FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,348
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre titan

Tag-uri Populare


anatomie   oase   muschi   corp   picioare   brate   aliaj   otel   fier   metal   omor   crima   otrava   investigatie   hormoni   medicina   plamani   sange   nas   organism   cultura   cunostinte   cercetare   inspiratie   china   yang   soare   energie   aer   secretie   glande endocrine   tesuturi   reproducere   faringe   yin   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre titan

 Q:   Intreaba despre Despre titan       
Despre titan Titanul face parte din categoria metalelor răspan-dite din abundenţă pe scoarţa pămantului, sub formă de combinaţia chimice. Ca element a fost identificat pentru prima dată în anul 1791 de W. Gregor. în anul 1795, M. H. Klaproth a descoperit în minealul rotii un nou element pe care 1-a denumit titan.

Unele particularităţi ale titanului, printre care, în special, marea afinitate la cald faţă de oxigen, au constituit serioase impedimente pentru obţinerea titanului pur. Ca urmare, extragerea titanului din minereurile sale s-a făcut abia în anul 1930. Acest motiv şi o serie de proprietăţi speciale pe care le posedă au determinat ca titanul să fie considerat un metal rar, fapt care vine în contradicţie cu larga lui răspandire în natură.

îmbinarea unui şir de calităţi, ca : greutate specifică mică, asociată cu o bună rezistenţă mecanică şi o excelentă rezistenţă la coroziune, au făcut ca titanul să fie considerat drept unul din cele mai valoroase metale tehnice.
Interesul pentru titan a pornit de la bioxidul de titan, compus chimic foarte util în industria coloranţilor. S-a constatat că acesta în amestec cu uleiurile formează un pigment alb, strălucitor, numit albul de titan, foarte rezistent la acţiunea agenţilor corozivi.

în timpul războiului, titanul, sub formă de tetra-clorură de titan (TiCl4), a fost utilizat la producerea perdelelor de fum pentru mascarea vapoarelor în cursul unei bătălii navale. Această substanţă în contact cu apa degajă un fum alb şi opac.
Titanul este un metal alb-argintiu, prezentand două forme alotropice : titan a, stabil pană la temperatura de 882°C, care cristalizează în sistemul hexagonal compact şi titan P, stabil la temperatura mai mare de 882°C şi care cristalizează în sistemul cubic cu volum centrat. Principalele proprietăţi fi¬zice ale titanului sunt : greutatea specifică 4,505 kg/dm3, temperatura de topire 1 668°C, temperatura de fierbere de 3258°C, căldura specifică, la 20°C, 0,540 J/g.°C, conductibilitatea termică, la 20°C, 0,150 J/cm.s.°C şi rezistivitatea electrică, la 20°C, 0,554 Q mm2/m.


Tag-uri: metal, aliaj, fier, otel



Categorie: Stiinta si Tehnica  - ( Stiinta si Tehnica - Archiva)

Data Adaugarii: 09 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :