FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 685
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este anemia ?

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este anemia ?

 Q:   Intreaba despre Ce este anemia ?       
Ce este anemia ? Anemia este o boala caracterizata prin reducerea globala a sangelui sau prin modificari cantitative privind toate elementele acestuia sau numai unele dintre ele: scaderea numarului de globule rosii sau a componentei principale a acestor globule, hemoglobina.

Oricum ar fi, anemia provoaca un aport insuficient de oxigen si de substante nutritive necesare organismului. Simptomele anemiei sunt paliditatea tegumentelor, slabiciune, ameteala, iar in formele survenite brusc, pierderea cunostintei.

Analiza sangelui indica scaderea numarului de globule rosii si a hemoglobinei. Una din cauzele frecvente de anemie este pierderea de sange in urma ranilor, ulcerului complicat, rupturii varicelor esofagiene, hemoptiziilor, rupturilor de sarcina extrauterina, avorturilor.

Aceasta forma este an emia acuta si se caracterizeaza printr-o scadere masiva a masei totale a sangelui. Anemia cronica se instaleaza in urma pierderilor repetate de sange, chiar in cantitati reduse (hemoroizi, fibrom).

In aceasta forma, masa sanguina nu scade, dar se reduce numarul de hematii si cantitatea de hemoglobina. Alte forme de anemie se produc in urma distrugerii exagerate a globulelor rosii; in aceste anemii are loc un proces de hemoliza, din care cauza sunt denumite hemolitice.

Acestea survin din cauza unor transfuzii cu sange incompatibil, in unele boli infectioase sau in urma intoxicatiilor cu arsenic, fosfor, venin de sarpe. Mai sunt si alte anemii hemolitice cronice, innascute sau dobandite, in care procesul de hemoliza se datoreste unei fragilitati crescute a hematiilor.

Ele se insotesc uneori de marirea de volum a splinei (splenomegalie), caci acest organ, la nivelul caruia si in mod normal are loc distrugerea lenta a hematiilor batrane, isi sporeste mult activitatea in cursul acestor anemii.

Un grup mare de anemii isi are originea in tulburarile hematopoiezei, traducand astfel incapacitatea organelor producatoare de hematii (maduva oaselor) de a pune in circulatie globule rosii mature, capabile de a-si indeplini functiile.

Se mai disting si asa-zise anemii feriprive.
Fierul intra in compozitia hemoglobinei si ca atare este necesar la constituirea hematiilor. El este introdus in organism o data cu alimentele, dar resorbtia si asimilarea lui pot fi tulburate din diferite cauze:
absenta acidului clorhidric din sucul gastric (rezectie gastrica, gastrite, diaree cronica), unii viermi intestinali.

Alta forma de anemie este cea pernicioasa, produsa de lipsa din organism a vitaminei B2 din cauza unei tulburari ivite in asimilarea acesteia.

Tratamentul urmareste, in primul rand, sa inlature cauzele care au provocat anemia. In anemiile acute se practica transfuzie de sange. Preparatele cu fier se administreaza in cazurile anemiilpr feriprive si ale celor cele cauzate de san-gerari.

Vitamina B1S si extractele de ficat (Hepavit) duc la vindecarea anemiei pernicioase, care cere un tratament de sustinere prelungit. Se vor da alimente bogate in fier (spanac, oua, carne).


Tag-uri: anemie, sange, hematiiCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 28 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :