FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,009
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Cazul de spionaj Mannering si Fritz

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Cazul de spionaj Mannering si Fritz

 Q:   Intreaba despre Cazul de spionaj Mannering si Fritz       
Cazul de spionaj Mannering si Fritz MANNERING ŞI FRITZ-Ce reprezintă aceste două nume în spionajul anilor 1916-1920 ?
Mannering era pseudonimul unui ofiţer din Serviciul de informaţii englez. Fritz, potrivnicul său din armata germană. Ambii aveau aceeaşi zonă de acţiune : Palestina.
In anul 1917, în randurile armatei britanice se răs-pandeşte vestea că Fritz, deghizat în diferite feluri, pătrundea în spatele trupelor engleze, obţinînd informaţii. Dar, pentru că toate încercările de a-l prinde eşuaseră, se presupunea că Fritz nu există în realitate.

Intr-una din zile, lui Mannering, în timp ce vizita un lagăr de prizonieri, i se înfăţişă un dezertor turc de origine greacă ÅŸi ceru să fie ascultat. I se dÃ„Æ ’du ascultare. El declară că lucrase mult timp cu un anume Fritz, dar ajunsese la conflicte dintre cele mai grave. Acum - spunea dezertorul - ar fi bucuros dacă l-ar preda englezilor. Mannering, dand crezare celor auzite, îl eliberă, cu condiÅ£ia de a-ÅŸi Å£ine făgăduiala. După numai cinci zile se întoarse, comunicandu-i celui care-l eliberase ziua în care ÅŸi locul pe unde Fritz va pătrunde în liniile britanice. Mannering se întalni cu grecul la locul dinainte stabilit. Acesta-i spuse că Fritz trecuse înapoia liniilor britanice împreună cu ordonanÅ£a, dar că se va înapoia după cateva ore. Spre seară apăru numai ordonanÅ£a, îmbrăcată în uniforma englezilor. Se prezentă în faÅ£a grecului ÅŸi, după ce-i predă cateva documente, îi spuse într-o germană curată că Fritz se va înapoia prin altă parte, pentru că era urmărit. Mannering, simÅ£indu-se înÅŸelat, ordonă celor care-l însoÅ£eau să aresteze ordonanÅ£a. In acelaÅŸi moment, atat grecul, cat ÅŸi ordonanÅ£a, îl atacă. După schimbul de locuri, grecul reuÅŸi să dispară, iar ordonanÅ£a fu omorită. Mannering constată cu stupefacÅ£ie că acesta era o femeie.
Care a fost adevărul în acest joc al spionajului avea nă ac dovedească după terminarea ostilităţilor : Fritz îi i urnise lui Mannering o scrisoare prin care-i destăinuia că grecul fusese chiar el, iar ordonanţa soţia lui.
Mannering şi-a dovedit marea-i iscusinţă cu ocazia celei de-a treia bătălii de la Gaza (27 octombrie - 7 noiembrie 1917).

La venirea lordului Allemby în Palestina, frontul turcilor se întindea de la puternica fortăreaţă Gaza, situată in apropierea Mării Mediterane, pană la Beersheba. Flancul drept al turcilor, sprijinit pe cetatea Gaza, era punctul forte ; iar flancul sting, cu punctul terminus Beersheba, ci a slab, mai ales că în această regiune, din cauza lipsei de apă, nu se puteau concentra trupe numeroase (trupele britanice care operau în această parte erau alimentate cu apă de circa 30 000 do cămile).
Planul lordului Allemby era de a înşela inamicul, lăsandu-l să creadă că, sprijinit de flotă, va ataca Gaza. In reatitate, toate forţele erau concentrate către Beersheba, unde se găseau puţuri cu apă. In îndeplinirea acestei tactici îşi oferi serviciile şi Mannering. In primul rand, prin TFF, se transmit telegrame tendenţioase, într-un cifru ce fusese descoperit de către turci. Apoi, la începutul lunii octombrie, Mannering se aventura într-una dintre cele mai riscante operaţiuni.

Intr-o geantă de campanie, care purta toate indiciile că aparţine unui ofiţer din stalul-major al lordului Allemby, puse mai multe lucruri, printre caro şi un carnet de campanie ranţintrui date deosebit de importante pentru inamic. între filelu carnetului so găsea o scrisoare - mototolită, ci şi cum ar- fi fost citită - a soţiei ofiţerului, prin care aceasta, de La Londra, îl înştiinţa că a născut un băiat. De asemenea, se mai afla o scrisoare do la un camarad din flancul drept, prin care acesta-şi arăta descurajarea faţă de a amanarea ofensivei, amanare pricinuită, chipurile, din cauza greutăţilor imense provenite de alimentarea cu apă (tot în această scrisoare se făceau aluzii indiscrete asupra efortului naval proiectat la Gaza). Se mai aflau, m geanta, şi un ordin general prin care ofiţerii şi subofiţerii din Gaza urmau să studieze noul sistem de tranşee, copia unei telegrame a Cartierului armatei către „Desert Mounted Corps", pentru trimiterea unui ofiţer de stat-major care să inspecteze francul drept în scopul confirmării imposibilităţii unei mişcări invăluitoare a aripii stangi turceşti, din cauza obstacolelor naturale şi a lipsei de apă.

La 10 octombrie, după ce pusese în geantă şi ceva merinde, Mannering se îndreaptă călare către locul unde putea întalni patrule turceşti. Nu după mult timp erau faţă in faţă. Mannering deschise foc apoi se retrase, lăsand în urma-i, ca şi cum le-ar fi pierdut, geanta de campanie, binoclul şi puşca.

La 11 octombrie, ordinele lui „Desert Mounted Corps", interceptate de turci, conţineau şi o notă prin care se făcea cunoscut că un ofiţer de stat-major a pierdut, în recunoaştere, un carnet de campanie.Ce vor face turcii ?
Lucrările defensive de la Beersheba incetează, trecand la Gaza ; trupe noi sunt aduse în apropierea coastei, către Gaza.

Urmarea : la 1 noiembrie, Beersheba este ocupată prin surprindere, făcandu-se numeroşi prizonieri. De aici, englezii pornesc atacul principal, care va învălui spatele Intntfl armate turceşti. La 6 noiembrie, este cucerit şi orasul Gaza. Zece zile mai tarziu este ocupată Jaffa, iar la 9 decembrie Ierusalimul.
Planul ingenios al lui Mannering se încheiase cu succes.


Tag-uri: spionaj, interese, guvern, contraspionaj



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 11 October '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :