FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,467
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre Nuvela

Tag-uri Populare


literatura   poezie   roman   poet   scriitor   proza   nuvela   poem   comedie   comentariu   opera literara   drama   basm   teatru   romantism   roman realist   curent literar   gramatica   personaje   istorie   comunicare   prozator   filozofie   caracterizare   opera   balada   genul epic   genul epic in proza   procedeu stilistic   roman subiectiv   naratiune   autor   dramaturg   pastel   povestire   genul dramatic  

All Tags

Famous Forum

 

Despre Nuvela

 Q:   Intreaba despre Despre Nuvela       
Despre Nuvela 1.PROZA SCURTA a fost abordata de majoritatea scriitorilor romani, fie sub forma schitei sau a nuvelei, ea ilustrand capacitatea scriitorului de a sintetiza, de a adopta un stil concis.

Nuvela se situeaza intre schita si proza atat ca dimensiuni cat si in ceea ce priveste complexitatea. George Calinescu considera nuvela ca fiind un "micro-roman" .

2.ION SLAVICI, unul dintre marii clasici ai literaturii romane, a adoptat nuvela preferand ca teme aspecte ale vietii satului transilvanean din a II-a jumatate a secolului al XIX-lea.
Ex: "Moara cu noroc ", "Budulea taichii", "Scormon", "Padureanca", "Gura satului".

3.NUVELA "Popa Tanda" infatiseaza destinul unui preot surprins in ipostaza misionarului ce urmareste schimbarea mentalitatii enoriasilor sai.

4. NUVELA este o specie a g enului epic in proza, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat, care implica un numar redus de personaje.

5. Ca specie a genului epic are un narator obiectiv, omniscient.
Axare pe fapte si intamplari, personaje ( ex. de personaje si felul lor (principale, sec., ...) ).

6.SUBIECTUL pe scurt pe momente
- in expozitiune este infatisata identitatea personajului si cateva trasaturi morale prezentate succint
- Intriga o constituie momentul in care, in urma unui conflict cu satenii din Butucani, preotul este mutat in Saraceni unde constata lenea oamenilor si drept urmare starea de saraciedegradare a satului.
- Desfasurarea actiunii il infatisaza pe preot in incercarea sa de a ii indrepta pe sateni prin trei procedee : sfatul, batjocora si in cele din urma cu ocara.
- Punctul culminant
- Deznodamantul

7.Prezentarea personajului principal prin raportarea la 2 intamplari semnificative

a).increzator in puterea cuvantului el incearca la inceput sa-i schimbe pe sateni cu predica. Aici naratorul se substituie personajului si realizeaza o adevarata predica preoteasca, in stil retoric si cu cuvinte specifice
b).Ambitios, dupa ce zideste casa el vrea sa repare si restul casei si chiar mai mult...
Scriitorul isi surprinde personajul intr-un moment de zbucium interior, coplesit de pesimism, de disperare amestecata cu indoiala. El se roaga simplu dar patimas lui Dumnezeu („Puternice Doamne, ajuta-ma")

8.Ca in orice nuvela conflictul este concentrat. Acesta are doua aspecte: - exterior ( al preotului cu satenii si autoritatile bisericesti)
- interior ( al personajului care se framanta pentru a gasi solutii pentru a iesi din starea de lucruimpas ).

9.Ca in orice nuvela exista UN SINGUR FIR NARATIV – efortul preotului de a schimba mentalitatea oamenilor din Saraceni

10.Dimensiunea nuvelei este situata intre schita si roman. Nuvela POPA TANDA este structurata in 3 capitole ce corespund celor 3 etape diferite ale vietii lui POPA TANDA
Segmentarea in capitole are rolul de a marca trecerea timpului si schimbarile privind spatiul, timpul, personajele.

11.Ca in orice nuvela intamplarile sunt relatete alert si obiectiv naratorul intervenind relativ putin prin consideratii personale ("Pe parintele Trandafir sa-l tina Dumnezeu")

12.in general in nuvela descrierile sunt minime. in aceasta nuvela este insa descris satul in doua ipostaze diferite cu amanunte detalii absolut necesare pentru a ilustra reusita misiunii preotului.
Fiind o nuvela se acorda o importanta mai mare caracterizarii complexe a personajului principal decat a actiunii propriu zise.
Parintele Trandafir este harnic, priceput dar prea franc. Dupa un sir de esecuri stie sa se schimbe radical atragand dupa sine intregul sat.

13.Ca orice nuvela contine toate modurile de expunere si dintre tehnicile cu specific narativ se remarca inlantuirea si retrospectiva prezenta in expozitiune.


14.INCHEIERE

Avand un singur fir narativ, un conflict concentrat si un numar redus de personaje se poate aprecia ca opera literara Popa Tanda este o nuvela.


Tag-uri: proza scurta, specie, scriitor



Categorie: Comentarii  - ( Comentarii - Archiva)

Data Adaugarii: 08 January '13


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :