneasca Intre anii 1436-l442 si 1443-l447, V. a ocupat tronul acesteia, pentru numai o luna, In anul 1448. A revenit In fruntea Tarii Romanesti In august 1456, dupa ce a reusit sa-l Infranga si sa-l Inlature de pe tron pe domnitorul Vladislav al Il-lea.

In politica interna, V. a actionat In vederea Intaririi autoritatii domnesti si a Incetarii luptelor dintre diferitele grupari boieresti pentru putere. A executat, prin tragerea In teapa, multi boieri care complotau Impotriva sa si care sustineau diferiti pretendenti la tron. A intrat In conflict si cu negustorii brasoveni pentru ca a protejat interesele celor din Tara Romaneasca. O alta cauza a conflictului cu negustorii sasi din Brasov a fost determinata de sustinerea, de catre acestia, a u nor pretendenti la tronul Tarii Romanesti.

V. a reorganizat si Sfatul domnesc, In care a numit boieri cu dre-gatorie, Inlaturandu-i pe cei care se opuneau politicii sale. Preocupat de Intarirea capacitatii de aparare a statului, V. s-a Ingrijit de Intarirea cetatilor de la Poienari si Targo-viste, de construirea fortificatiilor de la curtea domneasca din Bucuresti, oras atestat documentar din anul 1459, de Intarirea ostilor Tarii Romanesti. In afara de garda personala, formata din mercenari, In caz de mare primejdie pentru tara putea apela si la “oastea cea mare”. Domnitorul a sprijinit si Biserica, ridicand manastirile Co-mana si Targsor, renovand manastirea Snagov si facand danii celor de la Cozia, Tismana si Govora.

Politica externa a avut ca repere principale relatiile conflictuale cu ungurii si cu transilvanenii si angajarea domnitorului In lupta antiotomana. La putin timp dupa urcarea pe tron, In anul 1456, a intrat In conflict cu Ladislau de Hunedoara, fiul lui Iancu, care sprijinea un pretendent la tronul Tarii Romanesti. Ducand o politica de protejare a negustorilor din Tara Romaneasca, prin anularea unor privilegii ale sasilor din Transilvania, a intrat In conflict cu acestia. A Intreprins chiar si campanii In orasele sasesti din sudul Transilvaniei, pentru a-i alunga pe pretendentii la tron Sustinuti de patriciatul de acolo.

Marile fapte de arme, care l-au consacrat In constiinta contemporanilor si a urmasilor) au fost luptele Impotriva otomanilor. Deoarece a refuzat sa mai plateasca tribut otomanilor, In anul 1459, sultanul Mahomed al Il-lea i-a trimis, In anul 1461, pe diacul Portii, Cata-volinos, si pe Hamza-pasa, beiul de Nicopole, cu scopul de a-l prinde, prin viclesug.

Dar domnitorul a banuit ca i se pregatise o cursa si, fiind Insotit de garda personala, a reusit sa-i prinda pe trimisii lui Mahomed al II-lea, dupa care ia tras In teapa. In iarna 1461/1462, V. a Intreprins o campanie la sud de Dunare, arzand cetatile Darstor, Turtucaia, Rusciuc etc.

In aceste conditii, Insusi sultanul Mahomed al Il-lea a initiat o mare campanie Impotriva Tarii Romanesti, trecand Dunarea, pe la Nicopole, cu o armata deosebit de numeroasa, comparabila cu cea care a participat la cucerirea Constantinopo-lului. Oastea otomana a Inaintat spre Targoviste, dar a fost hartuita permanent de fortele lui V. In 16/17 iunie 1462, domnitorul muntean a initiat “atacul de noapte”, patrunzand In tabara otomana, aflata In apropiere de Targoviste, si urmarind uciderea sultanului. Mahomed al Il-lea a scapat cu viata, deoarece nu se afla In cortul sau, dar atacul-surpriza a semanat panica In randurile otomanilor.

Sultanul a ordonat retragerea peste Dunare, campania sa In Tara Romaneasca Incheindu-se cu un esec. V. nu a putut fi prins, Inlaturat de pe tron si ucis. Dar domnitorul si-a pierdut tronul deoarece, In acelasi an, o parte a boierimii muntene l-a sprijinit pe un alt pretendent, Radu cel Frumos, fratele lui V.

Domnitorul, nevoit sa se retraga In Transilvania, nu a fost sustinut de Matei Corvin, regele Ungariei. Desi a observat importanta lui In lupta antiotomana, Matei Corvin l-a luat prizonier pe V., tinandu-l la Buda timp de 13 ani.

Abia In anul 1476, In urma cresterii pericolului otoman, V. a fost ajutat de Matei Corvin sa ocupe din nou tronul Tarii Romanesti, regele maghiar fiind sfatuit sa actioneze In acest sens de Stefan cel Mare. Dar V. nu a ocupat tronul decat o luna, fiind ucis de boierii care se opuneau revenirii lui In fruntea Tarii Romanesti. A fost Inmormantat la manastirea Snagov.


Tag-uri: domnitor



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 09 December '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :